In Museum

Mugjes in het museum: Frans Hals Museum

Meisje voor Poppenhuis in Frans Hals Museum locatie Hof

Wil je graag eens naar het Frans Hals Museum, maar twijfel je of het museum wel geschikt is voor een bezoek met kleine kinderen? Wij namen onze mugjes mee en testten zowel het Frans Hals Museum aan het Groot Heiligland als locatie Hal aan de Grote Markt.

Het Frans Hals Museum (Groot Heiligland)

Gewapend met een speurtocht wandelen onze meiden enthousiast door de zalen. Op hun papier staan stukjes van schilderijen afgebeeld. Kunnen ze ontdekken bij welke schilderijen de stukjes horen? De speurtocht zorgt ervoor dat onze mugjes echt naar de schilderijen kijken. Hierdoor kunnen we zelf ook op ons gemak rondkijken. De combinatie van kunst uit de 17e eeuw, moderne en hedendaagse kunst maakt het museum wat ons betreft nog aantrekkelijker.

Poppenhuis

De meiden vinden het poppenhuis van Sara Rothé nog steeds het allermooist. Dit poppenhuis, dat tot de vaste collectie behoort, laat zien hoe een Amsterdams grachtenpand er in de achttiende eeuw van binnen uitzag. Omdat het een flink huis is, staat er een trappetje voor. Zo kunnen kinderen goed de chique kamers bekijken en zien hoe de mensen in die tijd eigenlijk leefden.

Studio H

Wat de kinderen ook erg leuk vinden, is Studio H. Hier worden in de schoolvakanties schilderworkshops gegeven voor kinderen. Als er geen workshops zijn, kun je midden in het museum zelf aan de slag. Op dit moment staat daar een tekentafel waar je een tekenopdracht kunt doen.

Museumcafé en extra activiteiten voor kinderen

Frans Hals Museum (Groot Heiligland) heeft een fijn café, beheerd door Cleeff, dat we wel kennen uit de Kleverparkbuurt. Je kunt er met je mugje prima terecht voor een tosti of een taartje. Tijdens de schoolvakanties liggen er soms kleurplaten in het café. Het museum organiseert dan trouwens ook vaak extra activiteiten zoals workshops voor het hele gezin, familierondleidingen of speciale kindertours.

Locatie Hal

Ook de andere locatie, Hal, is zeer de moeite waard. Nadeel van deze locatie is dat het er iets minder interactief is dan bij het Frans Hals Museum aan het Groot Heiligland. Het bijzondere gebouw en de vele trappetjes vallen goed in de smaak bij onze meiden. Maar zonder speurtocht, audiotour, workshop of installaties met knopjes zijn ze natuurlijk sneller uitgekeken dan bij het Frans Hals Museum aan het Groot Heiligland. Mini-mugjes kunnen prima mee in een draagzak of kinderwagen, maar of de locatie geschikt is voor een bezoek met peuters of kleuters hangt een beetje af van je kind en van de tentoonstelling die er op dat moment is. Wellicht handig om zelf een schetsboekje, museumbingo of fotocamera mee te nemen voor je mugje als je naar locatie Hal gaat.

Adres: Het Frans Hals Museum ligt aan het Groot Heiligland 62 in Haarlem. Het adres van locatie Hal is Grote Markt 16 in Haarlem.
Openingstijden: expositie Rythm of the Night tot en met 10 april 2023, woensdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 17.00 uur
Kosten: Volwassenen betalen €16 entree, kinderen en Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen.
Website: franshalsmuseum.nl

tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker 

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 200 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Haarlems Dagblad artikel Mugjes Luier Awards

Mugjes Luier Award voor beste verschoonplek

Geplaatst op 22 januari 2020

boek-thuis-bij-muis-3D

Haarlems schrijfster presenteert bij Kiekeboek

Geplaatst op 29 september 2018

Toost_Hillegom_kinderkleding_tweedehands_kledingwinkel4

Tweedehands kinderkleding in Haarlem

Geplaatst op 3 november 2022

Vorige berichtGezond eten, oppas en handige apps voor jonge ouders
Volgende berichtLammetjes kijken