Mugjes in het museum: Juttersmu-ZEE-um Zandvoort
20 May 2018

Tekst: Nicoline van Slingelandt

Foto's: Nicoline van Slingelandt en Eva Cameron-Bakker

 

Echt groot is het niet, dit museum aan zee. Toch kijk je er je ogen uit, want werkelijk alles wat op het strand gejut is de afgelopen jaren vind je hier terug. Met een kleintje in een kinderwagen of buggy kun je helaas alleen boven rondkijken, want een lift is er niet. Geen zorgen, ook boven is er genoeg te zien. Schelpen natuurlijk, maar ook schepjes, handschoenen, aanstekers, dierenbotten en zand van over de hele wereld. Er is kunst gemaakt van flessendoppen (goed idee!) en zelfs een speciale kindervitrine, waar kinderen hun gejutte vondsten in kunnen laten uitstallen.

 

 

Leerzaam
In de aquaria zwemmen heremietkreeftjes en scholletjes rond. Een grappig gezicht. Maar dit museum heeft ook een serieuze kant, je mugjes zien op een bord namelijk precies hoe lang het duurt voordat bepaalde dingen vergaan. Wist je bijvoorbeeld dat het wel 600 jaar duurt voordat een visnet volledig is afgebroken? En dat piepschuim zelfs eeuwig blijft bestaan? Dat zet je wel aan het denken over hoe belangrijk het is om de stranden en de zee een beetje schoon te houden. Ook heel leerzaam is de informatie over de bunkers en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Door krantenartikelen, een Polygoonjournaal en natuurlijk alle gevonden munitie die is uitgestald, krijg je een levendig beeld van de strijd die op onze stranden heeft gewoed. Misschien niet zo interessant voor de kleinste mugjes, maar die spelen ondertussen aan een tafel of ze kruipen door het ‘piratenschip’ terwijl jij nog even verder kijkt.

 

 

Zelf jutten
Helemaal achterin de benedenverdieping vind je een piepklein bioscoopje, waar vier verschillende films worden vertoond. En als je dan nog vragen hebt over alles wat je hebt gezien, stel ze dan gerust aan een van de vrijwilligers die dit museum draaiende houden. Ze zullen je met veel plezier te woord staan. Als je alles hebt gezien, is het natuurlijk tijd om zelf nog even te gaan strandjutten. Hoewel je dat eigenlijk het beste de ochtend na een flinke storm doet. Heb je honger of dorst gekregen na je museumbezoek? Dan kun je terecht bij Pannenkoekenrestaurant de Zeerover, ongeveer pal boven het museum gelegen.

 

 

Adres: Strandweg 2 (gebouw de Rotonde), Zandvoort
Openingstijden: woe 13:30 - 16:00 uur, za en zo 12:00-16:00 uur
Kosten: gratis, maar een kleine bijdrage wordt op prijs gesteld
Website: www.juttersmuseum.com

 

Meer weten over de leukste plekjes en evenementen voor kinderen in Haarlem? Bestel het boek Mugjes met meer dan 100 locaties, tips van locals en leuke evenementen voor kinderen van 0 tot 7 jaar.