In Evenement & workshop

Sint Maarten in Haarlem tijdens corona

Sint Maarten lampion

Het is toch altijd zo’n leuk gezicht, die mugjes met hun lampionnetjes. Helaas is een traditionele optocht langs de deuren niet vanzelfsprekend deze Sint Maarten in Haarlem. Maar niet getreurd! Er zijn genoeg andere leuke dingen te doen op 11 november om Sint Maarten ook dit jaar tot een feestje te maken. Wij delen 10 tips met je:

Eva Cameron_cake bakken met Sint Maarten in Haarlem

Bak de zoetste taart die je kunt verzinnen

Bakken is altijd een goed idee, waar of niet? Geniet ervan dat je eindelijk eens niet bergen vieze voorverpakte troep in huis krijgt. Ieder nadeel heb z’n voordeel! Het blijft natuurlijk wel een feest voor zoetekauwen, dus maak samen een pepernotentaart of versier cakejes met heel veel slagroom en smarties.

Zing via zoom voor je opa en oma

Tenzij opa en oma in of rond Haarlem wonen, zien ze jullie natuurlijk niet met Sint Maarten. Dat kan anders! Zet de zoom aan en zing je mooiste Sint Maarten liedjes. De bak met snoepjes zet je gewoon naast het scherm. Net echt!

Doe een Sint Maarten tocht door huis

Bij iedere deur in huis mag je een liedje zingen en krijg je een snoepje. Dus ook bij de wc-deur of de kastdeur. De ouders moeten natuurlijk bij iedere deur verkleed als een andere buurman of buurvrouw. Dat wordt lachen!

Maak een muziekkaart met een foto van je lampion en stuur ‘m naar het bejaardentehuis

Voor nog geen tientje kun je iemand (of meerdere mensen) ontzettend blij maken. Bestel een muziekwenskaart en zing ‘m in. Versier met een mooie foto van je lampion en breng langs bij het dichtstbijzijnde bejaardentehuis. Bedenk even hoe verrast de bewoners zullen zijn. Kleine moeite, groot gebaar!

Mugjes Sint Maarten lampion Haarlem

Print de Mugjes wikkel en doe alleen maar kaarsjes aan bij het avondeten

Tijdens Sint Maarten is het in Haarlem gebruikelijk dat je met een lichtje of kaarsje bij de deur aangeeft of je thuis bent. Dat hoeft nu misschien niet, maar waarom zou je niet eens gezellig bij kaarslicht avondeten? Print deze leuke Mugjes wikkels uit en plak ze om een glazen potje. Instant sfeerverhogers!

Verzin een nieuwe traditie

Een van de leukste dingen aan kinderen krijgen, is dat je nieuwe tradities kunt verzinnen. Die hoeven heus niet groots en meeslepend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gerecht dat je voortaan altijd eet op 11 november. Wat dacht je van 11 kleine (gezonde) hapjes? Of dat je voortaan ieder jaar samen lampionnetjes maakt voor aan een lampenslinger. Of ga picknicken in het donker in de tuin, superspannend!

Hou een spelletjesavond

De winnaar verdient een snoepje. De verliezers trouwens ook. Een paar favoriete familiespelletjes bij ons thuis zijn (of waren): kwartet, Keezen, Uno, Set, Bunny Hop, Regenwormen, Rummikub, Halli Galli en natuurlijk Memory. Je sjoelbak afstoffen is natuurlijk altijd een goed idee (of leen er eentje bij je buren).

Kijk samen ‘Sjakie en de chocoladefabriek’

Het blijft een magische film, met een chocoladefabriek die alle zintuigen prikkelt. Best spannend soms, ‘Sjakie’ is geschikt voor 6 jaar en ouder.

Speel zelf Sint Maarten en deel uit

We gaan even terug naar de oorsprong van deze traditie. Sint Maarten deelde zijn mantel met een arme man. Wat kunnen jullie delen met iemand anders? Kijk eens op de website van de Voedselbank, daar staat wat en hoe je kunt doneren. Zo hebben vier Haarlemse meisjes geld opgehaald door statiegeldflessen te verzamelen. Fantastisch toch? Misschien kun je ook wel zelf een mooie rode mantel maken. Wat zou jij doen als je Sint Maarten was in Haarlem?

Natuur Speeleiland Haarlem sprookjesavond

Ga uitrazen bij het Natuur Speeleiland

Allemaal leuk en aardig, dat snoepen, maar het is wel een goed idee om lekker te bewegen! Gelukkig kan dat bij het Natuur Speeleiland, waar ze te gekke activiteiten hebben bedacht voor alle mugjes. Ideaal ook als je blij bent dat je juist eens niet thuis iets aan Sint Maarten hoeft te doen.

Tekst: Nicoline van Slingelandt
Hoofdfoto en foto Mugjes wikkels: Nicoline van Slingelandt
Foto cake versieren: Eva Cameron
Foto Natuur Speeleiland: van de locatie

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. MUGJES komt binnenkort met een gloednieuw e-book met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Nederlandse vlag_Bevrijdingspop Haarlem_kinderfestival 2022

Bevrijdingspop Haarlem 2022

Geplaatst op 28 april 2022

Bloemen plukweide Haarlem

Fietsen met je kind naar Cruquius en Heemstede

Geplaatst op 29 augustus 2019

Elsa Natuurspeeleiland Haarlem

Natuurspeeleiland bij de Veerplas

Geplaatst op 15 februari 2019

Vorige berichtLokale ondernemers steunen tijdens de coronacrisis
Volgende berichtKindvriendelijk eten bestellen in coronatijd