Vier de lente en bewonder de lammetjes
22 February 2018

Tekst en foto’s: Floor Zengerink

Foto klompen: Eva Cameron-Bakker

 

Het is bijna voorjaar en de eerste lammetjes zijn alweer geboren. Sommige boeren organiseren in deze tijd van het jaar speciale lammetjesdagen. Je mag dan op kraambezoek komen in de stal.

 

Lammetjesdag

Boer Gertjan en boerin Saskia van Boerderij Koningshoeve in Spaarnwoude hadden zo’n lammetjesdag gepland voor maximaal tien gezinnen. Hierdoor was er volop aandacht voor de aanwezige mugjes en hun ouders. Een volgende lammetjesdag zit dit jaar niet meer in de planning, er moet tenslotte ook heel hard gewerkt worden op een boerderij!

 

 

Knuffeluur

Nadat ik mijn eerste stap in de stal had gezet, wist ik al dat er heel veel geknuffeld ging worden. Zoveel lieve lammetjes omringd door hun moeders. Mijn moederhart smolt en mijn eigen baby die intussen al kan staan vond dit volgens mij ook echt heel leuk. Hij liet goed van zich horen en zijn lach verdween maar niet van zijn gezicht.

De kinderen kropen de stallen in en begonnen de lammetjes liefdevol te borstelen en te knuffelen. Boerin Saskia bracht zelfs flesjes melk rond, die de kinderen aan de lammetjes mochten voeren. De lammetjes kropen lekker bij je om geknuffeld te worden of kwamen dicht tegen je aanliggen voor een dutje. Dat was echt heel schattig om te zien. Alle kinderen en ouders genoten volop. Boerderij de Koningshoeve had dit knuffeluur tot in de puntjes verzorgd. Aan alles was gedacht, zelfs een plekje in het hooi om te spelen en koffie en thee met wat lekkers erbij.

 

 

Verjaardagsfeestje

Op Boerderij de Koningshoeve kan je ook je verjaardagsfeestje vieren, daarnaast hebben ze boerderijochtenden voor kinderen die willen meewerken tussen de schapen en in de koeienstal. Ook bij boerderij De Ettingen in Spaarnwoude kun je leuke kinderfeestjes vieren en ook daar hebben ze regelmatig lieve babydieren. De openingstijden staan op hun website.

 

 

Aanstaande moederschapen

Afgelopen dinsdag waren mijn zoontje James-Lewis en ik ook op bezoek bij informatieboerderij Zorgvrij in Velsen-Zuid. Daar wachten de boeren nog in spanning af tot de eerste lammetjes worden geboren. De aanstaande moederschapen hebben een rustige plek gekregen waar ze niet gestoord worden. Achter glas kan je ze volgen en wie weet maak je een ‘real life bevalling’ mee, maar een ooi lammert het rustigst af als er geen mensen bij zijn en dat kan ik mij als moeder dan ook wel weer voorstellen!

 

 

Ik vind het spannend… Voor onze kleine mugjes is dit echt een aanrader. Ik ga nu iedere dag even kijken bij Zorgvrij of er lammetjes geboren zijn. Het kan elk moment gebeuren!

 

*UPDATE*

Op donderdag 22 februari zijn ook op Informatieboerderij Zorgvrij lammetjes geboren. Hoera!

 

Boerderij de Koningshoeve
Adres: Kerkweg 33, Spaarnwoude
Openingstijden: geen vaste tijden, check de website of Facebook
www.koningshoevebv.nl

 

Boerderij de Ettingen
Adres: Oude Notweg 1, Haarlemmerliede
Openingstijden: woe 13:00-18:00, do 15:00-18:00, vrij 13:00-18:00, za 09:00-14:00 (maar laat je kinderen niet alleen rondlopen, hier wordt gewerkt!)
www.ettingen.nl

 

Informatieboerderij Zorgvrij
Adres: Genieweg 50, Velsen-Zuid
Openingstijden: tot 1 maart woe t/m zo 11:00-17:00, vanaf 1 maart di t/m zo 10:00-17:00, tijdens schoolvakanties ook op ma en di
www.spaarnwoude.nl/spw/zorgvrij

 

Wat er allemaal in en rond Haarlem te doen is in de voorjaarsvakantie lees je hier.

Hou onze Facebook en Instagram in de gaten voor nog veel meer dagelijkse tips of koop het boek MUGJES!