In Eten met kinderen, Museum, Theater

Peuters thuis vermaken tijdens de coronacrisis

Lezende peuter

Wat een gekke tijd hè, deze coronacrisis? Goed dat iedereen zich er inmiddels van bewust is dat we echt even zo veel mogelijk binnen moeten blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je mugje zich thuis de hele dag vermaakt? Mugjes in de basisschoolleeftijd krijgen van de meester of juf schoolwerk en vaak ook tips voor andere activiteiten. Maar wat zijn nou leuke bezigheden voor peuters? En hoe krijgt je kleine mugje thuis genoeg beweging? Hier wat echt Haarlemse tips voor de allerkleinsten.

De pianolos Teylers Museum

Prentenboek over Teylers Museum

Haarlem heeft tal van kindvriendelijke musea. Alleen zit een museumbezoek er voorlopig natuurlijk niet in. Gelukkig heeft Teylers Museum voor de allerkleinsten een leuk interactief online prentenboek. Het heet ‘Beer is los’ en gaat over het kleine katje Brammetje. Brammetje is uit het schilderij ‘De Pianoles’ gekropen, dat in het Teylers hangt, en gaat op avontuur in het museum. Een leuke manier om je mugje alvast voor te bereiden op een bezoek aan Teylers Museum, als dat straks weer kan.

Muffinpakketje van Meneer Paprika

Is jouw mugje ook zo gek op bakken? De heerlijke muffins die je normaal gesproken bij Meneer Paprika in het café kunt eten, kun je nu met je mugje thuis maken. Meneer Paprika verkoopt namelijk pakketjes voor twaalf muffins met bakmix, vrolijk gekleurde muffinpapiertjes én een kleurplaat. Je kunt de pakketjes ook thuis laten bezorgen.

Artie Farty Mondriaan

Knutseltips van Artie Farty

Wist je al dat onze eigen Nicoline niet alleen het boekje ‘Mugjes’ heeft geschreven, maar ook twee superleuke knutselboeken? Artie Farty, een handboek voor niet-zo-heel-creatieve ouders, en Artie Farty Lab, hét receptenboek voor kundige koks, stoere alchemisten, creatieve knutselaars en duurzame doe-het-zelvers. Tijdens de coronacrisis wil Nicoline kleine kunstenaars en hun ouders graag helpen met leuke, creatieve tips. Op de website van Artie Farty kun je je inschrijven voor een dagelijkse inspiratiemail vol knutselideeën. Daar staan ook regelmatig tips bij die geschikt zijn voor de allerkleinsten.

Online filmzaal van De Filmschuur

Je kunt nu niet naar de Filmschuur & Toneelschuur, maar Picl, de online filmzaal van De Filmschuur, is wel gewoon toegankelijk. Daar is een deel van het filmaanbod te zien. Ook voor de allerkleinsten staat er een leuke film bij: De grote boze vos. Het is een compilatie van drie hilarische korte verhalen die zich allemaal op de boerderij afspelen.

boek-thuis-bij-muis-3D

Voorleesapp, kleurplaten en hygiënekaarten van Pauline Baartmans

Je kent vast wel de voorleesboekjes over Muis, van de Haarlemse schrijfster en illustratrice Pauline Baartmans. Op haar website Thuis bij Muis verkoopt Pauline niet alleen haar boekjes, je kunt er ook haar gratis interactieve voorleesapp downloaden, met nieuwe verhalen van muis en beer. Ook vind je er leuke kleurplaten die je voor je mugje kunt uitprinten. Je kunt er bovendien twee gratis hygiënekaarten downloaden. Die heeft Pauline speciaal voor de coronacrisis gemaakt. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagritmekaarten die ze in haar webshop verkoopt. Ook al zo handig nu. Let op, want vanaf 26 maart kun je nog wel bij alle downloads, maar gaat de webshop een tijdje dicht.

Mooie verhalen op Mister Anansi teevee

Ook de mooie theatervoorstellingen in de voormalige aardappelkelder van Landgoed Elswout moeten we voorlopig even missen. Gelukkig kunnen we wel online blijven genieten van de verhalen van Mister Anansi. Om ons in deze gekke tijd een hart onder de riem te steken is Theater Elswout namelijk Mister Anansi teevee gestart.

The little gymThe Little Gym@HOME

Met al dat binnen zitten is het natuurlijk wel belangrijk om op te letten dat je kleintje genoeg beweging krijgt. Ook daarvoor hebben we een leuke tip. The Little Gym Haarlem verzorgt namelijk online gymlessen. Zo kun je samen met je mugje bewegen, leren en plezier maken in je eigen huiskamer. Kijk voor meer informatie over The Little Gym @ HOME op de Facebook of Instagram pagina van The Little Gym Haarlem.

Samen lezen of een luisterboek opzetten

Samen lezen of een luisterboek opzetten

Nu je steeds thuis bent met je mugje, kun je natuurlijk wel gezellig samen extra veel lezen. De bibliotheek is dicht, maar gelukkig hebben we kinderboekenwinkel Kiekeboek nog. Zij versturen ook boeken en je steunt er bovendien een lokale ondernemer mee. Hard nodig op dit moment. Ook De Vries Van Stockum en de Kennemer Boekhandel hebben een ruim assortiment kinderboeken. En wist je dat je bij de bibliotheek gratis luisterboeken kunt downloaden? Ook voor de allerkleinsten. Daar kun je je mugje bijvoorbeeld tijdens het kleuren naar laten luisteren. Kun jij mooi even rustig werken of iets in huis doen.

Ook in Haarlem kun je (net als in de rest van Nederland) met je kind op #berenjacht! Ga gewoon een blokje om (en hou afstand van anderen) en zoek ondertussen naar knuffelberen achter de ramen van huizen. Via Nextdoor is er een kaart te vinden, maar inmiddels zijn er zoveel beren te vinden dat je die eigenlijk niet nodig hebt. Een afstreeplijst is misschien wél leuk en die vind je hier.

Tekst en foto’s Little gym en prentenboek: Eva Cameron
Foto lezende peuter: Dennis Asselbergs
Foto’s Teylers en Mondriaankind: Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Meisje op het ijs bij IJsbaan Haarlem

Schaatspret bij IJsbaan Haarlem

Geplaatst op 20 september 2023

Vorige berichtBloemendaal met mugjes
Volgende bericht10 tips voor gezinnen die een huis zoeken in Haarlem en omstreken