Mugjes in het museum: ABC Architectuurcentrum


12 April 2018

Tekst en foto's: Eva Cameron-Bakker

 

Heb je weleens 60.000 LEGO-stenen bij elkaar gezien? Neem maar van ons aan dat dat er veel zijn. Heel veel. Met zo veel stenen, gesorteerd op kleur, kunnen mugjes in de speciale LEGO-kamer bij het ABC Architectuurcentrum spelen. Onze mugjes waren er laatst meer dan twee uur zoet. Ze maakten de prachtigste bouwwerken die ze vervolgens vol trots tentoonstelden op de kast. Hopend dat de medewerkers van het museum hun bouwsels nog even zouden laten staan.

 

 

Leren over de architectuur van Haarlem en omstreken
Het fijne van het ABC Architectuurcentrum is dat kinderen er niet alleen heerlijk met LEGO kunnen spelen, maar dat ze er ook op een leuke manier in aanraking komen met architectuur. De architectuur van Haarlem en omstreken om precies te zijn. In de Haarlemzaal vind je bijvoorbeeld maquettes, bouwtekeningen en 3D-geprinte Haarlemse gebouwen. Een mooie maquette om met kleine kinderen te bekijken is de grote houten plattegrond van het centrum van Haarlem. Kan jouw mugje de Koepel, de Adriaan, de Sint-Bavokerk en het Spaarne aanwijzen?

 

 

Wisselende exposities
Het museum heeft ook een aantal tentoonstellingsruimten met wisselende exposities. Niet iedere expositie is even toegankelijk voor kleintjes, maar met een beetje hulp en fantasie van ouders is het vaak toch heel leuk om samen naar mooie foto’s en bijzondere, soms kleurrijke bouwwerken te kijken. En om wat inspiratie op te doen voor bij het bouwen in de LEGO-kamer.

 

 

Kinderactiviteiten
Het ABC Architectuurcentrum organiseert ook knutsel- en architectuurworkshops, vooral tijdens de schoolvakanties. Daar zijn regelmatig workshops bij die geschikt zijn voor kinderen vanaf 5 jaar. Vanaf die leeftijd kun je ook een knutsel- of een LEGO-partijtje vieren bij het ABC Architectuurcentrum. Perfect voor creatieve mugjes en bouwliefhebbers. Ook is het museum druk bezig met het samenstellen van een speurtocht voor kinderen. Die komen wij binnenkort natuurlijk graag testen.

 

Locatie: Groot Heiligland 47, Haarlem


Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 12:00 uur tot 17:00 uur en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Tijdens lezingen en openingen is het niet mogelijk om met de LEGO te spelen.
Kosten: Het museum is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Volwassenen betalen 2 euro. In de LEGO-kamer spelen kost 1,50 euro per kind voor kinderen vanaf 4 jaar.
Website: architectuurhaarlem.nl

 

Meer weten over de leukste plekjes en evenementen voor kinderen in Haarlem? Bestel het boek Mugjes met meer dan 100 locaties, tips van locals en leuke evenementen voor kinderen van 0 tot 7 jaar.