In Museum

Mugjes in het museum: Frans Hals Museum

Meisje voor Poppenhuis in Frans Hals Museum locatie Hof

Wil je graag eens naar het Frans Hals Museum, maar twijfel je of het museum wel geschikt is voor een bezoek met kleine kinderen? Wij namen onze mugjes mee en testten zowel locatie Hof als locatie Hal voor je.

Locatie Hof

Gewapend met een speurtocht wandelen onze meiden enthousiast door de zalen. Op hun papier staan stukjes van schilderijen afgebeeld. Kunnen ze ontdekken bij welke schilderijen de stukjes horen? De speurtocht zorgt ervoor dat onze mugjes echt naar de schilderijen kijken. Hierdoor kunnen we zelf ook op ons gemak rondkijken. Iets wat altijd al fijn was bij het Frans Hals Museum, maar na de fusie nog fijner. De combinatie van kunst uit de Gouden Eeuw en hedendaagse kunst maakt het museum wat ons betreft nog aantrekkelijker.

Poppenhuis

De meiden vinden het poppenhuis van Sara Rothé nog steeds het allermooist bij locatie Hof. Dit poppenhuis, dat tot de vaste collectie behoort, laat zien hoe een Amsterdams grachtenpand er in de achttiende eeuw van binnen uitzag. Omdat het een flink huis is, staat er een trappetje voor. Zo kunnen kinderen goed de chique kamers bekijken en zien hoe de mensen in die tijd eigenlijk leefden.

Creatieve HUB

Wat de kinderen ook erg leuk vinden, is de creatieve HUB. Je kunt er collectiebeelden op de muur projecteren en er staat een grote tekentafel waar je jezelf kunt tekenen met behulp van een spiegel. Je mag je tekening natuurlijk mee naar huis nemen, maar je kunt ‘m ook ophangen bij de andere portretten in de HUB. Zo krijgt jouw kunstwerk ook een plekje in het museum.

Museumcafé en extra activiteiten voor kinderen

Locatie Hof heeft een fijn café. Je kunt er met je mugje prima terecht voor een tosti of een taartje. Tijdens de schoolvakanties liggen er soms kleurplaten in het café. Het museum organiseert dan trouwens ook vaak extra activiteiten zoals workshops voor het hele gezin, familierondleidingen of speciale kinderprogramma’s.

Locatie Hal

Ook de andere locatie, Hal, is zeer de moeite waard. Nadeel van deze locatie is dat het er minder kindvriendelijk is dan bij Hof. Mini-mugjes kunnen prima mee in een draagzak of kinderwagen. Maar of de locatie geschikt is voor een bezoek met peuters of kleuters hangt een beetje af van je kind en van de tentoonstelling die er op dat moment is.

Te weinig interactiviteit

Onze mugjes komen veel in musea, maar missen bij Hal wat interactiviteit. Zonder speurtocht, audiotour, workshop of installaties met knopjes zijn ze toch sneller uitgekeken dan anders. Hoezeer we ook ons best doen om hun interesse te wekken. Misschien dus handig om zelf een schetsboekje, museumbingo of fotocamera mee te nemen voor je mugje als je naar locatie Hal gaat. Het bijzondere gebouw en de vele trappetjes vallen trouwens goed in de smaak bij onze meiden. En ook de HUB, waar je net als bij locatie Hof met een spiegel een zelfportret kunt maken, is een succes. En dat is fijn, want terwijl de kinderen rustig tekenen, kunnen wij toch nog even om de beurt op ons gemak door het mooie museum lopen.

Adres: Locatie Hof ligt aan het Groot Heiligland 62 in Haarlem. Het adres van locatie Hal is Grote Markt 16 in Haarlem.
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 uur tot 17.00 uur en zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur
Kosten: Kinderen tot en met 18 jaar mogen gratis naar binnen. Jongeren tot en met 24 jaar betalen 7,50 euro, volwassenen 15 euro. Tickets gelden voor beide locaties.
Website: franshalsmuseum.nl

tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker 

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Vorige berichtMugjes in het museum: Historisch Museum Haarlemmermeer
Volgende berichtTweedehands kinderkleding in Haarlem