In Evenement & workshop

Sint Maarten

Sint Maarten lampion

Wie was Sint Maarten?

Martinus was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. In Frankrijk trof hij op een koude winterdag een bedelaar die wel erg luchtig gekleed ging. Martinus kon het niet aanzien, hij greep zijn zwaard, sneed zijn eigen mantel in tweeën en gaf de bedelaar een deel van zijn mantel. Die nacht droomde Martinus van Jezus gekleed in die halve mantel. Dat was voor hem een teken uit de hemel. Martinus verliet het leger en werd monnik. Hij probeerde overal goed te doen, maakte carrière in de kerk en werd bisschop van Tours. Door zijn populariteit werd hij na zijn overlijden al snel heilig verklaard: ‘Sint Maarten’.

Dat vieren wij dus op 11 november!

Haal de lampionnen maar tevoorschijn en zorg voor veel mandarijnen en lekkers in huis, want zondag 11 november wordt in Haarlem Sint Maarten gevierd. Een sfeervolle avond om naar uit te kijken nu de avonden weer donker zijn. Kleine mugjes wandelen ongeveer tussen 18:00 en 20:00 uur van deur tot deur met zelfgemaakte lampionnen. De leukste Sint Maartenliedjes, die op school zijn ingestudeerd, worden gezongen in ruil voor wat lekkers.

Tip 1: Verlicht de voortuin of vensterbank met kaarsjes en sfeervolle verlichting. Zo weten de mugjes dat zij aan mogen bellen.
Tip 2: Wil je de kinderen een iets verantwoorder traktatie aanbieden dan de standaard suikerbommetjes? Denk dan eens aan: mandarijnen, doosjes rozijnen, zakje popcorn, gedroogd fruit, zelfgebakken havermoutkoekjes of mini-muffins.

Veel plezier zondag!

Tekst: Floor Zengerink
Foto: Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Melanie Tenhagen_DueGrappi-5916

Due Grappi: ontspannen en spelen

Geplaatst op 18 juni 2018

Kweektuin_Natuurspeelplek

Opening Natuurspeelplek in de Kweektuin

Geplaatst op 28 juni 2018

Vorige berichtDe Lichtjestocht
Volgende berichtMugjes in het museum: Museum Haarlem