In Evenement & workshop, Museum

Kinderactiviteiten in en om Haarlem in de zomervakantie

Eva_Pieter Teylers Huis_Teylers Museum_Haarlem_mugjes2

De zomer is al een tijdje bezig en het schooljaar is voorbijgevlogen. Dikke kans dat jij en je mugjes je door de laatste to-do’s worstelen. Hoog tijd om te ontspannen en leuke plannen te maken voor de zomervakantie! In en om Haarlem is er gelukkig weer van alles te doen. Wil je graag een kindvriendelijk uitje plannen en ben je op zoek naar wat inspiratie? Of wil je weten waar je mugje zich kan vermaken, terwijl jij even rustig wat werk kunt afmaken of koffers inpakken? Lees snel verder voor de leukste tips!

8x kinderactiviteiten in en om Haarlem in de zomervakantie

Vier de zomer in Teylers Museum

Met vrolijke festivalaccenten en een limonadebar haalt Teylers Museum van 8 juli tot en met 3 september weer de zomer in huis. Het museum heeft in de zomervakantie allerlei leuke familieactiviteiten op het programma staan, zoals de familieactiviteit ‘Fossielenfantasieën’ (6+). Word kunstenaar en wetenschapper en breng de fossielen tot leven door ze te tekenen in hun natuurlijke leefomgeving. Hoe zag het leven van dino’s, planten en vissen van miljoenen jaren geleden eruit volgens jouw mugjes? Of geef ze op voor de Kunst & Vliegwerk-familieworkshop ‘Prachtige Prints’ (4+). Kinderen maken kennis met drukwerk: hoe cool is het dat ze hun tekening meerdere keren kunnen afdrukken? Ze gaan aan de slag met lijnen, kleuren, inkt en printen… het resultaat is altijd verrassend! Mugjes van 3 t/m 7 jaar kunnen een rondleiding doen met het katje Brammetje. Uit het schilderij De Pianoles, van Henriëtte Ronner-Knip, komt een klein katje tot leven: Brammetje. Hij gaat op avontuur in de museumzalen. Als dat maar goed afloopt… En zo is er nog veel meer te doen in Teylers Museum deze zomer, klik op de link hieronder om het blokkenschema te bekijken!

Locatie: Spaarne 16, Haarlem
Openingstijden: Tijdens de zomervakantie is het museum iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Kosten: Kinderen t/m 5 jaar mogen gratis naar Teylers Museum. Vanaf 6 jaar is de entreeprijs €2,50. Volwassenen betalen €15, Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen.
Website: teylersmuseum.nl

2TurvenHoog in de duinen_Caprera_kinderactiviteiten_zomervakantie_Haarlem_fotoMoonSaris
Beeld: Moon Saris

2turvenhoog in de duinen

Sinds 2021 organiseert 2turvenhoog samen met Openluchttheater Caprera en de Schuur: 2turvenhoog in de duinen! Op 22 en 23 juli zijn in het duinbos en op het toneel zes avontuurlijke voorstellingen te zien voor iedereen van 1 tot 8 jaar en volwassenen. Grijp deze kans om je mugje (1 t/m 8 jaar) kennis te laten maken met dans, theater en muziek. Ga kijken naar een danseres en muzikant bij ‘Zucht’, zie hoe levenloze voorwerpen tot leven komen onder begeleiding van live muziek tijdens ‘weg waai wind’. Tover met het publiek een tentoonstelling om tot voorstelling en – voor de allerkleinsten – ga op een theatrale wandeling waar je alles leert over de wolf. In de grote kunstinstallatie mag je spelen en in het bos word je verrast door een mini-concertje. Alle randprogrammering is gratis toegankelijk in combinatie met een voorstellingskaartje. We zien je bij Caprera!

