In Evenement & workshop

Kinderactiviteiten in en om Haarlem in de zomervakantie

Stuif-Stuif bij Houtfestival Haarlem

De temperaturen stijgen, het schooljaar vliegt om en de zomer is nu toch echt gestart. Hoog tijd om leuke plannen te maken voor de vakantie. In en om Haarlem is er gelukkig weer van alles te doen. Wil je graag een kindvriendelijk uitje plannen en ben je op zoek naar wat inspiratie? Of wil je weten waar je mugje zich kan vermaken, terwijl jij even rustig wat werk kunt afmaken of koffers kunt inpakken? Wij hebben weer allerlei leuke tips voor je op een rij gezet.

7x kinderactiviteiten in en om Haarlem in de zomervakantie

Klaterklanken_festival_kinderactiviteiten_zomervakantie_Haarlem

Klaterklanken bij Buitenplaats Elswout

In de zomervakantie kun je op het gras en tussen de bomen van Buitenplaats Elswout genieten van prachtige klassieke muziek. Op 17 juli vindt daar namelijk het festival Klaterklanken plaats. De korte, overzichtelijke concertjes maken Klaterklanken ook heel geschikt voor een bezoek met kleine kinderen. Tijdens de familiewandeling van een uur bezoek je drie miniconcerten en leer je van alles over het landgoed en de muziek. Of ga naar de bijzondere familievoorstelling ‘De wraak van Lorre’ (6+), over een papegaai die opera zingt. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tosca Menten.
Locatie: Buitenplaats Elswout, Elswoutlaan 14, Overveen
Datum: 17 juli
Tijd: De familiewandeling start om 10:30, 12:30 en 14:30 uur. De voorstelling ‘De wraak van Lorre’ start om 14:00 en om 16:00 uur.
Kosten: De wandeling kost €12,50 voor kinderen en €15 voor volwassenen. Voor de voorstelling betalen kinderen €11 en volwassenen €14.
Website: klaterklanken.nl

Workshop_leer_schilderen_als_Frans_Hals_Frans_Hals_Museum_kinderactiviteiten Haarlem
beeld: Arno Stevens

Schilderen en kunst kijken in het Frans Hals Museum

In de zomervakantie kunnen mugjes van 6 t/m 12 jaar weer een leuke schilderworkshop doen in het Frans Hals Museum. Tijdens de workshop leren kinderen van alles over de manier waarop Frans Hals schilderde. En ze mogen ook zelf achter de schildersezel kruipen om een mooi portret te maken. Is je kleintje nog geen zes? Ook dan is het Frans Hals Museum zeker een aanrader. Ga samen aan de slag met de leuke zoek-, kijk- en doe-opdrachten van de speurtocht bij de tentoonstelling ‘Haarlemse Helden, Andere Meesters’. Of gluur naar binnen bij het bijzondere poppenhuis. Dit grote 18e-eeuwse poppenhuis heeft al heel wat Mugjesharten gestolen.
Locatie: Locatie Hof van het Frans Hals Museum ligt aan het Groot Heiligland 62 in Haarlem.
Openingstijden: Het museum is in de zomervakantie geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. De schilderworkshops zijn op 19, 23 en 24 juli en op 24, 27 en 28 augustus van 12:30 tot 14:00 uur.
Kosten: Volwassenen betalen €16 entree, kinderen en Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen. De schilderworkshop kost €7,50.
Website: franshalsmuseum.nl

Natuur Beleefmiddag SpelenderWijs op reis_kinderactiviteiten Haarlem_mugjes

Samen op avontuur met SpelenderWijs op reis

Is sporen zoeken, hutten bouwen, in bomen klimmen, met zand spelen, speren maken, dieren spotten en van de duinen rollen echt iets voor jouw zoon of dochter? Dan kun je je mugje opgeven voor een van de Natuur Beleefmiddagen van Tessa van SpelenderWijs op reis. Naast Natuur Beleefmiddagen organiseert Tessa in de zomervakantie ook een aantal ‘Doe, beleef, speel en ontdekdagen’, waar kleine avonturiers kunnen leren hoe je vuur maakt zonder lucifers of aansteker en hoe je een echt stevige knoop maakt. Waar kinderen heerlijk kunnen timmeren, hutten bouwen en broodjes bakken bij het kampvuur. Samen ontdekken en beleven in de natuur.
Leeftijd: De Natuur Beleefmiddagen zijn voor kinderen vanaf 4 jaar (maximaal 6 kinderen per middag). De ‘Doe, beleef, speel en ontdekdagen’ zijn voor kinderen vanaf 5 jaar.
Datum en tijd: De eerstvolgende Natuur Beleefmiddagen zijn op 29 juli en op 15 en 23 augustus van 14:00 tot 17:00 uur. De ‘Doe, beleef, speel en ontdekdagen’ zijn op 23 juli en op 2 en 11 augustus van 9:00 tot 16:30 uur. Het is ook mogelijk om alleen een ochtend of middag te komen. Zowel de Natuur Beleefmiddagen als de ‘Doe, beleef, speel en ontdekdagen’ zijn op andere data als kinderfeestje te boeken.
Kosten: De Natuur Beleefmiddagen kosten €25, inclusief drinken en gezonde tussendoortjes. De ‘Doe, beleef, speel en ontdekdagen’ kosten €40 voor een hele dag, inclusief lunch en gezonde tussendoortjes. Komt je mugje een halve dag, dan betaal je €25.
Locatie: De Natuur Beleefmiddagen zijn in de Kennemerduinen in Overveen, de ‘Doe, beleef, speel en ontdekdagen’ zijn bij scoutingterrein Stella Maris aan de Heimansstraat 27 in Zandvoort.
Aanmelden: via tessa@spelenderwijsopreis.nl

