In Evenement & workshop, Theater

Sinterklaasintocht in en rond Haarlem 2019

Sintintocht Haarlem menigte

Nu het Sinterklaasjournaal weer van start is gegaan en de kinderhartjes sneller beginnen te kloppen, vraag je je misschien af waar je in Haarlem en omgeving terecht kunt om de Sinterklaasintocht mee te maken. Wij hebben wat opties voor je op een rij gezet. En geven je meteen wat tips voor andere kinderactiviteiten in de buurt.

Sinterklaasintocht in Haarlem

De Sint legt in Haarlem traditiegetrouw aan op het Spaarne, ter hoogte van het Teylershofje. Vanaf daar vertrekt de stoet langs het Spaarne en slaat bij de kruising met de Damstraat rechtsaf. Onze mugjes hebben het Sint Maarten snoep nog niet achter de kiezen, of ze staan alweer klaar voor een handje pepernoten. Die zijn niet altijd heel ruim aanwezig, dus je kunt eventueel zelf een voorraadje meenemen. Onderstaand kaartje laat de route zien:

Route Sintintocht Haarlem

Datum: zondag 17 november
Tijd: Tussen 12:30 uur en 13:00 uur komt de Sint vanuit Heemstede over het Spaarne aangevaren. Om 13:00 uur legt de boot aan ter hoogte van het Teylershofje. Daar vertrekt de stoet richting stad. Om 14:00 uur ontvangt de burgemeester Sinterklaas op de Grote Markt.
Kosten: geen

Sint op het dak in de Jan van Goyenstraat

Nadat de Sint in Haarlem is aangekomen, gaat hij ’s middags ook nog richting Heemstede. Sinds vele jaren verschijnt hij daar op spectaculaire wijze in de Jan van Goyenstraat. De hele dag al lopen er Pieten in de winkelstraat om snoep uit te delen aan de kinderen. Ook kun je je vanaf 16:00 uur laten schminken. Rond 16:30 uur rijdt de Pietenband de straat in. Dan begint het feest pas goed. Eerst wordt er ingezongen en dan… Dan verschijnt de Sint bovenop het dak van Spring Heemstede.
Datum: zondag 17 november
Tijd: tussen 16:00 en 18:00 uur
Locatie: Jan van Goyenstraat, Heemstede
Kosten: geen

Pakjesboot 12 bezoeken

Waar bakken de Sint en zijn Pieten eigenlijk pepernoten? Hoe worden de cadeautjes ingepakt? En hoe zou de slaapkamer van de Sint er uitzien? Ook dit jaar kunnen mugjes weer een kijkje nemen aan boord van de enige echte Pakjesboot 12. Daar kunnen ze met eigen ogen zien hoe de Sint en zijn Pieten werken en leven. Wel even vooraf reserveren.
Datum: maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 november
Tijd: Op de website vind je de tijden die nog beschikbaar zijn.
Locatie: Haarlem (exacte locatie nog niet bekend)
Kosten: €11,00 voor kinderen van 2 tot 13 jaar, €9,00 voor kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen, gratis voor kinderen tot 2 jaar
Inschrijven: via pakjesboot.nl

Pietenhuis, voorlezen en poppentheater bij Zorgvrij

Speciaal voor Sinterklaas is het huisje bij Informatieboerderij Zorgvrij omgetoverd tot Pietenhuis. Hier kunnen mugjes heerlijk spelen en oefenen met pakjes in de schoorsteen gooien. Op woensdagmiddag is het extra leuk bij Zorgvrij. Dan leest een van de vrijwilligers een Sinterklaasverhaal voor. En op 24 november is Poppentheater Kizzebis aanwezig met een speciale Sinterklaasvoorstelling.
Datum en tijd: Het voorlezen is op woensdag 20 en woensdag 27 november, beide dagen om 15:00 uur. De Sinterklaasvoorstellingen van Kizzebis zijn op zondag 24 november om 11:30 en om 13:30 uur.
Locatie: Genieweg 50, Velsen-Zuid
Kosten: Spelen in het Pietenhuis en het voorlezen zijn gratis, de theatervoorstelling kost €6,00 per persoon.

Brasserie Beeckestein

Pietenontbijt bij Brasserie Beeckestijn

Nadat je met je mugje bij Brasserie Beeckestijn hebt genoten van een heerlijke ontbijtplank, zijn daar ineens de Pieten. Er wordt gespeeld, gedanst en gezongen. En de Pieten hebben ook het grote boek van Sinterklaas meegenomen… Ze weten over alle kinderen iets leuks te vertellen en hebben pepernoten en cadeautjes bij zich. Wat een feest!
Datum: zaterdag 23 en zondag 24 november
Tijd: ontvangst tussen 9:00 en 9:30 uur
Locatie: Rijksweg 130, Velsen-Zuid
Kosten: €12,95 voor kinderen van 3 tot 12 jaar (kinderontbijtplank en cadeautje), €19,95 voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen (ontbijtplank), €5,95 voor kinderen onder de 3 jaar (snoepen mee met ontbijtplank ouders of broers of zussen en krijgen een cadeautje)
Inschrijven: via brasseriebeeckestijn.nl. Reserveren is verplicht en het aantal plaatsen is beperkt.

Sinterklaasvoorstelling bij De Toverknol

Polleke en Nolleke hebben net als alle andere kinderen een verlanglijstje gemaakt voor Sinterklaas. Maar ze hebben een wel heel bijzondere wens. Bovenaan hun verlanglijstje staat namelijk ‘Ik wil hulppiet worden!’ Kunnen Polleke en Nolleke samen hun grootste wens in vervulling laten gaan?
Datum: iedere zaterdag, zondag en woensdag van 16 november tot en met 4 december
Tijd: 10.30 uur (1 tot en met 4 jaar), 12.15 uur (3 tot en met 7 jaar – niet op woensdagen), 14.00 uur (5 tot en met 9 jaar)
Locatie: Spiegelstraat 8-A, Haarlem
Kosten: €9,95 persoon
Reserveren: via detoverknol.nl

Nog meer leuks: zelf kruidnootjes bakken

Je kunt je kruidnootjes natuurlijk gewoon in de supermarkt kopen. Of bij Van Delft, de pepernotenfabriek die ook dit jaar weer een winkel heeft in Haarlem. Maar het blijft toch het allerleukst om gezellig samen met je mugje zelf kruidnootjes te bakken. Een fijne bakmix waar je de heerlijkste kruidnootjes mee maakt, vind je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille.
Locatie: Anegang 46, Haarlem
Kosten: €4,25 (500 gram biologische bakmix voor kruidnoten)

Tekst: Eva Cameron-Bakker
Foto’s: Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Maquette in Museum Haarlem

Mugjes in het museum: Museum Haarlem


Geplaatst op 14 november 2018

Dinodag Stegosaurus in Teylers Museum Haarlem

DinoDag bij Teylers Museum

Geplaatst op 4 februari 2020

Rode laarzen stampen in de plassen

Herfstvakantie in en rond Haarlem

Geplaatst op 2 oktober 2020

Vorige berichtBurlwandeling met kinderen
Volgende berichtSchoencadeautjes in en rond Haarlem