In Museum

Kinderrondleiding bij de Ruïne van Brederode

Ruïne van Brederode tussen de struiken door

Wist je dat er in de middeleeuwen mensen waren die hun billen met schapenvacht afveegden? Of met steentjes? En dat lemen vloeren in die tijd soms ingesmeerd werden met dierenbloed? De kleintjes die aan de kinderrondleiding bij de Ruïne van Brederode deelnemen, moeten er een beetje om giechelen. Ze vinden het maar vies. Net als het verhaal over de poep die vroeger zo in de gracht van het kasteel belandde. Gelukkig leven zij nu en niet in de middeleeuwen. Hoewel het ook wel een spannende tijd was. ‘Is er veel gevochten hier?’ en ‘Waar is de kerker?’ Tijdens de speciale kinderrondleiding beantwoordt de beheerder van de Ruïne zo goed mogelijk de vragen van de kinderen. Ook legt hij uit wat een ruïne is, wie de Brederodes waren en hoe het leven in het kasteel er in de middeleeuwen eigenlijk uitzag.

Kinderrondleiding bij de Ruïne van Brederode

Verkleden

Om nog een beetje extra in middeleeuwse sferen te komen, staat er voor de kleintjes bij de ingang een rek met verkleedkleding klaar. Stoere ridders kunnen hun vechtkunsten oefenen en elegante jonkvrouwen en prinsessen kunnen geheel in stijl de toren beklimmen. Er zijn ook stokpaardjes en stelten om op het terrein van de Ruïne lekker mee buiten te spelen. Al met al een heerlijke plek voor een leuk en leerzaam middagje uit met je mugje.

Eva Ruïne van Brederode verkleedkleding

Meer leuke kinderactiviteiten

Naast de kinderrondleiding zijn er bij de Ruïne van Brederode regelmatig andere activiteiten die leuk zijn voor kinderen. Zo is er ieder jaar een Riddertoernooi met spectaculaire zwaardgevechten, jousting en natuurlijk veel ridders en paarden. Op Koningsdag is er voor kinderen een kleedjesmarkt, op Eerste Pinksterdag een Verhalenfestival. Ook heel leuk zijn de uilenworkshops voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Helaas zijn veel (kinder)activiteiten bij de ruïne in 2020 door corona komen te vervallen. Wel kun je nog tot en met augustus de tentoonstelling Brederode in Playmobil bezoeken. En iedere donderdag tot eind augustus is er een valkenier aanwezig met een aantal van zijn roofvogels.

Riddertoernooi bij de Ruïne van Brederode

Praktische informatie

Openingstijden: De Ruïne van Brederode is van maart tot en met oktober op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. Tot 30 augustus 2020 is de ruïne ook op donderdag open.
Adres: Velserenderlaan 2, Santpoort-Zuid. De Ruïne is goed bereikbaar per trein, je gaat dan naar station Santpoort-Zuid. Of ga op de fiets, dan kun je meteen langs het mooie Landgoed Duin en Kruidberg, Speeltuin Santpoort, Korenmolen de Zandhaas of het Burgemeester Rijkenspark.
Kosten: Volwassenen betalen €6 entree, kinderen vanaf 4 jaar betalen €5,50. Kinderen van 0 tot en met 3 jaar mogen gratis mee.
Website: ruinevanbrederode.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor kindvriendelijke tips of meld je aan voor onze maandelijke tips!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Burlwandeling met kinderen

Burlwandeling met kinderen

Geplaatst op 14 oktober 2019

Meisje op een schommel_schommelen_schommels_speeltuin_haarlem_overveen_mugjes

Schommels in het wild in en rond Haarlem

Geplaatst op 14 juni 2021

Vorige berichtWaterbeestjes vangen bij Buitenplaats Leyduin
Volgende berichtTeylers Museum met mugjes