In Evenement & workshop, Museum, Theater

Herfstvakantie met kinderen in en rond Haarlem

Rode laarzen stampen in de plassen

Paddenstoelen schieten uit de grond, we hebben de eerste natte dagen alweer achter de rug en het wordt langzaamaan eerder donker. Ondanks de zachte temperaturen is de herfst toch echt in volle gang. En dat is altijd weer een heerlijk seizoen voor mugjes. Uitgebreid door de bossen banjeren, keihard in de plassen stampen en natuurlijk heel veel herfstschatten verzamelen. Voor schoolgaande mugjes is de herfstvakantie ook alweer in zicht. Een vakantie waarin in en om Haarlem ieder jaar heel veel leuks te beleven valt. Hieronder hebben we een aantal fijne suggesties voor je op een rij gezet.

Kids & Cake_herfstvakantie in Haarlem_bakworkshop

Bakken bij Kids & Cake

Heb je thuis een zoon of dochter die van bakken houdt? Dan hebben we een heel leuke tip voor je. Nadeche van Kids & Cake organiseert namelijk voor jong en oud heel leuke bakactiviteiten. Past ook nog eens echt bij deze tijd van het jaar. Wat er in de herfstvakantie te doen is bij Kids & Cake? Een Ouder-Kind workshop, waar je gezellig samen met je mugje herfstbaksels kunt maken. Een workshop Kids met als thema herfst en Halloween. En de BakClub, waar kinderen verschillende baktechnieken leren en zoete of hartige hapjes maken. Fijne bijkomstigheid: al het lekkers gaat mee naar huis… Kids & Cake is trouwens ook een aanrader voor een kinderfeestje. Of organiseer zelf een Kids & Cake kinderfeestje, met een van de doe-het-zelf FeestjesBoxen.
Datum: De workshop Ouder-Kind is op 25 oktober van 10:00 tot 12:30 uur. De workshop Kids is op 27 oktober van 11:00 tot 11:45 uur. De Kids & Cake BakClub is op 27 oktober van 13:30 tot 15:30 uur.
Leeftijd: De BakClub is voor kinderen vanaf 5 jaar. Aan de workshop Kids mogen kinderen van alle leeftijden meedoen, maar bij kinderen tot 4 jaar moet er wel een ouder bij blijven.
Kosten: De workshop Kids kost €15, de Kids & Cake BakClub €27,50. De workshop Ouder-Kind kost €55. Wil je een extra kind meenemen, dan betaal je €35 extra.
Locatie: Tappersweg 62, Haarlem
Website: shop.kidsencake.nl

Frans Hals Museum_herfstvakantie in Haarlem

Extra activiteiten in het Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum is altijd leuk voor een bezoek met je mugje, maar tijdens de vakantie staan er vaak nog extra kinderactiviteiten op het programma. Zo ook in de herfstvakantie. Van 22 t/m 29 oktober kan je bijvoorbeeld tijdens de openingsdagen van het museum beter leren fotograferen tijdens de fotoworkshop Blik op Haarlem (6-12 jaar). Na een korte rondleiding langs een aantal schilderijen, maak je een zelfportret met de stad Haarlem als decor. Je favoriete foto mag zelfs mee naar huis! Ook kan je met het hele gezin mee met de familietour (6-11 jaar). Verhalen en leuke opdrachten laten je anders kijken naar de schilderijen en naar elkaar. Dat is nog eens quality time met je familie! Daarnaast heeft het museum een leuke speurtocht of kan je mugje de Dikke Doe- en Luistertour doen. Dat is een bijzondere audiotour vol kunst, verhalen en opdrachten waarbij je zelfs mag voelen of kunt ruiken. De tour is gemaakt voor en met kinderen. Het Frans Hals Museum doet 21 oktober ook mee met de Museumnacht Kids Haarlem. En wist je ook al dat het museum op dit moment een heel leuke fotowedstrijd heeft?
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur
Kosten: Volwassenen betalen €16 entree, kinderen t/m 18 jaar en Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen. Meedoen met de fotoworkshop Blik op Haarlem of met de familietour kost €7,50 per persoon, exclusief entreeticket. De speurtocht en de Dikke Doe- en Luistertour zijn gratis.
Locatie: Groot Heiligland 62, Haarlem
Website: franshalsmuseum.nl

Playground Haarlem_herfstvakantie in Haarlem

Op avontuur bij Playground Haarlem

Terwijl jij hard aan het werk bent of even wat tijd voor jezelf vrijmaakt, kan je kleine avonturier zich uitgebreid uitleven bij het tweedaagse kamp van Playground Haarlem. Want daar valt heel veel te beleven deze herfstvakantie. Je mugje mag tijdens het kamp bijvoorbeeld een eigen pijl en boog maken. Om die vervolgens meteen uit te testen natuurlijk. Ook is er een spannend escape avontuur, een LEGO workshop, wasmachinevoetbal, een skippybalrace en een silent disco. De kinderen mogen broodjes bakken en marshmallows roosteren boven het vuur. En je mugje mag auto’s pimpen en meedoen met een stoere freerun clinic en een lasergame battle. Twee dagen lang heel veel plezier maken dus en spannende avonturen beleven. Welk mugje wil dat nou niet?
Datum: De tweedaagse herfstkampen zijn op 23 en 24 oktober, 25 en 26 oktober en 27 en 28 oktober. Een kampdag duurt van 10.00 tot 16.00 uur.
Leeftijd: 4 t/m 14 jaar
Kosten: €130 per kind voor twee dagen, inclusief activiteiten, begeleiding, fruit, gezonde snacks en drinken. Eén losse dag voor €65 is ook mogelijk.
Locatie: Woudplein 2a, Haarlem
Website: playgroundhaarlem.nl

