In Museum

Mugjes in het museum: Historisch Museum Haarlemmermeer

Marktplein in Historisch Museum Haarlemmermeer

Aan de rand van het Haarlemmermeerse Bos, verstopt achter Claus en het Courtyard Hotel, ontdekten wij een prachtplek voor mugjes. Daar ligt namelijk het Historisch Museum, over de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Een heel kindvriendelijk museum waar we nog niet vaak over gehoord hadden, maar waar we vanaf nu zeker vaker naartoe zullen gaan.

Eva_HMH_Speurtocht en waslijn

Speurtochten, verkleedkleding en speciale kinderrondleidingen

Bij binnenkomst mogen onze mugjes een gratis speurtocht uitkiezen. Ze kiezen die over Dik Trom, voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Er zijn ook speurtochten voor iets oudere kinderen en er is er zelfs eentje voor de allerkleinsten. Voor iedereen die het leuk vindt om zich te verkleden, staat er bij de ingang een rek met negentiende-eeuwse verkleedkleding. Het museum organiseert trouwens ook regelmatig speciale rondleidingen voor kinderen vanaf 6 jaar. Ze worden verzorgd door kindergidsen van tussen de 10 en 14 jaar. Ouders hoeven niet mee.

Terug in de tijd rondom het Marktplein

We komen eerst in een zaaltje waar een film over de geschiedenis van de Haarlemmermeer draait. Die is nog wat moeilijk voor onze kleintjes, maar als we na de film verder lopen naar de volgende ruimte, zien we meteen al dat we ons hier prima gaan vermaken. Er is namelijk een dorp nagebootst waar je van alles kunt leren over het leven in de Haarlemmermeer in de 19e en 20e eeuw. We gluren bij de timmerman, bij Hotel de Beurs en bij de kruidenier naar binnen, zien hoe mensen vroeger de was deden en nemen een kijkje in de kerk, in het café en in het woonhuis met de bedstee.

Eva_HMH_Telefoon met draaischijf 1

Bellen met een ouderwetse telefoon

Er zijn ook ouderwetse telefoons met draaischijf, waarmee je van het ene naar het andere gebouwtje kunt bellen. Onze mugjes weten zich er geen raad mee. Als iemand ons opbelt bij de Boerenleenbank, kijkt onze dochter vertwijfeld naar het toestel. ‘Pak de hoorn er maar af,’ moedigen we haar aan. Ze houdt hem hoog in de lucht. ‘Tegen je oor, net als bij een telefoon van nu.’ Ondersteboven drukt ze de hoorn tegen haar oor. En als ze vervolgens zelf iemand wil bellen, blijkt ook dat een hele opgave met die gekke draaischijf… Wij voelen ons ineens best oud.

Schooltje spelen in de stijl van Dik Trom

In het dorpsschooltje nemen we plaats aan de schoolbanken. We zien fragmenten uit een film over Dik Trom (die in de Dik Trom-boeken in de Haarlemmermeer woont). Hij haalt allemaal streken uit op school. Ons mugje vindt het heel grappig. Geïnspireerd door de film kruipt ze achter de lessenaar en speelt ze voor strenge juf. Ze blijkt genadeloos. Eén foutje bij het aap-noot-mies betekent meteen de gang op.

Eva_HMH_Flightsimulator 1

Oud-Hollandse kinderspelletjes en een flightsimulator

Als we uitgekeken zijn op het Marktplein, lopen we door naar het gedeelte met oud-Hollandse kinderspelletjes. We hoepelen, knikkeren, sjoelen, werpen met ringen en ontdekken hoe een trekbiljart werkt. Als we ook de flightsimulator hebben getest, ploffen we moe van het spelen aan de tafel bij de ingang neer. Het museum heeft geen café, maar bij de kassa kunnen we wel een lekker kopje thee en een sapje bestellen. Wat een verrassend, kindvriendelijk en interactief museum is het Historisch Museum Haarlemmermeer. Echt een aanrader!

Locatie: Bosweg 17 in Hoofddorp
Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur.
Kosten: Het museum is gratis voor kinderen tot 4 jaar. Kinderen van 4 tot 18 jaar betalen 4 euro, volwassenen 5 euro. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Website: haarlemmermeermuseum.nl/historisch-museum

tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker 

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Vorige berichtPony-doe-dag
Volgende berichtMugjes in het museum: Archeologisch Museum Haarlem