In Bos & park, Evenement & workshop

Paddenstoelendag op landgoed Elswout

Meisje met paddenstoel

HELAAS IS DE PADDENSTOELENDAG OP 4 OKTOBER 2020 AFGELAST IVM CORONA.

Het is weer herfst, de dagen worden korter, de nachten koeler en de bodem wordt weer vochtiger. De herfst is de tijd van het jaar om met je mugjes het bos in te gaan. De paddenstoelen schieten overal uit de grond, kleurige bessen rijpen aan de struiken en de bosbodem ligt vol met eikels en beukennootjes. Op zondag 4 oktober kun je de hele dag met je mugjes zoeken naar deze kabouterhuisjes. Bovendien zijn er nog veel meer leuke gratis activiteiten op de jaarlijkse paddenstoelendag, georganiseerd door IVN, Staatsbosbeheer en Nationaal Park Zuid-kennemerland.

Paddenstoelendag Haarlem Overveen mugjes

Kabouters en heksen

De paddenstoel heeft zijn naam gekregen door de magische wereld. Mensen vonden paddenstoelen maar rare dingen. Er zouden kabouters in de paddenstoelen wonen en heksen zouden paddenstoelen gebruiken voor hun toverdrankjes. Padden waren de huisdieren van heksen. De padden moesten door het bos heen en af en toe natuurlijk even rusten. Volgens de mensen moesten de padden hun eigen stoel hebben meegenomen en zo kwam de paddenstoel tot leven.

Groepje kinderen bij Paddenstoelendag

Programma

De paddenstoelendag is een dag vol leuke excursies, puzzeltochten en veel informatie over paddenstoelen voor mugjes en hun ouders. Kinderen van 4 tot 10 jaar mogen onder leiding van een IVN-gids op paddenstoelenwandeling (om 12:30 en 14:30) zonder volwassenen. Is dat even stoer! Verder is imker Pim Lemmers aanwezig met zijn honing en kom je sprookjesfiguren tegen in het bos. De knutseltafel is er dit jaar helaas niet i.v.m. corona. Heb je zin om een kabouterpuzzeltocht te maken door het bos? Kijk dan wel eerst even of er geen heks in de buurt is… 

Elswout hertenkamp paddenstoelendag

Op de fiets naar de Paddenstoelendag

Alle activiteiten zijn gratis, behalve de kabouterpuzzeltocht. Die kost €1 per kind. Kom lekker op de fiets, want de parkeerplaats zal al snel vol zijn. Je kunt er een heerlijk fietstochtje met het hele gezin in Overveen van maken.  

Lees ook ‘Fietsen met je kind langs Elswout

Openingstijden: 10.30 tot 16.00
Adres: Elswoutslaan 12, Overveen (bij de Koetshuizen)
Leeftijd: alle leeftijden
Kosten: gratis, behalve de kabouterpuzzeltocht (€1)
Meer informatie en aanmelden voor de wandelingen (verplicht ivm corona)

Tekst: Floor Zengerink
Hoofdfoto: IVN
Foto Elswout met meisje: Juliette Zwagemakers
Foto paddenstoelen: Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. MUGJES komt na de zomer met een gloednieuw e-book met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Mensen met bladmuziek

Kerstsamenzang in Haarlem

Geplaatst op 18 december 2019

Burlwandeling met kinderen

Burlwandeling met kinderen

Geplaatst op 14 oktober 2019

Schelpen zoeken op het strand

IJmuiden: zes uitjes met kinderen

Geplaatst op 11 juli 2019

Vorige bericht18x speeltuinen in en rond Haarlem
Volgende berichtHaarlemse activiteiten tijdens Kinderboekenweek