In Evenement & workshop, Museum

Teylers Museum met mugjes

Teylers Museum Haarlem mineralen

Teylers Museum in Haarlem is het eerste en oudste museum van Nederland. Het werd  in 1784 gebouwd (althans, de Ovale Zaal die nog steeds bestaat). Het museum is ontstaan doordat Pieter Teyler van der Hulst, een rijke Haarlemmer, de kunst en wetenschap wilde bevorderen. Sinds eind 2021 kun je ook het naastgelegen woonhuis van Pieter Teyler bezoeken, met onder andere een exacte miniatuurversie van het huis in 1778. Wat is er te vinden in dit monumentale gebouw aan het Spaarne en is het leuk voor (kleine) kinderen?

Teylers Museum fluorstenen

Vaste collectie Teylers Museum

Teylers museum heeft een prachtige vaste collectie. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken bij het zien van alle fossielen, glinsterende mineralen, wetenschappelijke instrumenten, oude munten en schilderijen. Eigenlijk is alleen het gebouw zelf al de moeite waard om eens te bekijken, maar er is ook genoeg te zien voor nieuwsgierige kinderen. Wist je bijvoorbeeld dat er een kabinet is met allemaal goocheltrucs van vroeger?

Eva Teylers museum schilderijen

Speurtochten

Mugjes vanaf 5 jaar kunnen bij de kassa een gratis speurtocht halen die langs alle zalen van de vaste collectie voert. Als ze alle vragen hebben beantwoord, krijgen ze een bijzonder cadeautje in de museumwinkel. Er is een speurtocht voor kinderen van 5 tot 7 jaar, de andere speurtochten (o.a. ‘Tinus en Rat’ die je door Pieter Teylers Huis leidt) zijn voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Voorbereiding

Voor de allerkleinste mugjes heeft Teylers Museum iets bijzonders bedacht. Op de website van het museum vind je namelijk ‘Beer is los’, een interactief prentenboek over het kleine katje Brammetje, dat uit het schilderij ‘De Pianoles’ is gekropen. Brammetje gaat op avontuur door de zalen van het museum en leert je er van alles over. Een mooie manier om je mugje alvast voor te bereiden op jullie bezoek aan het museum, met name als je met je kind de schilderijen in het museum wil bekijken. Over Pieter Teylers Huis is een Gouden Boekje uitgebracht: ‘Het spook in Teylers huis’. Is je kind tijdens het bezoek aan de schilderijenzalen afgeleid? Laat het dan eens alle dieren tellen of doe een wedstrijdje wie het langst naar een schilderij kan kijken.

Eva Teylers museum workshop

Workshops Kunst en Vliegwerk

Op zondagen en in de schoolvakanties is het extra leuk in Teylers Museum. Dan kan je mugje namelijk meedoen met een van de Kunst en Vliegwerk workshops. De meeste workshops sluiten aan bij de tentoonstelling die er op dat moment is. De workshops zijn gratis voor iedereen die museumentree heeft betaald en zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ouders mogen ook meedoen. Om zeker te zijn van een plekje is het wel handig om je van tevoren even aan te melden via de website van het museum.

Dinokunst in het museumcafe van Teylers Museum

Museumcafé en winkel

Aan de muur van het café van Teylers Museum hangt vaak iets bijzonders, er valt dus iets te zien terwijl je wat eet of drinkt. Het terras is heerlijk (met hele rustige mugjes ;)) en je drankjes worden gebracht door een heuse robot! De winkel is een aanrader, je kunt hier ook prima terecht voor een leuk verjaardagscadeautje voor zowel volwassenen als kinderen. Er liggen allerlei kinderschatten, zoals mooie boeken en spelletjes, bijzondere kleurboeken, proefjesdozen en echte fossielen. Je kunt met een kinderwagen terecht in dit museum (ga dan voor de Ovale Zaal naar rechts en via het café naar de schilderijenzalen). Er zijn twee speciale verschoonruimtes (de eerste bij de ingang links en de tweede net voorbij het café links).

Locatie: Spaarne 16, Haarlem
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur (tijdens schoolvakanties ook op maandag van 10:00 tot 17:00 uur)
Kosten: Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar Teylers Museum. Vanaf 6 jaar is de entreeprijs €2,50. Volwassenen betalen €15 (gratis met o.a. Museumkaart).
Website: teylersmuseum.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker en Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Vorige berichtKinderrondleiding bij de Ruïne van Brederode
Volgende berichtKinderboerderijen en andere Haarlemse plekken met dieren