In Museum

Kinderrondleiding bij de Ruïne van Brederode

Eva - de Ruine

Poep in de gracht

Wist je dat er in de middeleeuwen mensen waren die hun billen met schapenvacht afveegden? Of met steentjes? En dat lemen vloeren in die tijd soms ingesmeerd werden met dierenbloed? De kleintjes die aan de kinderrondleiding bij de Ruïne van Brederode deelnemen, moeten er een beetje om giechelen. Ze vinden het maar vies. Net als het verhaal over de poep die vroeger zo in de gracht van het kasteel belandde. Gelukkig leven zij nu en niet in de middeleeuwen. Hoewel het ook wel een spannende tijd was. ‘Is er veel gevochten hier?’ en ‘Waar is de kerker?’. Tijdens de speciale kinderrondleiding beantwoordt de beheerder van de Ruïne zo goed mogelijk de vragen van de kinderen. Ook legt hij uit wat een ruïne is, wie de Brederodes waren en hoe het leven in het kasteel er in de middeleeuwen eigenlijk uitzag.

Verkleden

Om nog een beetje extra in middeleeuwse sferen te komen, staat er voor de kleintjes bij de ingang een rek met verkleedkleding klaar. Stoere ridders kunnen hun vechtkunsten oefenen en elegante jonkvrouwen en prinsessen kunnen geheel in stijl de toren beklimmen. Er zijn ook stokpaardjes en stelten om op het terrein van de Ruïne lekker mee buiten te spelen. Al met al een heerlijke plek voor een leuk en leerzaam middagje uit met je mugje.

Kinderpartijtje

Op woensdag- en vrijdagmiddag kun je hier een kinderfeestje vieren. Er zijn verschillende opties, kijk op de site voor meer info of stuur een mail (met leeftijd jarige en aantal kinderen) naar kinderfeest@heerlijkheid-brederode.nl. De Ruïne is goed bereikbaar per trein, je gaat dan naar station Santpoort-Zuid. Of volg een van de mooie fietsroutes in de omgeving, de beschrijvingen vind je hier.

Openingstijden: van 1 maart tot 1 november, op woensdag en vrijdag van 12:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag en zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur. De speciale kinderrondleiding is 1 keer per maand op zondag om 14:00 uur, de eerstvolgende is op 29 juli. Ga met Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder mee en bezoek het kasteel. De verkleedkleren hangen al klaar. En (groot)ouders mogen ook mee.
Tijdstip: 14.00 uur, duur ca. 1 uur.
Entree: € 5,-, kinderen t/m 3 jaar gratis. Zeker zijn van een plek? Reserveer dan via  www.hoenu.nl regio Haarlem.

Adres: Velserenderlaan 2, Santpoort-Zuid
Kosten: tot 4 jaar gratis, van 4 tot 12 jaar €1,50, vanaf 12 jaar €3,-. Geen pin.
Website: ruinevanbrederode.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Pixabay high-tea

High tea met je mugje

Geplaatst op 12 december 2018

Frederiek_Annemiekes Pluktuin zomerbloemen

Annemieke’s Pluktuin

Geplaatst op 5 juli 2018

Eva_FransHalsMuseum_Hof_Poppenhuis

Mugjes in het museum: Frans Hals Museum

Geplaatst op 9 augustus 2018

Vorige berichtAnnemieke’s Pluktuin
Volgende berichtWasberen in Haarlem? Jazeker!