In Speeltuin & kinderboerderij

Slachthuisbuurt en Amsterdamsebuurt: de leukste plekken voor gezinnen

Slachthuisbuurt en Amsterdamsebuurt_speeltuin Kindervreugd_mugjes

Na altijd in het centrum gewoond te hebben, verhuisde ik in 2014 met De Man naar de Slachthuisbuurt. We trouwden, kregen kinderen en eerlijk is eerlijk: ik moest best even slikken toen ik na 28 jaar het centrum verliet. Onzin natuurlijk, want in de Slachthuisbuurt en Amsterdamsebuurt is genoeg te doen, ook voor de mugjes onder ons. Wist je dat de Slachthuisbuurt sinds 2016 officieel Slachthuiswijk heet? Door de herindeling van wijken en buurten toentertijd heeft de Gemeente Haarlem de wijk nu aangeduid als Slachthuiswijk, met hierin de Verzetsliedenbuurt, Karolingenbuurt, Kruistochtbuurt en Componistenbuurt. Dit geldt ook voor de Amsterdamsewijk, die bestaat uit de Cremerbuurt, Oude Amsterdamsebuurt, Potgieterbuurt en Van Zeggelenbuurt.

Iedereen die net kinderen heeft weet: wandelen met de kinderwagen is key. Een jaar (of twee) daarna: speeltuinen zijn key. En dat kan allemaal in de Slachthuisbuurt, de Amsterdamsebuurt en directe omgeving. Daarom geef ik je een aantal tips waar je kunt spelen, wandelen en picknicken.

Speeltuin Kindervreugd

Schommelen, draaien, glijden, klimmen en klauteren: alles is mogelijk in Speeltuin Kindervreugd. Terwijl de groten plezier beleven met de kabelbaan, vermaken de kleintjes zich in de zandbak en op de lage speeltoestellen. Het grootste gedeelte van de speeltuin is van gras, dus neem zeker een kleedje en lekkere versnaperingen mee. Zo maak je er een gezellige picknick van!

En alsof dit niet genoeg is, worden er in Kindervreugd diverse activiteiten georganiseerd. Wat dacht je van peutergym, streetdance, of de creatieve woensdagmiddag workshops met een steeds wisselend aanbod?

Adres: Godfried van Bouillonstraat 70
Actuele openingstijden: zie website
Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar
Voor kleintjes t/m 3 jaar toezicht verplicht

Slachthuisbuurt en Amsterdamsebuurt_speeltuin Papegaai_mugjes

Speeltuin De Papegaai

Ietsje verderop, in de Van Zeggelenbuurt naast de Martin Luther Kingschool, ligt Speeltuin De Papegaai. De wat grotere speeltoestellen zoals de kabelbaan en het klimhuis zijn vooral leuk voor kinderen vanaf een jaar of 4, maar de kleinste mugjes kunnen terecht in het huisje met grote zandbak en de brede glijbaan. In de kantine kun je terecht voor wat lekkers en met wat minder weer staat er speelgoed klaar om binnen mee te spelen. Het hele jaar door worden in deze speeltuin de leukste activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan de Modderdag en knutselen tijdens de feestdagen. Ook kinderfeestjes zijn mogelijk.

Adres: Jac. van Looystraat 29
Actuele openingstijden: zie website
Informatie over de activiteiten: zie Facebook

Lees ook ‘18x speeltuinen in en rond Haarlem

Teylerplein

Met toestemming van de Gemeente Haarlem heeft een groep buurtbewoners uit de Amsterdamsebuurt de ruimte gekregen om op het Teylerplein activiteiten te organiseren. De pilot van 3 maanden bleek een groot succes en nu stroomt wekelijks vol met tientallen ouders en verzorgers. Elke woensdagochtend leest Winston Brandon voor aan mugjes uit de omgeving, maakt Lilian Dijkema muziek en wordt de koffie verzorgd door Jasper de Jong. In de vakanties is er sport en spel voor de oudere kinderen en de eerste goedbezochte rommelmarkt op Koningsdag is een feit.

Meer info: website en Instagram

Slachthuisbuurt en Amsterdamsebuurt_Piratenspeeltuin

Piratenspeeltuin

Een beetje verscholen tussen “die huizen met de ronde daken”, zijdelings van de Richard Holkade in de Slachthuisbuurt vind je een klein speeltuintje, door de locals ook wel de “Piratenspeeltuin” genoemd. Geen speeltuin om een complete middag te vertoeven, maar met het grote touwklimrek, glijbaan en speelhuis wel leuk voor een uurtje. Vooral ideaal als je niet veel plannen hebt, maar je je kinderen wel even “uit wilt laten”.

Waar: Catharina van Rennesplaats
Openingstijden: geen, je kan zelf het hek openen

Amsterdamstraat

Voor inwoners uit Haarlem-Oost hoef ik dit bijna niet uit te leggen: naar de Amsterdamstraat is gewoon een lekker loopje. Of het nu is om je baby in slaap te krijgen in de wagen, boodschappen te doen of even een ijsje te halen bij Fonshof met je kleuter: een ritje naar de Amsterdamstraat kan altijd. Ook leuk: in het Kids Kleding Paradijs kun je terecht voor leuke tweedehands kinderkleding en om de hoek bij de Dekamarkt vind je de Speelgoedbank: een grote speelgoedwinkel met tweedehands speelgoed van goede kwaliteit.

Meer info op de website

Slachthuisbuurt en Amsterdamsebuurt_Tuincentrum Oosteinde_mugjes

Nog meer tips:
●      Op de kruising van de Richard Holkade en de Willem Pijperstraat is een klein speeltuintje met een glijbaan, wip en draaitoestel
●      De grens van de Slachthuisbuurt is de Prins Bernhardlaan. Steek je deze over, dan wandel je zo het Reinaldapark in waar het Pannenkoekenparadijs Haarlem is gevestigd. Behalve smikkelen van de lekkerste pannenkoeken, kunnen zowel de kleine als grote muggen hier spelen in de binnenspeelhoek of zich buiten uitleven op de trampoline en in de raceauto’s.
●      In ongeveer 6 minuten met de auto vanuit de Slachthuisbuurt ben je bij Tuincentrum De Oosteinde in Vijfhuizen. Niet veel mensen weten dit, maar naast de lunchroom vind je een gezellig buitenterras met grote speeltuin én kinderboerderij.

Tekst en foto’s: Marieke Beumer

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Burlwandeling met kinderen

Burlwandeling met kinderen

Geplaatst op 14 oktober 2019

Peuter in speeltuin Jeugdland Haarlem

18x speeltuinen in en rond Haarlem

Geplaatst op 17 september 2020

Nederlandse vlag_Bevrijdingspop Haarlem_kinderfestival 2022

Bevrijdingspop Haarlem 2023

Geplaatst op 11 april 2023

Vorige berichtPieter Teylers Huis bekijken met kinderen
Volgende berichtSchilderworkshops in Frans Hals Museum