In Evenement & workshop, Museum

Teylers Museum met mugjes

Teylers Museum Haarlem mineralen

Teylers Museum in Haarlem is het eerste en oudste museum van Nederland. Het werd  in 1784 gebouwd (althans, de Ovale Zaal die nog steeds bestaat). Het museum is ontstaan doordat Pieter Teyler van der Hulst, een rijke Haarlemmer, de kunst en wetenschap wilde bevorderen. Wat is er te vinden in dit monumentale gebouw aan het Spaarne en is het leuk voor (kleine) kinderen?

Teylers Museum fluorstenen

Vaste collectie Teylers Museum

Teylers museum heeft een prachtige vaste collectie. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken bij het zien van alle fossielen, glinsterende mineralen, wetenschappelijke instrumenten, oude munten en schilderijen. Eigenlijk is alleen het gebouw zelf al de moeite waard om eens te bekijken, maar er is ook genoeg te zien voor nieuwsgierige kinderen. Wist je bijvoorbeeld dat er een kabinet is met allemaal goocheltrucs van vroeger?

Eva Teylers museum schilderijen

Speurtocht en tijdelijke tentoonstelling

Mugjes vanaf 6 jaar kunnen bij de kassa een gratis speurtocht halen die langs alle zalen van de vaste collectie voert. Als ze alle vragen hebben beantwoord, krijgen ze een bijzonder cadeautje. Meestal is er ook voor de tijdelijke tentoonstellingen een speciale speurtocht. Zo ook voor Vogelpracht, de prachtige, kindvriendelijke tentoonstelling die tot en met 9 januari 2022 in Teylers te zien is. 

Voorbereiding

Voor de allerkleinste mugjes heeft Teylers Museum iets bijzonders bedacht. Op de website van het museum vind je namelijk ‘Beer is los’, een interactief prentenboek over het kleine katje Brammetje, dat uit het schilderij ‘De Pianoles’ is gekropen. Brammetje gaat op avontuur door de zalen van het museum en leert je er van alles over. Een mooie manier om je mugje alvast voor te bereiden op jullie bezoek aan het museum, met name als je met je kind de schilderijen in het museum wil bekijken. Is je kind tijdens het bezoek aan de schilderijenzalen afgeleid? Laat het dan eens alle dieren tellen of doe een wedstrijdje wie het langst naar een schilderij kan kijken.

Eva Teylers museum workshop

Workshops Kunst en Vliegwerk

Op zondagen en in de schoolvakanties is het extra leuk in Teylers Museum. Dan kan je mugje namelijk meedoen met een van de Kunst en Vliegwerk workshops. De meeste workshops sluiten aan bij de tentoonstelling die er op dat moment is. De workshops zijn gratis voor iedereen die museumentree heeft betaald en zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ouders mogen ook meedoen. Om zeker te zijn van een plekje is het wel handig om je van tevoren even aan te melden via de website van het museum.

Dinokunst in het museumcafe van Teylers Museum

Museumcafé en winkel

Aan de muur van het café van Teylers Museum hangt vaak iets bijzonders, er valt – behalve de tuin – dus iets te zien terwijl je wat eet of drinkt. Verder zou deze ruimte best nog wel iets gezelliger mogen, vinden wij. De winkel is een aanrader, je kunt hier ook prima terecht voor een leuk verjaardagscadeautje voor zowel volwassenen als kinderen. Er liggen allerlei kinderschatten, zoals mooie boeken en spelletjes, bijzondere kleurboeken, proefjesdozen en echte fossielen. Je kunt met een kinderwagen terecht in dit museum (ga dan voor de Ovale Zaal naar rechts en via het café naar de schilderijenzalen). Er zijn twee speciale verschoonruimtes (de eerste bij de ingang links en de tweede net voorbij het café links).

Locatie: Spaarne 16, Haarlem
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 17:00 uur en zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur
 (tijdens schoolvakanties ook op maandag van 10:00 tot 17:00 uur)
Kosten: Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar Teylers Museum. Vanaf 6 jaar is de entreeprijs 2 euro. Volwassenen betalen 14,00 euro (gratis met o.a. Museumkaart).
Website: teylersmuseum.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker en Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of meld je aan voor onze maandelijke tips!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

boek-thuis-bij-muis-3D

Haarlems schrijfster presenteert bij Kiekeboek

Geplaatst op 29 september 2018

Vorige berichtKinderrondleiding bij de Ruïne van Brederode
Volgende berichtKinderboerderijen en andere Haarlemse plekken met dieren