Stuif-Stuif_kinderactiviteiten Haarlem_mugjes_zomervakantie

Eindeloos speelplezier bij de Stuif-Stuif

Misschien ken je de Stuif-Stuif wel van het Houtfestival. Maar wist je dat de Stuif-Stuif ook al sinds 1962 ieder jaar een leuk meerdaags, veelzijdig en toegankelijk vakantie-evenement voor kinderen van 4 t/m 12 jaar organiseert? Je mugje kan er sporten en spelletjes doen, koken in het Kinderkookcafé, spelen in de LEGO-hoek en springen in het springkasteel. Er is ook nog een theater en er zijn allerlei creatieve activiteiten, waaronder kaarsen of zeep maken en schilderen op gigantische schildersezels. Kinderen kunnen zich tijdens de Stuif-Stuif ook laten schminken. Bovendien kan in de techniekhoek gefiguurzaagd en gesoldeerd worden. Bij de Stuif-Stuif zal je mugje zich zeker niet vervelen.
Locatie: Sportvereniging Olympia Haarlem, Henk van Turnhoutpad 1, Haarlem
Datum en tijd: op werkdagen van maandag 15 t/m vrijdag 26 augustus van 10:00 tot 16:00 uur
Kosten: Een basiskaartje inclusief een glas limonade, een broodje en twee funmunten kost €5 (voor kinderen met een HaarlemPas €2). Je mugje kan met een basiskaartje de hele dag sporten, spelen en knutselen. Begeleiders betalen €5 voor een hele dag toegang (inclusief thee en koffie). Voor sommige activiteiten heb je extra funmunten nodig. Die kosten €1 per stuk. Er zijn ook strippenkaarten voor vijf keer entree zonder begeleiders. Die kosten €20. Per groep van 10 kinderen mag er één begeleider gratis mee, voor partijtjes bijvoorbeeld.
Website: Aanmelden is niet nodig. Zie voor meer informatie stuifstuif.nl.

Engels voor Bengels_kinderactiviteiten Haarlem

Engels voor Bengels Summercamp

Uitgebreid met de Engelse taal aan de slag door middel van leuke activiteiten. Iets voor jouw mugje? Kijk dan eens naar het Engels voor Bengels Summercamp. Naast ‘English classes’ voor woordenschat en grammatica worden daar ‘art classes’ gegeven en zijn er sport-, dans- en zangactiviteiten. De groepen zijn klein, waardoor er veel individuele aandacht is. Ook wordt gelet op leeftijd en niveau. De kinderen sluiten de week feestelijk af met een ‘graduation ceremony’ met certificaat, high tea, door de kinderen zelf gebakken cupcakes en een voorstelling. Voor grotere kinderen die het afgelopen schooljaar in groep 7 of 8 zaten, is er dit jaar ook een speciaal Junior Camp.
Locatie: In Haarlem is het Summercamp bij de Willem van Oranjeschool aan de Rozenhagenstraat 15, in Hoofddorp bij basisschool Het Braambos aan de Waddenweg 80. Het kamp in Amstelveen is bij de Michiel de Ruyterschool, Laan Rozenburg 6.
Datum en tijd: De vijfdaagse kampen in Haarlem, Hoofddorp en Amstelveen zijn van 18 t/m 22 juli. In Amstelveen is er nog een tweede vijfdaags kamp, van 25 t/m 29 juli. In Haarlem en in Amstelveen kun je ook naar een driedaags kamp, van 22 t/m 24 augustus. Elke kampdag start om 9:00 uur en is afgelopen om 16:00 uur. Het is ook mogelijk om een uurtje ‘pre care’ en/of ‘after care’ bij te boeken.
Kosten: Het vijfdaagse kamp kost €299, inclusief snacks, drinken, poloshirt, tas, bidon, lunchbox (wel zelf je lunch meebrengen) en certificaat. Voor €25 kun je voor vijf dagen een uur pre care of after care bijboeken. Het driedaags Summercamp kost €199. Pre care of after care kost €15 voor drie dagen.
Website: summercamp.nl