Locatie: Hoge Duin & Daalseweg 2, Bloemendaal
Datum: 22 en 23 juli
Leeftijd: vanaf 1 jaar
Website: meer informatie en tickets

Playground Haarlem_zomervakantie_kinderactiviteiten_Haarlem_Mugjes

Zomerkamp Playground Avontuur

Als je mugjes iets ouder worden, is een zomerkamp een uitstekend idee. Jij even rust in de tent en zij lekker de hele dag keten! Playground Haarlem is natuurlijk sowieso een leuke plek om te spelen, ben jij er al geweest? Je vindt deze pop-up speeltuin bij station Haarlem-Spaarnwoude en het is een plek waar kinderen vies kunnen worden, ravotten tot ze erbij neervallen en leren door te spelen. De Playground organiseert deze zomervakantie een zomerkamp van drie dagen en daar is toch veel te beleven! Wat dacht je van: hutten bouwen, lasergamen, een LEGO Workshop, skippyballenrace, insectenhotel maken, marshmallows roosteren boven echt vuur, een freerunclinic, silent disco én nog meer. Als ik een kind was, zou ik het wel weten 😉

Leeftijd: 4 t/m 14 jaar
Data 2023: 24, 25 en 26 juli / 31 juli, 1 en 2 augustus / 7, 8 en 9 augustus / 14, 15 en 16 augustus / 21, 22 en 23 augustus / 28, 29 en 30 augustus (1 dag of 2 dagen is mogelijk tegen dagtarief)
Tijden: 10:00 – 16:00 uur
Kosten: €180 per kind, inclusief fruit, wraps, bolletjes naar keuze, gezonde snacks en drinken.
Website: meer informatie en boeken

Frans Hals Museum_Haarlem_kinderactiviteiten_zomervakantie_Mugjes

Kunst kijken, luisteren en ruiken in het Frans Hals Museum

In het Frans Hals Museum kun je kinderen met een gerust hart op pad sturen met de leuke (gratis) speurtocht, daarmee ze zullen zeker extra goed kijken! In de zomervakantie mogen mugjes ook zelf een portret maken. Is je kleintje nog geen zes? Ook dan is het Frans Hals Museum zeker een aanrader. Gluur bijvoorbeeld eens naar binnen bij het bijzondere poppenhuis. Dit grote 18de-eeuwse poppenhuis heeft al heel wat Mugjesharten gestolen. Als kers op de taart kun je in het Frans Hals Museum vanaf 1 augustus 2023 de nieuwe Dikke Doe- en Luistertour doen. Tijdens deze tour leer je kunst kennen met je oren en je ogen, maar ook met je handen en je neus! En je ontdekt ook wat andere kinderen eigenlijk vinden van de kunstwerken. Deze gratis audiotour langs verschillende topstukken uit de collectie is speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Locatie: het Frans Hals Museum ligt aan het Groot Heiligland 62 in Haarlem.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur.
Kosten: Volwassenen betalen €16 entree, kinderen t/m 18 jaar en Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen.
Website: meer info en kaartverkoop

Stuif-Stuif_Haarlem_zomervakantie_kinderactiviteiten_Mugjes

Eindeloos speelplezier bij de Stuif-Stuif

Misschien ken je de Stuif-Stuif wel van het Houtfestival. Maar wist je dat de Stuif-Stuif ook al sinds 1962 ieder jaar een leuk meerdaags, veelzijdig en toegankelijk vakantie-evenement voor kinderen van 4 t/m 12 jaar organiseert? Je mugje kan er sporten en spelletjes doen, koken in het Kinderkookcafé, spelen in de LEGO-hoek en springen in het springkasteel. Er is ook nog een theater en er zijn allerlei creatieve activiteiten, waaronder kaarsen of zeep maken en schilderen op gigantische schildersezels. Kinderen kunnen zich tijdens de Stuif-Stuif ook laten schminken. Bovendien kan in de techniekhoek gefiguurzaagd en gesoldeerd worden. Bij de Stuif-Stuif zal je mugje zich zeker niet vervelen.

