Op pad met je mugje op stakingsdag
9 March 2018

Tekst: Eva Cameron-Bakker
Foto’s: Eva Cameron-Bakker en Nicoline van Slingelandt


 

Woensdag 14 maart gaan de meesters en de juffen van het basisonderwijs in onze regio opnieuw staken. De meeste basisscholen in Haarlem en omstreken zijn die dag dicht. Dat betekent natuurlijk ook dat veel kinderen een extra dagje vrij hebben. Lijkt ons een prima excuus om een gezellig uitje te plannen. Wil je weten wat er die dag allemaal te beleven valt in de buurt? Wij hebben tien leuke stakingsdagactiviteiten voor je op een rij gezet.

 

1. Knutsel een sprookje in een potje bij kinderboekwinkel Kiekeboek
Omdat de leraren staken, organiseert Kiekeboek die dag een leuke knutselactiviteit. Je kunt er namelijk een sprookje in een potje maken! Kies je favoriete sprookje en ga aan de slag. Meld je wel even van tevoren aan. Dat kan via info@kiekeboek.nl. 


Adres: Gierstraat 29, Haarlem


Tijd: 10:30 uur tot 11:30 uur
Leeftijd: tussen de 6 en 10 jaar


Kosten: Deelnemen aan de knutselochtend kost 2,50 euro. Daarnaast kun je voor 5,99 euro prachtige kaarten kopen waar je mugje zelf sprookjesfiguren uit kan knippen.

 

2. Doe mee aan de vele leuke activiteiten bij het Kweekcafé


Bij het Kweekcafé is er op stakingsdag van alles te doen. Je mugje kan er flessenpost maken, een glittertattoo laten zetten, luisteren naar een mooi verhaal en meedoen aan een van de dansspelletjes of aan de workshop jongleren en acrobatiek. Creatief Confetti organiseert de activiteiten. Wil je zeker zijn van een plaats, meld je dan van tevoren even aan via info@creatiefconfetti.nl. 


Adres: Kleverlaan 9, Haarlem


Tijd: van 10:00 uur tot 12:00 uur of van 14:00 uur tot 16:00 uur


Leeftijd: vanaf 4 jaar


Kosten: Voor 17,50 euro krijg je een stempelkaart waarmee je 2 uur lang deel kunt nemen aan alle activiteiten. Je krijgt dan ook limonade en wat lekkers.

 

 

3. Ga terug in de tijd bij de Ruïne van Brederode


Al eens bij de Ruïne van Brederode geweest? Een geweldige plek om met je mugje terug te gaan in de tijd. Laat je kind zich verkleden als ridder of prinses, fantaseer samen over hoe het geweest zou zijn om in de Middeleeuwen in een kasteel te wonen, bekijk de maquette om te zien hoe het kasteel er vroeger uitzag, beklim de toren en geniet samen van het uitzicht. 


Adres: Velserenderlaan 2, Santpoort-Zuid


Tijd: tussen 12:00 uur en 17:00 uur


Leeftijd: alle leeftijden


Kosten: Kinderen van 1 tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen 3 euro. Voor kinderen vanaf 12 jaar en voor volwassenen is de entree 5 euro.

 

4. Pluk een mooie bos tulpen bij Annemieke’s Pluktuin

Joepie! De pluktuin is weer open en de kas staat vol met prachtige tulpen. Je mugje mag ze zelf komen plukken. Dus gauw naar Hillegom om samen een vrolijke bos tulpen te plukken en zo het voorjaar vast een beetje in huis te halen.


Adres: Haarlemmerstraat 15a, Hillegom


Tijd: tussen 9:00 uur en 16:30 uur


Leeftijd: alle leeftijden


Kosten: 0,25 euro per tulp

 

5. Ga lekker uit je dak bij de nieuwe binnenspeeltuin Monkey Town
Je hebt het vast al wel gehoord. Na lang wachten is Monkey Town Haarlem deze maand eindelijk opengegaan. Tijd om eens te gaan kijken dus. Je zult je mugje er een groot plezier mee doen.
Adres: Menno Simonzplein 21, Haarlem
Tijd: van 9:00 uur tot 18:00 uur


Leeftijd: alle leeftijden
Kosten: Een bezoek aan Monkey Town kost 2,50 euro voor ukkies van 0 tot 1 jaar en 7,50 euro voor kinderen vanaf 1 jaar. Op doordeweekse dagen is er bij binnenkomst voor 11:00 uur een speciaal peutertarief. Kinderen van 1 tot en met 3 jaar mogen dan voor 5 euro naar binnen. Begeleiders gaan gratis mee.

