In Museum, Speeltuin & kinderboerderij, Strand & duin

IJmuiden: zes uitjes met kinderen

Schelpen zoeken op het strand

IJmuiden lelijk en saai? Echt niet! IJmuiden heeft heel veel moois te bieden en er is van alles te doen met kleine kinderen. Hieronder zes redenen waarom je gauw met je mugje naar IJmuiden moet.

Rennende meisjes op Forteiland IJmuiden

Forteiland IJmuiden

Ieder jaar zijn er speciale publieksdagen waarop je Forteiland IJmuiden kunt bezoeken. Met een boot vaar je vanaf de Kop van de Haven naar het Forteiland, waar je een spannende rondleiding langs fort, bunkers en uitzichtpunt kunt doen. Je mag het eiland ook op eigen houtje verkennen. Een perfect uitje voor avontuurlijke mugjes!
Website: forteilandijmuiden.com

Speeltuin De Veilige Haven

Een ouderwets leuke speeltuin waar kinderen voor slechts één euro urenlang plezier kunnen hebben. De speeltuin is overzichtelijk en goed onderhouden, er zijn mooie speeltoestellen en er is een winkeltje waar je iets te drinken of iets lekkers kunt kopen. Direct naast Speeltuin De Veilige Haven ligt trouwens zwembad De Heerenduinen. Ook een aanrader!
Website: deveiligehaven.nl

Meisje met pet in IJmuider Zee- en Havenmuseum

IJmuider Zee- en Havenmuseum

In het mooie gebouw van de oude Visserijschool vind je het IJmuider Zee- en Havenmuseum. Een echt familiemuseum over de geschiedenis van de scheepvaart en de visserij in IJmuiden. Steek je hoofd in een oud duikerspak. Ervaar op de scheepsbrug hoe het is om achter het roer te staan. Ontdek hoe een kompas werkt. Verstuur zelf morsecode. Of ga aan de slag met een van de speurtochten. Het museum heeft ook een leuk buitenmuseum waar je mugje achter het stuur van een reddingsboot mag kruipen en in de stuurhut van een kotter kan spelen.
Website: zeehavenmuseum.nl

Schotse Hooglander bij Heerenduinen

De Heerenduinen

Via de ingang aan de Heerenduinweg kun je met je mugje een mooi stuk van Nationaal Park Zuid-Kennemerland verkennen. Er is een wandelroute van 4,5 kilometer die je langs hoge duintoppen en eeuwenoude eiken leidt. Ook heel leuk: je komt hier veel grote grazers zoals Shetlandpony’s en Schotse Hooglanders tegen.
Website: np-zuidkennemerland.nl

BRAK! Science Center IJmuiden

Ken je BRAK! Science Center al? Hier kunnen jong en oud van alles leren over klimaat en klimaatverandering. Samen met het Pieter Vermeulen Museum heeft BRAK! een wandelapp ontwikkeld. De app, die je kunt downloaden op je telefoon, is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt kiezen uit drie verschillende wandelingen en een vosje wijst de weg. Een leuke manier om je mugje kennis te laten maken met de natuur, planten en dieren in het gebied rondom het Kennemermeer, het IJmuiderstrand of de Noordpier.
Website: brakijmuiden.nl

Meisje met schelp aan haar oor

Strand

Het strand mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Mugjes zijn gek op het strand en laat IJmuiden nu een aantal heerlijke stranden te bieden hebben.

Noordpier Strand bijvoorbeeld, waar heel het jaar door wat te beleven valt. Je vindt er de mooiste schelpen, je kunt er heerlijk op het brede strand spelen en je ziet er veel kitesurfers. Wandel ook eens over de pier langs de vissers, helemaal tot aan de vuurtoren, en bekijk de enorme schepen die het Noordzeekanaal binnenvaren. Je vindt bij Noorpier Strand trouwens twee fijne en kindvriendelijke strandtenten: Aloha en Timboektoe.

Ook IJmuiden aan Zee, het strand bij de Zuidpier, is fijn. Schoon, breed en veilig. En met als grote plus de trampolines bij Beachclub Makai. Daar wordt je mugje zeker blij van!

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Meisje voor Poppenhuis in Frans Hals Museum locatie Hof

Mugjes in het museum: Frans Hals Museum

Geplaatst op 9 augustus 2018

Jongetje eet pannenkoeken bij Peper's

Peper’s Pannekoekenhuis

Geplaatst op 19 oktober 2018

Fietsen langs Elswout in de herfst

Fietsen met je kind langs Elswout

Geplaatst op 18 november 2019

Vorige berichtVaren met kinderen in Haarlem
Volgende berichtKindvriendelijke buurten in Haarlem: de Planetenwijk