In Evenement & workshop, Museum, Theater

Herfstvakantie met kinderen in en rond Haarlem

Rode laarzen stampen in de plassen

Paddenstoelen schieten uit de grond, we hebben een aantal behoorlijk natte dagen achter de rug en het wordt langzaamaan weer eerder donker. Ondanks de zachte temperaturen is de herfst toch echt in volle gang. En dat is altijd weer een heerlijk seizoen voor mugjes. Uitgebreid door de bossen banjeren, keihard in de plassen stampen en natuurlijk heel veel herfstschatten verzamelen. Voor schoolgaande mugjes is ook de herfstvakantie alweer in zicht. Een vakantie waarin in Haarlem en omstreken ieder jaar weer heel veel leuks te beleven valt. Hieronder hebben we een aantal leuke suggesties voor je op een rij gezet.

NPZK_Beleefweek_herfstvakantie haarlem_mugjes_kinderactiviteiten
Foto: Karin Jonker

De Beleefweek in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Van 15 t/m 23 oktober vindt in Nationaal Park Zuid-Kennemerland weer de Beleefweek plaats. Dat betekent een week bomvol mooie activiteiten in ‘onze eigen achtertuin’. Ook voor mugjes staat er veel leuks op het programma. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Paddenstoelenspeurtocht bij Thijsse’s Hof of een belevingstocht met de boswachter in Park Schoonenberg? Je kunt ook op zoek naar Kabouter Kraan tijdens een speurtocht met leuke opdrachten (en veel lekkers!) van ’t Wapen van Kennemerland naar Kraantje Lek. Zou je wel eens uilenballen willen pluizen met je mugje? Dat kan bij het Bezoekerscentrum. Vanaf daar starten ook een paar bijzondere excursies, zoals Speuren naar sporen en Dieren in de duinen. Of ga op pad met de nieuwe Slimme Rik challenge kaarten.

Bij de Ruïne van Brederode is een avontuurlijke kinderrondleiding en in het Pieter Vermeulen Museum kun je naar de interactieve tentoonstelling Over Nachten. Er is ook een bijzondere schemerwandeling door de duinen, die je kunt afsluiten met een bezoek aan de sterrenwacht. En in zijn Theater Elswout speelt Wijnand Stomp de voorstellingen De Mooiste Vis, Woeste Willem, Monkie en Belle en het beest (allemaal 2+).
Datum: 15 t/m 23 oktober
Website: Leeftijd, kosten en locatie verschillen per activiteit. Kijk voor het volledige aanbod op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

JiPkids_kamp_herfstvakantie haarlem_santpoort_mugjes

Eindeloos speelplezier bij het JiPkids Hello AUTUMN camp

Kampdagen van JiPkids zijn altijd weer een feestje! Komt jouw mugje tijdens het JiPkids Hello AUTUMN camp lekker buiten spelen, dansen in de silent disco, levend stratego en het douanespel spelen in het bos, knutselen, hutten bouwen, vuurtjes stoken (en er marshmallows boven roosteren!), soep maken en speurtochten doen? Tijdens het kamp kunnen de kinderen ook aan een workshop meedoen. Dit keer staan een interactieve theatervoorstelling van Theater met Puckie en een dansles van dansschool Jolein op het programma. En net als altijd is er ruim tijd voor vrij spel en veel aandacht voor groepsvorming, samenwerken en nieuwe vriendschappen sluiten.
Datum: 17, 18 en 19 oktober van 9:30 tot 15:30 uur
Leeftijd: (bijna) 5 – 10 jaar
Kosten: €165 voor drie dagen of €60 voor een losse dag, inclusief eten en drinken
Locatie: Scoutinggroep St. Radboud, Middenduinerweg 74, Santpoort-Zuid
Website: jipkids.nl

Proef een kunstwerk in het LAM museum_herfstvakantie Haarlem_kinderactiviteiten_mugjes_Lisse
Foto: Bibi Veth

Kunstwerken proeven bij het LAM museum

Het leuke, kindvriendelijke LAM museum heeft in de schoolvakanties altijd wel iets speciaals voor kinderen. Zo ook deze herfstvakantie. Dan kun je bij het LAM namelijk kunstwerken komen proeven… Ja, je leest het goed: kunstwerken proeven. Bij binnenkomst pak je een doosje met speciaal voor het LAM museum ontwikkelde smaken. Hiermee ga je op zoek naar de bijbehorende kunstwerken en kijk, proef en ervaar je wat smaak nu eigenlijk met je ogen doet. Wist je trouwens dat een bezoek aan het LAM perfect te combineren is met een bezoek aan de kinderboerderij of een mooie wandeling over het landgoed van Kasteel Keukenhof? Er zijn drie verschillende wandelroutes. De korte Kabouterwandeling is ook heel geschikt voor kleine mugjes die per se ‘zelluf’ willen lopen.
Datum: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur en in de herfstvakantie ook op donderdag van 10:00 tot 17:00 uur
Leeftijd: alle leeftijden
Kosten: Volwassenen betalen €7,50, kinderen vanaf 5 jaar €5. Kinderen t/m 4 jaar mogen gratis naar binnen. Je kunt ook je entreekaartje laten sponsoren.
Locatie: Keukenhof 14, Lisse
Website: lamlisse.nl
Tickets: Via lamlisse.nl reserveer je een ticket met starttijd.