De Schuur - fotograaf Yaseer Choudhry_herfstvakantie in HaarlemDe Schuur - fotograaf Yaseer Choudhry_herfstvakantie in Haarlem
fotograaf Yaseer Choudhry

Cinekid, jeugdtheater en dans bij de Schuur

Ieder jaar in de herfstvakantie is de Schuur the place to be met je mugje. Dan vindt namelijk Cinekid plaats, het grote, bekende kindermediafestival. En er staan dit jaar weer prachtige films op het programma. Rosa, de kleine bloemenfee (4+) bijvoorbeeld, over een angstig feetje dat leert om dapper te zijn. Of Saïd & Anna (4+) over twee beste vrienden die elke dag in de Repair Shop van de ouders van Saïd te vinden zijn. Kom je op 21 oktober naar deze film, neem dan je kapotte speelgoed mee. Op die dag zijn namelijk vrijwilligers van Repair Café Haarlem aanwezig die tijdens de film je speelgoed kunnen fixen. Mugjes vanaf 6 jaar kunnen naar de animatiefilm Klara’s gekke treinavontuur of naar een compilatie van De Allerbeste Korte Films uit Nederland. Ook voor iets oudere kinderen is er een aantal mooie films. En net als andere jaren zijn er ook weer allerlei virtuele games, (digitale) kunstwerken en media-installaties van het Cinekid MediaLab. Zin in nog meer cultuur? Kom dan naar een van de leuke theater- en dansvoorstellingen. Zoals dansvoorstelling Voor de draad ermee (3+) of de poëtische theatervoorstelling Rappe en de Rots (4+). Je mugje krijgt het nog druk deze vakantie!
Datum: 21 t/m 29 oktober
Locatie: Lange Begijnestraat 9, Haarlem
Website: Kijk voor het volledige aanbod van Cinekid, voor dans- en theatervoorstellingen in de herfstvakantie en voor tijden en prijzen op de website van de Schuur.

Teylers Museum_herfstvakantie in Haarlem

Op onderzoek uit in Teylers Museum

In oktober staat bij Teylers Museum Wybrand Hendriks centraal. Die woonde aan het eind van de achttiende eeuw in Pieter Teylers Huis en was een van de belangrijkste kunstschilders van zijn tijd. Ook voor kinderen worden er rondom Wybrand Hendriks leuke activiteiten georganiseerd. De interactieve familierondleiding Wie waar Wybrand (8+) bijvoorbeeld en de Kunst en Vliegwerk familieworkshop Portret geeft knipoog (4+). Voor kinderen vanaf 8 jaar is er ook de speurtocht Wybrand was hier. En net als vorige jaren kun je in de herfstvakantie bij Teylers in de hal ook weer aan de groeiende roltekening komen werken. Het thema van de tekening is dit keer Eureka! Voor mugjes die net kunnen lezen heeft Teylers heel het jaar door de speurtocht Langs dieren en dingen. Teylers Museum doet 21 oktober trouwens ook weer mee met de Museumnacht Kids Haarlem. Extra tip: ga bij Teylers eens naar het museumcafé, waar je je kunt laten bedienen door robot Robin. Of neem een kijkje in de museumwinkel. Voor mugjes vind je daar prachtige boeken en fossielen en spannende proefjesdozen.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur
Kosten: Kinderen t/m 5 jaar mogen gratis naar Teylers Museum. Vanaf 6 jaar is de entreeprijs €2,50. Volwassenen betalen €15 en Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen. Alle extra activiteiten voor kinderen zijn gratis bij een geldig entreebewijs.
Locatie: Spaarne 16, Haarlem
Website: teylersmuseum.nl. Kijk voor data en tijden van de rondleiding en de workshop en voor nog meer leuke kinderactiviteiten op de speciale herfstvakantiepagina van Teylers Museum.

Meer kinderactiviteiten voor de herfstvakantie

Nog meer inspiratie nodig? Probeer eens een nieuwe speeltuin in Haarlem en omstreken of maak een mooie herfstwandeling.

Tekst: Eva Cameron-Bakker
Foto’s: afkomstig van de verschillende locaties, kopfoto: Eva Cameron-Bakker

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Frans Hals Museum, Kids & Cake, Playground Haarlem, de Schuur en Teylers Museum.

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Peuter bij theater 2 Turven Hoog

Met je peuter naar het theater

Geplaatst op 10 april 2019

Rennende paarden op een manege

Pony-doe-dag

Geplaatst op 12 juli 2018

Jongetje aan het roer IJmuider Zee- en Havenmuseum

IJmuider Zee- en Havenmuseum met mugjes


Geplaatst op 20 december 2022

Vorige berichtTweedehands kinderkleding in Haarlem