In Bos & park, Speeltuin & kinderboerderij

Kabouters in Haarlem en omstreken

Kabouters bij de Zilk AWD

Psssst! Niemand vertellen hoor. Maar wist je al dat er op verschillende plekken in en om Haarlem kabouters en kaboutersporen zijn gesignaleerd? Soms zie je alleen een kabouterdeurtje. Soms zie je ineens een groepje kabouters of zelfs een heel dorp vol. Mugjes zijn natuurlijk dol op deze kleine wezentjes. Daarom zijn wij maar eens voor jullie op onderzoek uitgegaan. Want waar zijn nu al die kabouterplekken in de buurt?

Geheim kabouterdorp in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)

In de prachtige Amsterdamse Waterleidingduinen kun je urenlang ronddwalen en heerlijk spelen. Wat onze mugjes zo leuk vinden aan dit duingebied (naast de herten natuurlijk), is dat je er van de paden af mag. En dat is ook precies wat je moet doen als je het geheime kabouterdorp wilt vinden. Geheim kabouterdorp, zeg je!? Ja, dat is er echt. Maar je moet wel goed zoeken. Ga bij ingang De Zilk naar binnen en kijk maar eens goed naar de aanwijzing in de blog die we eerder over de Amsterdamse Waterleidingduinen schreven. Je hoeft niet zo heel ver te lopen voor het kabouterdorp.

Kabouters in Haarlem en omstreken

De kabouters van het Burgemeester Rijkenspark

Ook in het Burgemeester Rijkenspark in Santpoort is een kabouterdorp. Al meer dan eens is het dorpje vernield. Maar gelukkig zijn er altijd mensen die dit bij peuters en kleuters zo geliefde plekje weer in ere herstellen. In het park is trouwens ook een pierenbadje. Fijn om daar op een zonnige dag af te koelen met je mugje. Of wandel eens binnen bij Korenmolen De Zandhaas, net buiten het park (kijk op de website voor de coronamaatregelen!). Daar kun je van alles kopen om de heerlijkste broden en andere baksels mee te maken.

Kabouterpad in de Haarlemmer Kweektuin

Ken je het kabouterpaadje in de Haarlemmer Kweektuin al? Een leuke manier om met je mugje spelenderwijs de Kweektuin te ontdekken (op dit moment is het kabouterpad alleen doordeweeks open). Er valt daar voor mugjes trouwens nog veel meer te beleven. Zo is er een dierenweide met geitjes en een volière, een klein speeltuintje en de wat grotere Natuurspeelplek De Paddenpoel. In de tropische kas kun je schildpadden bekijken. Is je mugje uitgespeeld? Ga dan nog even langs het Kweekcafé voor een drankje of wat lekkers to go. Hopelijk kunnen we binnenkort weer neerploffen in dit café met leuke speelhoek en een prima verschoonplek voor de allerkleinsten.

Kweektuin kabouterpaadje

Kabouters in de Haarlemse binnenstad

In de Vijfhoek woont ook een groepje kabouters. Zo bij de weg. Op een steenworp afstand van de fijne speeltuin op het Wilsonplein. En tijdens een wandeling door de stad kun je je mugje de bomen in het Kenaupark eens laten onderzoeken. In een van de bomen wonen namelijk kaboutertjes. Kan jouw mugje het mysterieuze kabouterhuisje vinden?

Kabouterhuisje in Bloemendaal

Zo’n grote boom met geheimzinnig deurtje vind je trouwens niet alleen in het Kenaupark. Als je onze leuke fietsroute door Bloemendaal volgt, kom je vanzelf nog een kabouterhuisje tegen…

Kabouterdeurtje bij Hertenkamp Bloemendaal

Duinkabouterpad Hollands Duin

Iets verder van Haarlem, in natuurgebied Hollands Duin in Noordwijk, zouden ook kabouters wonen. Er zijn daar piepkleine voetafdrukken gevonden in het zand. En kabouterdrolletjes. En mugjes mogen er met hun ouders komen speuren naar kaboutersporen. Onderweg kunnen ze naar een verhaal uit het kabouterboek luisteren en opdrachten doen. Het duinkabouterpad lopen kost €5 euro per kind. Dat is inclusief knapzak met lekkers en puntmuts. Volwassenen mogen gratis mee.
Website: staatsbosbeheer.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker
Foto Kweektuin: Floor Zengerink
Foto kabouterdeurtje: Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor kindvriendelijke tips of meld je aan voor onze maandelijke tips!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Eva Cameron_taart Haarlem_cupcakes_kindertaart bestellen

Taart uit Haarlem: de lekkerste kindertaarten

Geplaatst op 9 september 2021

Uitzicht vanaf het Kopje van Bloemendaal

Fietsen met je kind door Bloemendaal

Geplaatst op 10 maart 2019

Vorige berichtAls je mugje jarig is in coronatijd
Volgende bericht10 tips voor gezinnen die een huis zoeken in Haarlem en omstreken