De Schuur_kinderactiviteiten_Herfstvakantie_Haarlem_film_toneel_cinekid

Cinekid en jeugdtheater bij de Schuur

Ieder jaar in de herfstvakantie is de Schuur in Haarlem the place to be met je mugje. Dan vindt namelijk Cinekid plaats, het grootste kindermediafestival ter wereld. En er staan dit jaar weer prachtige films op het programma. Knor (6+) bijvoorbeeld, de eerste animatiefilm ooit die een Gouden Kalf won voor Beste Film. Of Lucy goes Gangsta (6+) over de brave Lucy die voor het goede doel in een schurk verandert. Kleintjes (4+) kunnen naar Pluk van de Petteflet of naar Cinekid Shorts, een zestal grappige en avontuurlijke korte films. Wil je mugje weleens experimenteren met motion capture of een eigen poppetje laten dansen op een digitale dansvloer? Of een tekening maken met zijn of haar neus? Naast mooie films zijn dit een paar van de leuke gratis workshops waar je mugje aan kan meedoen. In de foyer staan trouwens ook spannende kunstinstallaties. En hebben jullie zin in nog meer cultuur? Er zijn in de herfstvakantie ook nog allerlei leuke jeugdtheatervoorstellingen in de Schuur. Je mugje krijgt het nog druk!
Datum: 15 t/m 23 oktober
Locatie: Lange Begijnestraat 9, Haarlem
Website: Kijk voor het volledige aanbod van Cinekid, voor jeugdtheatervoorstellingen en voor tijden en prijzen op de website van de Schuur.

Spelenderwijs_op_reis_kinderactiviteiten_herfstvakantie_Haarlem_mugjes

Samen avonturen beleven met SpelenderWijs op reis

Deze herfst kunnen kinderen vanaf 4 jaar weer uitgebreid komen spelen, timmeren, hutten bouwen, knutselen, speren slijpen en vuur maken met Tessa van SpelenderWijs op reis. Midden in de duinen, op het scoutingterrein van Stella Maris, organiseert zij de komende tijd verschillende leuke DOE-BELEEF-SPEEL-ONTDEK (MID)DAGEN. De (mid)dagen staan helemaal in het teken van ontdekken en beleven in de natuur, samen met andere avonturiers. Iets voor jouw mugje?
Datum: woensdag 12 oktober en 2 november van 13:00 tot 16:30 uur en vrijdag 21 oktober van 9:00 tot 16:30 uur. Op 21 oktober is een halve dag ook mogelijk. De (mid)dagen zijn trouwens ook als kinderfeestje of excursie te boeken.
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Kosten: Een middag kost €25, een dag €40. Dat is inclusief drinken en gezonde tussendoortjes voor een middag en ook inclusief lunch voor een hele dag. Mocht dit financieel niet haalbaar zijn, neem dan even contact op met Tessa.
Locatie: Scoutingterrein Stella Maris, Heimansstraat 27, Zandvoort
Website: Kijk voor meer informatie en een impressie op de Facebook-pagina van SpelenderWijs op reis of op Telegram.
Aanmelden: via tessa@spelenderwijsopreis.nl

Extra tips

Nog meer inspiratie nodig? Probeer eens een nieuwe speeltuin in Haarlem en omstreken, maak een mooie herfstwandeling of bezoek met je mugje de nieuwe tentoonstelling Nieuwkomers in het Frans Hals Museum. In de herfstvakantie zijn er in het Frans Hals Museum ook weer allerlei leuke kinderactiviteiten.

Tekst: Eva Cameron-Bakker
Foto’s: afkomstig van de verschillende locaties, kopfoto: Eva Cameron-Bakker

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met IVN Natuureducatie, JiPkids, het LAM Lisse, de Schuur en SpelenderWijs op reis. Wil je ook samenwerken?

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

High tea etagère

High tea met je mugje

Geplaatst op 12 december 2018

Teylers Museum Haarlem mineralen

Teylers Museum met mugjes

Geplaatst op 22 juli 2020

Tulpen plukken in Annemieke's Pluktuin

Annemieke’s Pluktuin

Geplaatst op 2 maart 2020

Vorige berichtDe leukste kinderwinkels buiten het centrum en rondom Haarlem


Volgende bericht10x lunch en koffie in Haarlem met je baby of peuter