Teylers Museum_Pieter Teylers Huis_zomervakantie_kinderactiviteiten_Haarlem_mugjes

Vier de zomer in Teylers Museum

Met zitzakken, lekker eten en drinken en kleurrijke accenten haalt Teylers Museum vanaf 9 juli de zomer in huis. Het museum heeft in de zomervakantie ook allerlei leuke familieactiviteiten op het programma staan, zoals een theatrale kindertour ‘Spoken in Teylers Huis’ op zondag 7 en zondag 28 augustus en een workshop ‘Maak je eigen vulkaan’. Het familie-doe-boekje helpt gezinnen om samen beter te kijken naar kunst. En in Pieter Teylers Huis wordt voorgelezen uit het Gouden Boekje ‘Het spook in Teylers huis’ (3+). Ook kunnen mugjes in het museum leren hoe je als een echte schilder een hand tekent en kunnen zij een eigen akte maken, met deftige, krullende letters en een echtheidskenmerk. Van alles te doen dus in het museum deze zomer! In het blokkenschema op de website van Teylers Museum vind je de data en tijden van de verschillende familieactiviteiten en zie je voor welke leeftijd de activiteiten geschikt zijn.
Locatie: Spaarne 16, Haarlem
Openingstijden: Tijdens de zomervakantie is het museum iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Kosten: Kinderen t/m 5 jaar mogen gratis naar Teylers Museum. Vanaf 6 jaar is de entreeprijs €2,50. Volwassenen betalen €15, Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen. Aan de theatrale kindertour zijn geen extra kosten verbonden, maar zorg wel dat je vooraf online reserveert.
Website: teylersmuseum.nl

Verhaalvontuur_speurtocht_kinderactiviteiten Haarlem_mugjes

Speuren met Verhaalvontuur

Met de familiespeurtocht van Verhaalvontuur ontdek je met je mugje op een leuke en ook nog eens leerzame manier de historische binnenstad van Haarlem. In ongeveer anderhalf uur speur je met de mooie missiekaart met behulp van QR-codes door het centrum en de Vijfhoek. Je kijkt en luistert naar de verhalen van de storyteller, voert de missies uit en wint een prijs. Lijkt het je leuk om juist eens een nieuwe stad te verkennen? Verhaalvontuur heeft ook in een aantal andere steden familiespeurtochten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Alkmaar, Amsterdam of Breda? Wil je er echt een feestelijk uitje van maken? Pak dan eens de boot naar Texel en combineer een bezoek aan het eiland met de speciale vakantiespeurtocht van Verhaalvontuur. De speurtochten zijn het meest geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Locatie: de Haarlemse binnenstad
Openingstijden: Je kunt de speurtocht op ieder moment doen. Let wel op dat je van tevoren even de speurkaart moet afhalen bij Anne & Max (Zijlstraat 68). Anne & Max is dagelijks geopend van 8:00 tot 18:00 uur.
Kosten: €19,50 per gezin, inclusief prijsjes en oorkondes
Website: verhaalvontuur.nl/haarlem

Nog meer inspiratie voor de zomervakantie

Nog meer ideeën nodig voor leuke kinderactiviteiten in en om Haarlem tijdens de zomervakantie? Plan een dagje Linnaeushof, zoek een buggyproof terrasje op of spring op de fiets voor een rondje Bloemendaal. Ook leuk: maak samen met je mugje een mooie, kindvriendelijke wandeling of probeer geocaching eens. Wordt het echt warm weer? Bekijk dan onze tips voor verkoeling in en om Haarlem.

Tekst, kopfoto en foto Teylers Museum: Eva Cameron-Bakker
Overige foto’s: Arno Stevens en de verschillende locaties

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Engels voor Bengels, Frans Hals museum, Klaterklanken, Spelenderwijs op Reis, de Stuif-Stuif, Teylers Museum en Verhaalvontuur. Wil je ook samenwerken?

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Meisje met schmink en suikerspin op Houtfestival

De leukste festivals voor het hele gezin

Geplaatst op 22 mei 2019

Maquette in Museum Haarlem

Mugjes in het museum: Museum Haarlem


Geplaatst op 14 november 2018

Vorige berichtKindvriendelijke strandtenten van Zandvoort tot Wijk aan Zee
Volgende berichtPieter Teylers Huis bekijken met kinderen