In Speelgoed & cadeau

Minibiebjes en KinderzwerfboekStations in Haarlem

Eva_Minibieb Iordensstraat

Een aantal jaar geleden kwam het ineens overwaaien vanuit Amerika: het fenomeen ‘minibieb’ of ‘little free library’. Een minibieb is een weerbestendig boekenkastje waar je gratis boeken uit kunt lenen. Of je ruilt een boek dat je zelf niet meer hoeft voor een ander boek. Heel sympathiek!

Steeds meer minibiebjes

En dat vinden meer Haarlemmers, want er verschijnen steeds meer minibiebjes in onze stad. Lautje, Haarlems mascotte en al dan niet uitvinder van de boekdrukkunst, zou trots zijn geweest. De meeste minibiebjes vind je in woonwijken, maar ze verschijnen ook steeds vaker op andere plekken. Het Kweekcafé heeft bijvoorbeeld een goed gevulde boekenkast (met heel veel kinderboeken) die fungeert als minibieb. In de mooie Wijngaardtuin vind je er één. En ook kinderboerderij de Houthoeve heeft buiten een minibieb. Geheel in stijl, want er staan alleen boeken over dieren en boerderijen in. Op minibieb.nl kun je zien waar er in jouw buurt een eentje te vinden is.

Mugjes en de minibieb

Wij van Mugjes hebben al eens rondje gemaakt langs wat minibiebjes in de stad en daar een Mugjesboek achtergelaten, inclusief boodschap voor de gelukkige lener. Wie weet zijn er in die buurten wel leuke plannen gesmeed om samen met de kinderen naar de speeltuin te gaan of naar het strand. We hopen in ieder geval dat de boekjes een mooie bestemming hebben gevonden.

KinderzwerfboekStations

Naast minibiebjes vind je in en rond Haarlem op veel plekken KinderzwerfboekStations. Ook daar kun je boeken brengen of halen. Je ziet de zwerfstations bijvoorbeeld bij scholen, kinderopvangorganisaties, buurthuizen, kinderboerderijen en de wat grotere speeltuinen. Precieze locaties vind je op kinderzwerfboek.nl. De stations zijn opgericht om meer kinderen leesplezier te gunnen, ook kinderen die thuis geen boeken hebben. Een mooi initiatief, vinden wij! KinderzwerfboekStations vind je in en rond Haarlem onder andere bij Informatieboerderij Zorgvrij, bij de Sint Bavoschool en bij de HEMA in Schalkwijk.

Je eigen boeken laten zwerven

Minibiebjes en KinderzwerfboekStations zijn natuurlijk perfecte bestemmingen voor boeken waar je mugje op is uitgekeken. Maar misschien nog wel leuker zijn de zwerfstickers die je via Kinderzwerfboek kunt bestellen en op je boeken kunt plakken. Met die stickers koppel je een code aan je boeken, zodat je ze kunt blijven volgen. Zo kan je kind precies zien wie er allemaal leesplezier heeft van jullie boeken. En je mugje mag zelf bepalen waar jullie de boeken neerleggen. In de kantine van het zwembad bijvoorbeeld of bij jullie lievelingslunchtentje. Of in het speelhuisje in de speeltuin om de hoek. Leuk toch?

Tekst en foto’s: Nicoline van Slingelandt-Asselbergs en Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. MUGJES komt na de zomer met een gloednieuw e-book met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Paarse en oranje bloemen tijdens Bloemencorso

Bloemen in Haarlem en omstreken

Geplaatst op 5 april 2019

Speelbos Meermond kabelbaan

Speelbos Meermond

Geplaatst op 20 juni 2021

Fietsen langs Elswout in de herfst

Fietsen met je kind langs Elswout

Geplaatst op 18 november 2019

Vorige berichtBuggyproof terrasjes in Haarlem en omstreken
Volgende berichtLeuk overnachten met kinderen in Haarlem en omstreken