Locatie: Sportcomplex Olympia Haarlem, Henk van Turnhoutpad 1, Haarlem
Datum en tijd: op werkdagen van maandag 21 augustus t/m vrijdag 1 september van 10:00 tot 16:00 uur
Kosten: Een basiskaartje inclusief een glas limonade, een broodje en twee funmunten kost €6 (voor kinderen met een HaarlemPas €3). Je mugje kan met een basiskaartje de hele dag sporten, spelen en knutselen. Begeleiders betalen €6 voor een hele dag toegang (inclusief thee en koffie). Voor sommige activiteiten heb je extra funmunten nodig. Die kosten €1 per stuk. Er zijn ook strippenkaarten voor vijf keer entree zonder begeleiders. Die kosten €24. Per groep van 10 kinderen mag er één begeleider gratis mee, voor partijtjes bijvoorbeeld.
Website: Aanmelden is niet nodig. Zie voor meer informatie stuifstuif.nl.

LAM museum_Lisse_zomervakantie_ijskunst_kinderen_Bibi Veth
Beeld: Bibi Veth

IJs kijken in het LAM museum

Vanaf 14 juli staat de zomervakantie bij het LAM museum in het teken van ijs. Hoe kan heel veel ijs ervoor zorgen dat je anders gaat kijken? Dankzij de kunst van de Braziliaanse João Loureiro kun je onderzoeken of citroenijs nog zuur smaakt als het niet geel is maar grijs. Ontdek het zelf in dit leuke kunstmuseum in Lisse (naast de Keukenhof). Het fijne van dit museum (dat in het teken staat van eten, drinken en winkelen) is dat het heel laagdrempelig is. Na ongeveer drie kwartier heb je alles gezien en sta je fris en geïnspireerd weer buiten. Met een speciale LAM-ijskaart wandel je deze zomervakantie door het museum. Achter elke ijssmaak vind je een prikkelende opdracht die je anders laat kijken naar de kunstwerken. De kijkopdrachten in dit museum zijn een echte aanrader voor alle leeftijden, weten wij uit ervaring! Bij elke kijkopdracht ontvang je van de Kijkcoach een sticker in de vorm van een bolletje ijs of topping. Als je kinderen klaar zijn met de ijskaart, kunnen ze een ijskoude button maken om mee te pronken.

Locatie: navigeer naar Keukenhof 11, Lisse (gratis parkeren)
Openingstijden: In de zomervakantie is het LAM museum extra open op de donderdagen. Naast de vaste woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, dan dus ook op 13 juli, 20 juli, 27 juli, 10 augustus, 17 augustus, 24 augustus en 31 augustus te bezoeken. Van 2 t/m zondag 6 augustus 2023 is het museum gesloten in verband met een evenement.
Leeftijd: alle leeftijden (er is een lift, dus je kunt met een buggy door het museum)
Kosten: €7,50 voor volwassenen, €5 voor kinderen, kinderen t/m 4 jaar gratis. De museumkaart is niet geldig, maar je kunt je kaartje door iemand anders laten sponsoren, dan betaal je niks.
Website: Meer info en tickets kopen (altijd online doen van tevoren)

Engels voor Bengels Summercamp_Haarlem_zomervakantie_zomerkamp_kinderactiviteiten_Mugjes

Engels voor Bengels Summercamp

Uitgebreid met de Engelse taal aan de slag door middel van leuke activiteiten. Iets voor jouw mugje? Kijk dan eens naar het Engels voor Bengels Summercamp. Naast ‘English classes’ voor woordenschat en grammatica worden daar ‘art classes’ gegeven en zijn er sport-, dans- en zangactiviteiten. De groepen zijn klein, waardoor er veel individuele aandacht is. Ook wordt gelet op leeftijd en niveau. De kinderen sluiten de week feestelijk af met een ‘graduation ceremony’ met certificaat, high tea, door de kinderen zelf gebakken cupcakes en een voorstelling. Voor grotere kinderen die het afgelopen schooljaar in groep 7 of 8 zaten, is er ook een speciaal Junior Camp.