 

 

6. Maak een verschrikkelijk monsterdier in het Teylers Museum

Speciaal voor stakingsdag organiseert het museum een extra workshop Verschrikkelijk monsterdier. Daar kun je met je mugje een gevaarlijk monster maken. Kunnen jullie meteen een van de speurtochten door het museum doen en de spannende tentoonstelling Monsterdieren bezoeken. Aanmelden voor de workshop kan via teylersmuseum.nl. 


Adres: Spaarne 16, Haarlem


Tijd: van 11:00 uur tot 12:00 uur of van 13:00 uur tot 14:00 uur


Leeftijd: vanaf 4 jaar
Kosten: gratis na betaling museumentree


 

 

7. Ga wild spotten in de duinen
Die extra vrije dag leent zich perfect voor een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Lekker buiten de paden en op zoek naar herten. Misschien zien jullie zelfs nog wel een vos. Wild spotten kan ook in de duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Kies eens voor het Midden-Herenduin (ingang in Driehuis) of voor de Heerenduinen (ingang in IJmuiden). De kans is groot dat je Schotse hooglanders en Shetlandpony’s tegenkomt.
Adres: Bekijk voor de verschillende ingangen van beide natuurgebieden de websites van de Amsterdamse Waterleidingduinen (awd.waternet.nl) en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (np-zuidkennemerland.nl).


Tijd: tussen zonsopkomst en zonsondergang


Leeftijd: alle leeftijden


Kosten: gratis

 

8. Ga naar De Hazenschool in de Filmschuur

Voor mugjes vanaf 6 jaar draait in de Filmschuur de animatiefilm De Hazenschool. De film gaat over de avonturen van Max, een hippe stadshaas die met een vliegtuigje neerstort bij een Hazenschool in het bos, waar het er heel anders aan toegaat dan in de stad…


Adres: Lange Begijnestraat 9, Haarlem


Tijd: 13:00 uur


Leeftijd: vanaf 6 jaar


Kosten: kinderen 6 euro en volwassenen 10,50 euro


 

 

9. Leef je uit bij het Natuur Speeleiland
Heb je een kind dat gek is op klimmen, klauteren, met modder spelen, kriebelbeestjes zoeken en hutten bouwen? Dan is het Natuur Speeleiland de perfecte plek voor jouw mugje. Speciaal voor stakingsdag gaat het Natuur Speeleiland al om 10:00 uur open.


Adres: A. Hofmanweg 62, Haarlem
Tijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Leeftijd: Iedereen is welkom, maar het Natuur Speeleiland is het leukst voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.
Kosten: De allerkleinsten betalen bij het Natuur Speeleiland 1 euro. Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar zijn de kosten 7,50 euro. Limonade en een appel zijn bij de entreeprijs inbegrepen en ouders mogen gratis mee. Zorg wel dat je je pinpas meeneemt, want contant betalen is niet mogelijk.

 

10. Grijp nog even je kans en ga schaatsen bij IJsbaan Haarlem

De Siberische Beer is het land weer uit en het ziet er niet naar uit dat we deze winter nog eens op natuurijs kunnen schaatsen. Maar schaatsen op de ijsbaan is natuurlijk ook heel leuk. En die is gelukkig nog tot en met 25 maart open. Dus grijp je kans en bind op stakingsdag nog even die ijzers onder.


Adres: IJsbaanlaan 2, Haarlem
Tijd: van 8:00 uur tot 17:00 uur en van 19:30 uur tot 21:30 uur
Leeftijd: alle leeftijden
Kosten: Kinderen tot en met 15 jaar betalen 4,30 euro. Kinderen vanaf 16 jaar en volwassenen betalen 6,60 euro. Schaatsverhuur start vanaf 6 euro.

 

Hou onze Facebook en Instagram (nu met WINACTIE!) in de gaten voor nog veel meer dagelijkse tips of koop het boek MUGJES