In Bos & park, Lunch & limo

Pluktuin met bloemen en zelfpluk groenten in Haarlem en omgeving

Fruittuin van West meisjes in de boomgaard

Als het even kan, is het een goed idee om je mugjes wat liefde voor de natuur mee te geven. En ze te leren dat groenten en fruit eerst ergens moeten groeien voordat ze in de supermarkt komen. Een bezoekje aan een pluktuin waar je zelf bloemen, appels of zelfs maïs kunt plukken is een echt leuk familieuitje. Wij laten je zien waar en wanneer je voor zelfpluk terechtkunt in en rond Haarlem.

Bloemen plukweide Haarlem

De Plukweide

Voor de meeste Haarlemmers is deze pluktuin op fietsafstand, wel zo fijn. Zet een emmer in je bakfiets of hang hem aan je stuur en koers langs het Spaarne. Voor €8 heb je een los plukboeket, maar een strippenkaart of abonnement afnemen kan ook. Het plukseizoen loopt van juni tot en met oktober.

Adres: Tennispad 2, Haarlem
Openingstijden: dagelijks van zonsopkomst tot zonsondergang
www.plukweide.nl

Pluktuin Amstelveen (voorheen Zomerbloemen Pluktuin)

Het hele jaar door kun je hier terecht voor de zelfpluk en voor veel andere activiteiten. Er zijn creatieve workshops voor jong en oud, een speeltuintje en ook voor koffie of thee met wat lekkers zit je hier goed. Voor €12,50 pluk (of knip) je ongeveer 20 stelen. Ook zijn er in de winkel losse bloemen te koop en er is een webshop voor als je niet zelf langs kunt komen.

Adres: Amsteldijk Zuid 183 b, Nes a/d Amstel
Openingstijden: di t/m za 10:00-17:00 uur
www.pluktuinamstelveen.nl

Nicoline_Olmenhorst_appels plukken

Landgoed de Olmenhorst

Een all time favourite voor veel gezinnen uit de regio. De appelpluk is een jaarlijks terugkerend evenement dat altijd druk is, maar wel leuk. Je kunt hier zelfs je eigen appelboom adopteren, dan pluk je jaarlijks van je eigen boom, te gek toch? Behalve voor appels kun je hier ook terecht voor peren en nog een hele winkel vol ander lekkers.

Adres: Lisserweg 481, Lisserbroek
Openingstijden: ma t/m vrij 09:00-17:00, za en zo 10:00-17:00
www.olmenhorst.nl

Pluktuin Bakkum

In de landelijke omgeving van Bakkum pluk je in het vroege voorjaar tulpen en tegen de zomer verschillende soorten snijbloemen. Emmers en schaartjes zijn bij de pluktuin aanwezig.

Adres: Limmerweg 5c, Bakkum
Openingstijden: di t/m zo van 13:15-16:00 uur
www.pluktuinbakkum.nl

Dahlia bij de Bloemen Plukweide Haarlem

Geerlings Dahlia’s

Hou je ook zo van dahlia’s? Deze vrolijke bloemen spreken met hun mooie kleuren ook zeker veel mugjes aan. Pak je emmer en ga na de zomer richting Heemstede, want daar vind je een heel veld vol!

Adres: Kadijk 38, Heemstede
Openingstijden: het zomerbloemenseizoen is in september en oktober, Geerlings is dan dagelijks open van 8:00-20:00 uur
www.geerlings-dahlia.nl

Hoeve ‘Hazerswoude’

De zelfpluk van suikermaïs op deze boerderij is eind augustus of begin september. In de boerderijwinkel kun je het hele jaar groenten en fruit kopen, zoals appels, peren, wortels en pompoenen.

Adres: Hoofdweg oostzijde 152, Lijnden
Openingstijden: vrij 12:00-18:00, za 09:00-17:00 uur
www.gijzenberg.com

Annemieke’s Pluktuin

Voor de echte bloemenliefhebbers is dit een bekend adres. De kraakverse bossen zijn niet alleen te vinden in Hillegom, maar ook wekelijks op de biologische markt in Haarlem. Maar het leukst is natuurlijk toch om naar de pluktuin te gaan en zelf je favorieten bij elkaar te zoeken. Het zomerbloemenseizoen start eind juli of begin augustus.

Adres: Haarlemmerstraat 15a, Hillegom
Openingstijden: normaalgesproken ma t/m za 09:00-16:30 uur, check de website voor de tijden bij de start van het zomerseizoen
www.annemiekespluktuin.nl

Bloeiende paarse bloemen bij Landje van de Boer

Landje van de Boer

Een pluktuin kun je dit niet noemen, maar toch mag het Landje niet ontbreken in deze blog. Waarom niet? Aan het Laantje van Buytentwist, op de grens van Overveen en Bloemendaal, vind je deze kindvriendelijke oase. Het hele jaar door organiseert het Landje activiteiten die aansluiten bij wat de tuin te bieden heeft: van aanschuiflunch tot kindertuinclub, van tekenworkshop tot lezing. Mugjes kunnen hier heerlijk rondscharrelen terwijl jij geniet van een kopje kruidenthee en er zijn regelmatig planten of andere producten te koop.

Adres: Bloemendaalseweg 183, Bloemendaal
Openingstijden: op de werkochtenden woensdagochtend en vrijdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur. Op zondagmiddag is het terras open van 14.00 tot 17.00 uur.
www.landjevandeboer.nl

Fruittuin van West

Ken je de Fruittuin van West al? In deze prachtige grote tuin met fruitbomen, op een kwartiertje rijden van het centrum van Haarlem, kun je een groot deel van het jaar zelf je fruit plukken in de boomgaard. Je kunt er ook eieren rapen, boodschappen doen in de biologische winkel of even neerstrijken voor een stukje taart of een lekkere lunch in het tuincafé. Er is een cool doolhofje voor kinderen en genoeg ruimte om te spelen.

Adres: Tom Schreursweg 48, Amsterdam
Openingstijden: di t/m zo van 10:30 uur tot 18:00 uur.
www.fruittuinvanwest.nl

Tekst en foto’s: Nicoline van Slingelandt
Hoofdfoto: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Eva Cameron_taart Haarlem_cupcakes_kindertaart bestellen

Taart uit Haarlem: de lekkerste kindertaarten

Geplaatst op 9 september 2021

Uitzicht vanaf het Kopje van Bloemendaal

Fietsen met je kind door Bloemendaal

Geplaatst op 10 maart 2019

Vorige berichtSpeelbos Meermond
Volgende berichtTaart uit Haarlem: de lekkerste kindertaarten