Locatie
: In Haarlem is het Summercamp bij de Willem van Oranjeschool aan de Rozenhagenstraat 15, in Hoofddorp bij basisschool Het Braambos aan de Waddenweg 80. Het kamp in Amstelveen is bij de Michiel de Ruyterschool, Laan Rozenburg 6.
Datum en tijd: De vijfdaagse kampen in Haarlem en Hoofddorp zijn van 24 t/m 28 juli. Die week kun je ook in Amstelveen terecht, waar bovendien een vijfdaags kamp is van 31 juli t/m 4 augustus en een driedaagse kampweek van 28 t/m 30 augustus. Elke kampdag start om 9:00 uur en is afgelopen om 16:00 uur. Het is ook mogelijk om een uurtje ‘pre care’ en/of ‘after care’ bij te boeken.
Kosten: Het vijfdaagse kamp kost €319, inclusief snacks, drinken, poloshirt, tas, bidon, lunchbox (wel zelf je lunch meebrengen) en certificaat. Voor €25 kun je voor vijf dagen een uur pre care of after care bijboeken. Het driedaags Summercamp kost €209. Pre care of after care kost €15 voor drie dagen.
Website: Meer info en boeken

Renzy_gezinsuitje_zuid-holland_Haarlem_kinderactiviteiten_zomervakantie

Renzy’s GPS audiotour Familiepakket Duin & Strand

Zoef in twee compacte Renault Twizies (elektrische auto voor twee personen) langs het strand en de bollenstreek! De audiotour met GPS leidt jullie langs mooie plekken en spannende landweggetjes. Onderweg stop je waar je maar wil. Voor de mugjes is er ook nog een fotospeurtocht: ‘Kraak de code van de Kluis’, waarbij ze op zoek gaan naar een geheime cijfercode. Lukt het ze om door goed samen te werken met de walkietalkies de kluis te kraken en een coole prijs te winnen? Het rijden in deze autootjes is supermakkelijk en heel leuk. Kortom: een ideale kindvriendelijke buitenactiviteit in de omgeving van het strand en Noordwijk aan Zee!

Tip: ook met regen is dit een avontuurlijk gezinsuitje, er kunnen namelijk zijramen worden geplaatst zodat je droog zit.

Locatie: Meer en Duin 36, Lisse (start- en eindpunt)
Datum: je kunt het Familiepakket duin & strand boeken t/m 31 oktober. In de zomervakantie is Renzy 7 dagen per week geopend.
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Kosten: GPS audiotour van 180 minuten in 2 Renault Twizies (2 volwassenen + 2 kinderen) €120.
Website: Meer informatie en boeken

Nog meer inspiratie voor de zomervakantie

Nog meer ideeën nodig voor leuke kinderactiviteiten in en om Haarlem tijdens de zomervakantie? Ga eens samen lunchen, zeker weten dat je mugje zich heel speciaal en ‘groot’ voelt. Plons lekker in een van de zwemplekken in of rond Haarlem of ga zomerbloemen plukken in een pluktuin!

Tekst: Nicoline van Slingelandt
Kopfoto en foto Frans Hals Museum: Eva Cameron-Bakker

Overige foto’s: Moon Saris, Bibi Veth en Renzy

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Engels voor Bengels, Frans Hals museum, 2turvenhoog, Playground Haarlem, de Stuif-Stuif, Teylers Museum, Renzy en LAM. Wil je ook samenwerken?

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Leer bewerken bij Haarlem is jarig

Haarlem is jarig

Geplaatst op 23 november 2018

Vorige berichtDe mooiste kinderproducten made in Haarlem en omstreken
Volgende berichtBinnen spelen