In Museum

Mugjes in het museum: Forteiland IJmuiden

Eva_04 - Verrekijker

Het is een stralende dag als we vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden met onze mugjes het Forteiland bekijken. Al vaker hebben we daar gestaan en gefantaseerd over hoe het op het eiland en in het fort zou zijn. Maar vandaag is het publieksdag en gaan we het fort met eigen ogen bekijken. In de haven ligt de Koningin Emma al klaar om ons ernaartoe te varen.

Eva_01 - Forteiland IJmuiden vanaf de Kop van de Haven

Een verklede gids en een speciale kinderrondleiding


De overtocht naar het eiland duurt maar een paar minuten en als we aanmeren, staat een groep gidsen ons al op te wachten. Je mag het Forteiland op eigen houtje verkennen, maar kunt ook met een gids mee. Wij twijfelen. Het lijkt ons heel leuk om met een gids mee te gaan, maar we zijn bang dat de rondleiding van twee uur te lang is voor onze mugjes. Gelukkig is er nog een gezin met kleine kinderen en blijkt er een gids te zijn die een speciale kinderrondleiding kan geven. Heel fijn! Ze heeft zich ook nog eens prachtig verkleed. Met haar bloemetjesjurk, sjaaltje, handschoenen, hoedje en tasje met Eau de Cologne neemt ze ons terug naar de vorige eeuw. Voordat we aan de rondleiding beginnen, vraagt onze gids aan de kinderen wat ze tijdens de rondleiding graag willen doen. Nou, dat weten ze wel! Ze willen klimmen en het moet spannend zijn.

Lange gangen en ruimtes met een verhaal

Het fort ligt deels ondergronds en eenmaal op het eiland zien we pas hoe groot het eigenlijk is. We lopen door het enorme gangenstelsel en luisteren naar de verhalen van de gids. Ze laat ons het gat zien waar de postduiven vroeger doorheen vlogen, de compleet ingerichte ziekenzaal en de plek waar de kanonnen stonden. We lopen ook door de smalle sleutelgang. Die heet zo omdat ie de vorm van een sleutelgat heeft. Een andere ruimte waar we naar binnen gaan, is ingericht als klein museum. Twee vrijwilligers in uniform vertellen over de voorwerpen die we zien. Het leukst vinden onze meiden de enorme koekblikken, waar ze hard op mogen trommelen. Vroeger gebruikten kinderen die koekblikken soms om vlotten mee te bouwen, zo zien we op de foto’s. Als we even later bij een donkere gang komen, mogen de kinderen voorop met een zaklamp. Ja, dat vinden ze wel spannend. En leuk, want als blijkt dat we een rondje hebben gelopen, willen ze nog een keer, maar dan zonder de grote mensen.

Eva_03 - Trommelen op oude koekblikken

Schepen kijken vanaf het uitkijkpunt

We bekijken het fort ook van buitenaf en klimmen naar het platform waar een verrekijker staat. We hebben geluk, want even verderop ligt een enorm Duits cruiseschip te wachten tot het de haven kan binnenvaren. Dat schip willen de kinderen natuurlijk van dichtbij bekijken door de verrekijker. De kleinste twee zien alleen maar lucht. Maar als een van de vrijwilligers een extra opstapje voor ze neerzet, zien ook zij dat het schip tientallen hotelkamers met balkonnetjes telt. Balkonnetjes met poppetjes die zitten te genieten van een drankje of van de zon. Het is een grappig gezicht.Mugje aan het roer

Na de rondleiding kijken we zelf nog even op het eiland rond en spelen de meisjes in het zand. Als we later die middag weer aan boord van de Koningin Emma gaan, staat onze gids met haar met Eau de Cologne doordrenkte zakdoek te wapperen bij de brug. ‘Daaaag! Komen jullie nog eens terug?’ Dat doen we zeker. Wat een leuke en leerzame dag! Een dag die ons kleinste mugje als stuurvrouw afsluit. Want als ze even over de schouder van de kapitein meekijkt, zegt ze dat ze graag wil sturen. En het mag nog ook. Wat een bofkont! Glunderend zit ze aan het roer en varen we een paar minuten later de Kop van de Haven weer binnen.

Eva_07 - Zelf terugvaren

Locatie: Een bezoek aan het Forteiland start met de overtocht. Die wordt door de Koningin Emma verzorgd, vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden.
Openingstijden: Het Forteiland is alleen te bezoeken tijdens de speciale publiekszondagen en publiekswoensdagen. In 2020 zijn de publiekszondagen op 1 maart, 5 april, 3 mei, 7 juni, 5 juli, 2 augustus, 6 september, 4 oktober en 1 november. De publiekswoensdagen zijn op 8 juli, 22 juli, 5 augustus en 19 augustus.
Kosten: Een bezoek aan het Forteiland is gratis voor kinderen tot en met 6 jaar (maximaal 4 kinderen per begeleider). Voor kinderen vanaf 7 jaar en voor volwassenen zijn de kosten 12,50 euro per persoon. Dat is inclusief de overtocht en een rondleiding. Let op: je kunt op het Forteiland niet pinnen. In de Koepelzaal kun je een broodje, wat te snoepen of iets te drinken kopen.
Website: forteilandijmuiden.com

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor kindvriendelijke tips of meld je aan voor onze maandelijke tips!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Muziekles in Haarlem_muziek_voor_kinderen_mugjes

6x muziekles en zangles voor kinderen in Haarlem

Geplaatst op 2 september 2022

Jongetje aan het roer IJmuider Zee- en Havenmuseum

IJmuider Zee- en Havenmuseum met mugjes


Geplaatst op 20 december 2022

Slapende baby in witte deken

7x Kraamcadeaus kopen in HaarlemGeplaatst op 19 september 2023

Vorige berichtWasberen in Haarlem? Jazeker!
Volgende berichtPony-doe-dag