In Museum

Mugjes in het museum: ABC ArchitectuurcentrumSpelen met LEGO bij ABC Architectuurcentrum Haarlem

Heb je wel eens 60.000 LEGO-stenen bij elkaar gezien? Neem maar van ons aan dat dat er veel zijn. Heel veel. Met zoveel stenen, gesorteerd op kleur, kunnen mugjes in de speciale LEGO-kamer bij het ABC Architectuurcentrum spelen. Onze mugjes waren er meer dan twee uur zoet. Ze maakten de prachtigste bouwwerken die ze vervolgens vol trots tentoonstelden op de kast. Hopend dat hun bouwsels daar nog even zouden blijven staan.

Eva ABC_Maquette 2 (Sint-Bavo)

Leren over de architectuur van Haarlem en omstreken

Het fijne van het ABC Architectuurcentrum is dat kinderen er niet alleen heerlijk met LEGO kunnen spelen, maar dat ze er ook op een leuke manier in aanraking komen met architectuur. De architectuur van Haarlem en omstreken om precies te zijn. In de Haarlemzaal vind je bijvoorbeeld maquettes, bouwtekeningen en 3D-geprinte Haarlemse gebouwen. Een mooie maquette om met kleine kinderen te bekijken is de grote houten plattegrond van het centrum van Haarlem. Kan jouw mugje de Koepel, de Adriaan, de Sint-Bavokerk en het Spaarne aanwijzen?

Eva ABC_Haarlemzaal

Wisselende exposities

Het museum heeft ook een aantal tentoonstellingsruimten met wisselende exposities. Niet iedere expositie is even toegankelijk voor kleintjes, maar met een beetje hulp en fantasie van ouders is het vaak toch heel leuk om samen naar mooie foto’s en bijzondere, soms kleurrijke bouwwerken te kijken. En om wat inspiratie op te doen voor bij het bouwen in de LEGO-kamer.

Speurtochten door het ABC Architectuurcentrum

Sinds kort zijn er twee speurtochten door het museum: eentje voor kinderen van negen tot en met twaalf jaar en eentje voor kinderen van zes tot en met acht. De meeste opdrachten van die laatste speurtocht zijn ook heel geschikt voor iets jongere mugjes, dus vraag ook met kleinere kinderen gerust naar de speurtocht. Beide speurtochten eindigen met een leuke prijsvraag. Raadt jouw mugje hoeveel LEGO stenen er in de pot bij de balie zitten?

Eva ABC_Hijskraan (hoog!)

Kinderactiviteiten

Eens in de zoveel tijd organiseert het ABC Architectuurcentrum knutsel- en architectuurworkshops, vooral tijdens de schoolvakanties. Daar zijn regelmatig workshops bij die geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar. Vanaf die leeftijd kun je ook een knutsel- of een LEGO-partijtje vieren bij het ABC Architectuurcentrum. Perfect voor creatieve mugjes en mugjes die van bouwen houden.

Locatie: Groot Heiligland 47, Haarlem
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 12:00 uur tot 17:00 uur en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Tijdens lezingen en openingen is het niet mogelijk om met de LEGO te spelen.
Kosten: Het museum is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Volwassenen betalen 3 euro of mogen gratis naar binnen met een Museumkaart. In de LEGO-kamer spelen kost 1,50 euro per kind voor kinderen vanaf 4 jaar.
Website: architectuurhaarlem.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Jongetje aan het roer IJmuider Zee- en Havenmuseum

IJmuider Zee- en Havenmuseum met mugjes


Geplaatst op 20 december 2022

Elsa Natuurspeeleiland Haarlem

Natuurspeeleiland bij de Veerplas

Geplaatst op 15 februari 2019

Eva_jarig in coronatijd

Als je mugje jarig is

Geplaatst op 2 augustus 2023

Vorige berichtRondje met de kinderwagen door de Kleverparkbuurt
Volgende berichtNatuurspeeleiland bij de Veerplas