In Museum

Mugjes in het museum: Museum Haarlem


Maquette in Museum Haarlem

Twee kleine mugjes kijken met grote ogen naar de drol in het potje dat onder het weeshuisbedje geschoven staat. Bleef dat vieze potje daar vroeger heel de nacht staan? En sliepen er echt drie kinderen in dat kleine bedje? Droegen alle weesmeisjes zo’n schortje en mutsje? En wie zijn eigenlijk die mevrouwen die daar achter dat glas staan? Dit en nog veel meer kom je te weten in de weeshuiskamer bij Museum Haarlem.

Eva_Potje

Een familiemuseum

Museum Haarlem is zeven dagen per week geopend en is echt een familiemuseum. Volwassenen en kinderen kunnen er van alles leren over het verleden van Haarlem. Tijdens de leuke en leerzame introductiefilm met grappige special effects bijvoorbeeld. Of in de ruimte over de geschiedenis van Haarlem. Daar staat ook een stereokijker. Die laat twee opnames van hetzelfde onderwerp zien, waarbij het camerastandpunt bij de tweede opname een paar centimeter is verschoven. Een mooie manier om je mugje oude foto’s van Haarlem te laten zien met de illusie van een driedimensionaal beeld.

Eva_Weeshuiskamer

De weeshuiskamer

Van de vaste tentoonstellingsruimtes zal de weeshuiskamer waarschijnlijk de grootste aantrekkingskracht op je mugje hebben. In die kamer leer je van alles over hoe kinderen vroeger in een weeshuis leefden. Je vindt er ook een leuke zintuigenkast en een grote verkleedkist met kleding van vroeger. Zo kunnen kinderen zelf zien hoe ze er als weeskind zouden hebben uitgezien.

Eva_Museum Haarlem_Haarlemse meesters in wording 6

Tijdelijke tentoonstelling Haarlemse meesters in wording

Naast de vaste tentoonstelling zijn er in het museum ook altijd een of meer tijdelijke tentoonstellingen. Tot en met 7 januari 2019 is er bijvoorbeeld een kleine ruimte ingericht voor Haarlemse meesters in wording. Tijdens een speciaal kunstproject hebben Haarlemse kunstenaars hun kennis overgedragen op leerlingen van een aantal Haarlemse basisscholen en van de Kleine Academie. De leerlingen hebben goed naar hun leermeesters gekeken en zijn daarna zelf aan de slag gegaan. Net zoals gezellen in de Gouden Eeuw de kunst afkeken van hun meesters dus. Het project heeft een mooie, vrolijke tentoonstelling opgeleverd, die kleine mugjes ook zal aanspreken.

Workshops schoolvakantie

Het museum organiseert ook regelmatig speciale kinderworkshops. In de kerstvakantie kunnen kinderen bijvoorbeeld deelnemen aan een workshop ‘linosnede en letterpress’, een workshop ‘tekenen op objecten’ of een workshop ‘schilderen als Simon de Heer’. De workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Eva_Kinderhoekje cafe

Café met kinderhoekje en Haarlemse producten

Museum Haarlem heeft trouwens ook een fijn café met een kinderhoekje met kleurtjes en kleurplaten. Naast iets te drinken of wat lekkers kun je in het café ook allerlei producten van Haarlemse bodem kopen.

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 uur tot 17:00 uur, zondag en maandag van 12:00 uur tot 17:00 uur
Adres: Groot Heiligland 47, Haarlem
Kosten: Kinderen mogen gratis naar Museum Haarlem. Volwassenen betalen 7 euro of hebben vrije toegang met hun Museumkaart.
Website: museumhaarlem.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Verkoeling in de stad

Geplaatst op 16 juni 2022

Jongetje aan het roer IJmuider Zee- en Havenmuseum

IJmuider Zee- en Havenmuseum met mugjes


Geplaatst op 20 december 2022

Vorige berichtHaarlems schrijfster presenteert bij Kiekeboek
Volgende berichtMugjes met goede ideeën gezocht