Wat doet een archeoloog eigenlijk? En wat voor schatten vinden archeologen in de bodem van Haarlem? In het Archeologisch Museum Haarlem kunnen mugjes daar van alles over te weten komen. En ze mogen ook zelf als archeoloog aan de slag.
Leren over de geschiedenis van Haarlem
Het Archeologisch Museum bevindt zich in de gewelvenkelder van de Vleeshal, lekker centraal aan de Grote Markt. In vitrines liggen voorwerpen die je leren hoe de mensen vroeger leefden, wat ze aten en hoe ze er uitzagen. Bijlen en pijlpunten uit de prehistorie bijvoorbeeld, middeleeuwse schoenen, flesjes van de beroemde Haarlemmerolie en keukengerei met spannende namen als kogelpot, puntneuskan en baardmankruik. Het museum is overzichtelijk en de vitrines zijn lekker laag. Hierdoor kunnen kleine kinderen de bodemschatten gemakkelijk zelf bewonderen.
Cornelis
Midden in het museum staat een glazen vitrine met het skelet van een man die in de middeleeuwen heeft geleefd. Het skelet is in 2012 op de Botermarkt opgegraven en heeft de naam Cornelis gekregen. Van het skelet van Cornelis is een reconstructie gemaakt, die ook in het museum te zien is. Onze meiden vinden Cornelis maar spannend. “Is hij echt geweest, mama?”
Zelf opgravingen doen
Kinderen kunnen in het museum ook zelf voor archeoloog spelen. Bij de grote zandbak bijvoorbeeld, waar bodemschatten in verstopt zitten. Onze mugjes graven er
met een troffel (schepje) enthousiast scherven en stukjes bot op. Met een kwast borstelen ze de vondsten zorgvuldig schoon. Ze vinden ook twee scherven die precies tegen elkaar aan passen. Daar zijn ze natuurlijk apetrots op! Als de meiden klaar zijn met graven, nemen ze plaats aan een tafel waar ze resten uit de beerput kunnen onderzoeken. Gewapend met een loep en een pincet vissen ze pitten, schelpen en resten van eierschalen en notendoppen uit het afval. Daarna schuift onze oudste dochter nog even achter een van de computers en stort de jongste zich op de schervenpuzzels.
Verkleedkleding en speurtocht
Het Archeologisch Museum heeft ook wat verkleedkleding hangen en er is een speurtocht die je langs voorwerpen in de vitrines leidt. Deze is het leukst voor kinderen vanaf een jaar of zes. Jongere kinderen kunnen de speurtocht samen met een volwassene doen. Je kroost zal zich zeker niet vervelen bij het Archeologisch Museum. En tijdens de schoolvakanties zijn er vaak nog extra kinderactiviteiten. Een leuk en gratis uitje dat ook perfect is als het regent. Als onze mugjes ook de kleurplaat van het Archeologisch Museum hebben
ingekleurd, nemen ze bij de balie glunderend hun diploma in ontvangst. Haarlem is weer twee archeoloogjes rijker!
Adres: Grote Markt 18K, Haarlem
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur
Kosten: Het museum is zowel voor kinderen als voor volwassenen gratis.
Website: archeologischmuseumhaarlem.nl
Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker
Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.