In Museum

IJmuider Zee- en Havenmuseum met mugjes


Jongetje aan het roer IJmuider Zee- en Havenmuseum

Aangenaam verrast zijn we als we voor het eerst het IJmuider Zee- en Havenmuseum bezoeken. Dit museum, dat in het mooie gebouw van de oude Visserijschool zit, vertelt de geschiedenis van de scheepvaart en de visserij in IJmuiden vanaf het graven van het Noordzeekanaal. Het museum blijkt veel groter en uitgebreider dan we dachten en bestaat al 25 jaar. Bovendien is het bijzonder kindvriendelijk en dus heel geschikt voor een bezoek met je mugje.

Kind in antiek duikerspak IJmuiden


Een interactief familiemuseum

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum is een echt familiemuseum. Het is interessant voor volwassenen, maar ook heel leuk voor kleine kinderen. Die kunnen bijvoorbeeld hun hoofd in een ouderwets duikerspak steken. Moet je je voorstellen hoe zwaar duiken vroeger was! In de plaggenhut zien ze onder wat voor barre omstandigheden de kanaalgravers vroeger leefden. En achter allerlei kleine luikjes verschijnt het leven van de mensen rond 1900.

Meisje en jongetje met kapiteinspet museum IJmuiden

Draaiende motoren

Op de begane grond is een motorenhal. Elke laatste zaterdag van de maand (maar in april op de 20e) kun je tijdens de motorendraaidagen de oude scheepsmotoren in werking zien. Op de eerste verdieping is een scheepsbrug nagebouwd. Daar ervaren mugjes hoe het is om achter het roer te staan en kunnen ze leren hoe een kompas werkt. Ook de zeilmakerij op zolder is leuk om met kinderen te bekijken. In de ruimte ernaast kun je zelf morsecode versturen. Leuk om te proberen voor kinderen én ouders, want het is echt nog niet zo makkelijk! En helemaal boven in het museum kunnen mugjes een kijkje nemen in de radartoren. Van daaruit heb je een weids uitzicht over de haven en je mag hier zelf aan de knoppen zitten.

Boot reddingsbrigade Zee- en Havenmuseum IJmuiden

Buitenmuseum

In het ‘buitenmuseum’ leer je van alles over ambachten die met visserij te maken hebben. Maar waarschijnlijk zal je mugje vooral aandacht hebben voor de boten. Want dat je zelf achter het stuur van een reddingsboot mag kruipen en in de stuurhut van een kotter kunt spelen, is natuurlijk wel erg leuk.

Kinderen doen speurtocht Zee en Havenmuseum IJmuiden

Speurtochten IJmuider Zee- en Havenmuseum

Er is bij het museum dus genoeg te zien en te doen voor kleine kinderen. Het museum heeft voor kinderen bovendien drie verschillende speurtochten. Heb je de opdrachten goed volbracht, dan krijg je een matrozendiploma. De speurtocht die wij getest hebben, zou best wat sprankelender mogen, maar zorgde er wel voor dat we op ons gemak door het museum konden wandelen.

Café met hoekje voor de kleintjes

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum heeft trouwens ook een ruim café. Voor kleine kinderen is er een grote muurpuzzel en staat er een bak waaruit je met hengeltjes vissen kunt vangen. Na een bezoek aan dit museum kun je natuurlijk best even een echt vers visje halen in de haven!

Praktische informatie

Openingstijden: Het museum is iedere woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur geopend. Tijdens de schoolvakanties en in de maanden juli en augustus is het museum ook op dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend.
Adres: Havenkade 55, IJmuiden
Kosten: Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar betalen 7 euro, 65-plussers betalen 5 euro en kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 3,50 euro. Kinderen onder de 4 jaar en Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen.
Website: zeehavenmuseum.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Teylers Museum Haarlem mineralen

Teylers Museum met mugjes

Geplaatst op 22 juli 2020

Vorige berichtSchoencadeautjes in en rond Haarlem
Volgende berichtVoorjaarsvakantie in Haarlem: de leukste kinderactiviteiten