Mugjes in het museum: Teylers Museum
13 March 2018

Tekst en foto's: Eva Cameron-Bakker

 

‘Mama, kijk nou wat een raar dier!’ Vol verbazing bestudeert ons mugje een langgerekt, kronkelend skelet op pootjes. Ze heeft gelijk. Het is zeker een vreemd dier. Geen idee wat het is. Gelukkig biedt het bordje uitkomst: een draak die is samengesteld uit het skelet van een python en de beenderen van een krokodil, een haan, een konijn en een kalkoen.

 

 

Tijdelijke tentoonstelling Monsterdieren
Dit vreemde fantasiedier hoort bij Monsterdieren, een spannende tentoonstelling die tot en met 10 juni te zien is in het Teylers Museum. Je leert er van alles over draken, reuzenvogels, eenhoorns en reuzeninktvissen. En over beroemde monsters zoals Bigfoot, de Yeti en het Monster van Loch Ness. Zijn het echte monsters? Of zijn het fantasiedieren? Bij Monsterdieren kom je het te weten. Je kunt er oog in oog staan met een opgezette komodovaraan en je kunt er een voetafdruk van Bigfoot en de scalp van de Yeti bekijken. Er is ook een muur waarop je mugje zelf schimmige schaduwen tevoorschijn kan toveren. En een hoekje waar je even lekker op de bank kan kruipen met 'Max en de maximonsters' of een ander spannend boek over monsters. Een echte familietentoonstelling die je niet wilt missen.

 

 

Vaste collectie Teylers Museum
Het Teylers museum heeft ook een prachtige vaste collectie. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken bij het zien van alle dierenskeletten, fossielen, glinsterende mineralen, wetenschappelijke instrumenten, oude munten en indrukwekkende schilderijen. Voor mugjes vanaf 5 jaar kun je bij de kassa een gratis speurtocht halen die langs alle zalen van de vaste collectie voert. Als je alle vragen hebt beantwoord, krijg je een bijzonder cadeautje. Ook voor de allerkleinste mugjes heeft het Teylers Museum iets bijzonders bedacht. Op de website van het museum vind je namelijk ‘Beer is los’, een interactief prentenboek over het kleine katje Brammetje, dat uit het schilderij ‘De Pianoles’ is gekropen. Brammetje gaat op avontuur door de zalen van het Teylers en leert je van alles over het museum. Een mooie manier om je mugje alvast voor te bereiden op jullie bezoek aan het museum.

 

 

Workshops Kunst en Vliegwerk
Op zondagen en in de schoolvakanties is het extra leuk in het Teylers. Dan kan je mugje namelijk meedoen met een van de Kunst en Vliegwerk workshops. De meeste workshops sluiten aan bij de tentoonstelling die er op dat moment is. Tijdens Monsterdieren kun je bijvoorbeeld workshops volgen over schimmige schaduwen, verschrikkelijke monsterdieren of wonderlijke wezens. De workshops zijn gratis voor iedereen die museumentree heeft betaald en zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ouders mogen ook meedoen. Om zeker te zijn van een plekje is het wel handig om je van tevoren even aan te melden via de website van het museum. Speciaal voor stakingsdag is er een extra workshop.

 

Museumcafé en winkel


Het café van het Teylers museum zou zomaar het kleurrijkste café van Haarlem kunnen zijn. Op de muur en aan het plafond pronken prachtige knutselwerkjes van Haarlemse bassischoolleerlingen. Een gezellige plek waar je prima even met je mugje kunt neerstrijken om iets te eten of drinken. Ook de winkel is leuk. Je kunt er niet alleen grote-mensen-spullen kopen, er liggen ook allerlei kinderschatten, zoals mooie boeken en spelletjes, bijzondere kleurboeken, proefjesdozen en echte fossielen. Locatie: Spaarne 16, Haarlem
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 17:00 uur en zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur
Kosten: Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar het Teylers Museum. Vanaf 6 jaar is de entreeprijs 2 euro. Volwassenen betalen 12,50 euro.
Website: teylersmuseum.nl

 

Hou onze Facebook en Instagram (nu met WINACTIE!) in de gaten voor nog veel meer dagelijkse tips of koop het boek MUGJES.