In Evenement & workshop, Museum

Pieter Teylers Huis bekijken met kinderen

Eva_Pieter Teylers Huis_Teylers Museum_Haarlem_mugjes6

Onze mugjes hebben de afgelopen jaren al heel wat stappen gezet in Teylers Museum. De fossielen, skeletten, mineralen, wetenschappelijke instrumenten en schilderijen weten hun aandacht altijd weer te trekken. Sinds eind 2021 kun je vanuit de Ovale Zaal een nieuwe vleugel van het museum binnenwandelen. In deze vleugel bezoek je het 18e-eeuwse Pieter Teylers Huis, woonhuis van de grondlegger van Teylers Museum. Hoog tijd om dit prachtig gerestaureerde huis eens te bekijken met kinderen.

Eva_Pieter Teylers Huis_Teylers Museum_Haarlem_mugjes2

Speurtocht Pieter Teylers Huis

Een speurtocht maakt een museumbezoek natuurlijk altijd extra aantrekkelijk voor kinderen. Naast speurtochten langs de verschillende zalen van het museum heeft Teylers ook een speurtocht speciaal voor Pieter Teylers Huis. De speurtocht is het meest geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Maar met wat hulp kunnen mugjes vanaf een jaar of 6 die al een beetje kunnen lezen en schrijven ook al wel met de speurtocht uit de voeten. Is je kind jonger? Ga dan samen op zoek naar de muizenholletjes. Ze zijn op verschillende plekken in het huis te vinden. En Rat zit ook ergens verstopt…

Eva_Pieter Teylers Huis_Teylers Museum_Haarlem_mugjes3

Miniatuurversie Pieter Teylers Huis

Een kamer die je met je mugje niet mag missen, is de kamer beneden aan het einde van de gang links. Daar staat een 3,5 meter lange miniatuurversie van Pieter Teylers Huis. Als je door de raampjes naar binnen tuurt, zie je precies hoe het huis eruitzag op 8 april 1778, de sterfdag van Pieter Teyler. Voor kleintjes kun je bij de kassa een handig opvouwbaar krukje meekrijgen. Zo kunnen ze het poppenhuis extra goed bekijken.

Eva_Pieter Teylers Huis_Teylers Museum_Haarlem_mugjes4

Bijzondere interieurs en ideeën

Het gerestaureerde woonhuis laat je mugje niet alleen ontdekken hoe het huis er vroeger uitzag, maar vertelt ook over de dromen en ideeën die Pieter Teyler had. Zoals een huis voor de armen, waarvan in de Gele Kamer met landschapsbehang een houten maquette te zien is. In de keuken leert je mugje over letterkoekjes. Vergeet niet ook even boven te kijken. Want waarom is daar in een van de kamers eigenlijk een deur met maar liefst vijf sloten…?

Het spook in Teylers huis

Vind je het leuk om je mugje alvast een beetje voor te bereiden op een bezoek aan Pieter Teylers Huis? Lees dan van tevoren samen het Gouden Boekje ‘Het spook in Teylers huis’ (3+). Een vrolijk boekje over wetenschap en (bij)geloof met Pieter Teyler en het museum in de hoofdrol. ‘Het spook in Teylers huis’ is te koop bij de boekhandel en in de museumwinkel of te leen bij de bibliotheek.

Eva_Pieter Teylers Huis_Teylers Museum_Haarlem_mugjes5

Datum en tijd: Je kunt Teylers Museum van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur bezoeken. In schoolvakanties is het museum ook op maandagen geopend.
Kosten: Kinderen t/m 5 jaar mogen gratis naar Teylers Museum. Vanaf 6 jaar is de entreeprijs €2,50. Volwassenen betalen €15,00 of mogen gratis naar binnen met een Museumkaart. Een bezoek aan Pieter Teylers Huis is inbegrepen bij de entreeprijs.
Locatie: Spaarne 16, Haarlem
Tickets: Via teylersmuseum.nl reserveer je een ticket met starttijd.

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Teylers Museum. Wil je ook samenwerken?

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Meisje in kerstjurk schrijft Happy Christmas op de muur

Kerstvakantie in Haarlem met kinderen

Geplaatst op 7 december 2022

Feestelijk borrelen met FEST_borrelbox Haarlem

Feestelijk borrelen met FEST Haarlem

Geplaatst op 8 september 2020

Vorige berichtKindvriendelijke strandtenten van Zandvoort tot Wijk aan Zee
Volgende berichtSlachthuisbuurt en Amsterdamsebuurt: de leukste plekken voor gezinnen