In Evenement & workshop

Haarlem is jarig

Leer bewerken bij Haarlem is jarig

Op 23 november 1245 kreeg Haarlem officieel stadsrechten. In het middeleeuwse Europa waren dat bijzondere rechten en privileges die aan een plaats werden toegekend. Om deze bijzondere gebeurtenis niet zomaar voorbij te laten gaan, wordt het dit jaar groots gevierd en wel drie dagen lang! Van vrijdag 23 t/m zondag 25 november 2018 kan iedereen ontdekken hoe onze stad tot stand is gekomen. Van een ridderfeest (en taart!) op vrijdag, een stadswandeling op zaterdag tot aan een verhalenfestival op zondag.

Ridderfeest

Op vrijdag 23 november 2018 wordt de binnenplaats van het stadhuis aan de Grote Markt omgetoverd tot een echt ridderfeest waar onze kleinste mugjes van alles kunnen beleven en leren over Haarlem in de Middeleeuwen. Er is een klein marktje met ambachtslieden, er wordt vuur gestookt en er is een poppenkast. Ook kun je vanaf 10:00 uur onder het genot van een lekker taartje bij het Noord-Hollands Archief de echte stadsrechten van Haarlem op perkament komen bekijken. De deuren staan tot 17:00 uur wagenwijd open en deelname is gratis.

Stadswandeling

Op zaterdag 24 november 2018 staat er onder andere een stadswandeling gepland door het centrum van de stad. De wandelingen vinden om 13:00 en 15:00 uur plaats onder begeleiding van een gids en starten bij het Archeologisch Museum. Deelname is gratis en aanmelding niet nodig. Dit is waarschijnlijk te hooggegrepen voor peuters en kleuters, maar waarom zou je niet meelopen met een baby in een draagzak of kinderwagen? Jij spijkert je kennis bij en jullie krijgen ook nog wat frisse lucht!

Verhalenfestival

Zondag 24 november 2018 staat in het teken van een Verhalenfestival, waarbij door verschillende personages uit de tijd van het Haarlems beleg in het centrum van de stad verhalen worden verteld. In het Archeologisch Museum is dat bijvoorbeeld een verhaal van ongeveer 20 minuten over de kinderen Krijn en Klaartje, die de stad uit moesten vluchten. Dat vinden kinderen vast wel spannend! Ook op de Grote Markt (doorlopend tussen 13:00 en 16:00 uur), in de Hoofdwacht en bij Museum Haarlem (vanaf 6 jaar) kom je figuren uit vroeger tijden tegen die de geschiedenis nieuw leven in blazen.

Tijden van de verhalen:
Hoofdwacht, Grote Markt 17
13.00 – 14.00 – 15.00 uur

Archeologisch Museum Haarlem,
Grote Markt 18k
13.30 – 14.30 – 15.30 uur

Museum Haarlem,
Groot Heiligland 47
13.15 – 14.15 – 15.15 uur

Deelname is gratis.

In 2020 bestaat Haarlem officieel 775 jaar en dat zal groots gevierd worden! We houden je op de hoogte van alle kindvriendelijke activiteiten in het jubileumjaar.

Tekst: Fatima Vermeulen
Foto: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Vorige berichtMugjes met goede ideeën gezocht
Volgende berichtHigh tea met je mugje