In Bos & park, Speeltuin & kinderboerderij

Fietsen met je kind naar Cruquius en Heemstede

Bloemen plukweide Haarlem

Het is echt een moment om naar uit te kijken: de dag dat je kind voor het eerst in het kinderstoeltje voor op de fiets kan. Vol verwondering kijken kinderen om zich heen op de fiets en dat blijft nog jaren zo. Iedere boom, auto en ieder beestje wordt benoemd. Het grote voordeel ten opzichte van wandelen is dat je iets sneller van A naar B gaat. Ben je op zoek naar leuke kindvriendelijke fietsroutes in en rond Haarlem? Wij delen het tweede fietsrondje (de eerste vind je hier) van een serie routes voor mugjes. De routes zijn allemaal rond een half uur en lekker visueel beschreven, met foto’s. Voor al die ouders die – net als wij – geen wijs kunnen worden uit knooppunten en liever hun telefoon in hun zak houden. Onderweg kom je onder andere ganzen, geiten en eenden tegen. Oh ja, en een molen. Op naar Cruquius en Heemstede!

Langs het Spaarne

We starten op de Buitenrustbrug en fietsen vanaf daar de Noord Schalkwijkerweg op, met het Spaarne aan je rechterhand dus. Je hebt meteen het idee dat je mijlenver uit de stad bent. Hier langs en op het water zie je vast al wat ganzen of zwanen. Even zwaaien naar het pontje (het Spaarneveer) dat de rivier oversteekt. Wij gaan straks pas het water over.

Dahlia bij de Bloemen Plukweide Haarlem

Plukweide

Na tennisclub Overhout kun je even linksaf, de Belgiëlaan in. Daar vind je aan je linkerhand de Plukweide. Leuk om in de zomer een bosje dahlia’s of andere bloemen te plukken. Er is een trampoline en een klein glijbaantje, maar misschien vindt je mugje het wel het allerleukst om jou te helpen bloemen plukken. Je kunt contant betalen of geld overmaken, 9 euro voor een losse bos. Keer weer terug naar de Noord Schalkwijkerweg en vervolg je route.

Lees ook ‘Pluktuin met bloemen en zelfpluk groenten in Haarlem en omgeving’

Molen de Eenhoorn_Haarlem_Spaarne_fietsroute_kindvriendelijk_mugjes

Molen de Eenhoorn

Verderop is een klein wandelpaadje (Jaagpad) rechts van huisnummer 2, dat je bij Molen de Eenhoorn brengt. Deze houtzaagmolen is op zaterdagen van 10:30 tot 17:00 en op afspraak open. Ongeveer ter hoogte van de molen gaat de weg over in de Zuid Schalkwijkerweg.

Gekke machines Zuid Schalkwijkerweg

Gekke machines

Fiets verder langs de molen, blijf gewoon dezelfde weg volgen. Je komt langs een klein geitenveldje en verderop fiets je door een fietstunneltje (de Schouwbroekertunnel) onder de weg door. Je komt nu op het verlengde van de Zuid Schalkwijkerweg en blijft deze volgen. Even verderop in de bocht (bij een kruising met de Zwemmerslaan) is een veldje met allemaal grappige – ja, wat zijn het eigenlijk? – beelden, gemaakt van oude machines.

Voetveer Stroomboot Cruquius

Pontje

Helemaal aan het einde van de Zuid Schalkwijkerweg kom je aan bij het pontje, de Groene Stroomboot genaamd. Deze wordt bemand door vrijwilligers en vaart van 1 april tot 1 oktober dagelijks tussen 10:00 en 18:00 uur schuin naar de overkant, naar Stoomgemaal de Cruquius. Fietsen mogen natuurlijk mee en je kind zal vast zijn of haar ogen uitkijken onderweg! De overtocht is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Bij Theehuis Cruquius kun je op het terras neerstrijken voor homemade limonade, sap en een pannenkoek (of iets anders natuurlijk), het naastgelegen Stoomgemaal is een aanrader om met iets oudere kinderen te bezoeken (vanaf een jaar of 7).

Klimhuisjes bij Speelbos Meermond

Speelbos Meermond

Als je het Stoomgemaal aan je linkerhand hebt, sla je rechtsaf richting Heemstede en je volgt het fietspad langs de N201. Let op: bij een parkeerplaats net na Cruquiushaven, kun je een paadje in naar rechts. Parkeer je fiets even verderop en volg de houten bordjes met Speelbos Meermond, dat is echt een leuke natuurspeeltuin! Als iedereen lekker moe is van alle indrukken en het spelen, fiets je weer naar huis. Om het rondje af te maken, sla je aan het einde van het pad van Meermond (dus bij de parkeerplaats) rechtsaf en bij de stoplichten weer rechts. Je fietst dan een heel eind langs de Heemsteedse Dreef.

Kinderboerderij de Houthoeve Haarlem

Haarlemmerhout

Na revalidatiecentrum Zuiderhout sla je rechtsaf en kun je door dit gedeelte van de Haarlemmerhout terugfietsen richting de Buitenrustbrug. Altijd leuk om het Hildebrand monument en Kinderboerderij de Houthoeve even te bekijken. Bij Theehuis de Haarlemmerhout kun je even iets drinken, als dat dicht is, staat hier net voor een watertappunt van PWN. Ter hoogte van het Theehuis kun je rechtsaf richting de Kleine Houtweg en dan hoef je alleen nog maar rechtsaf langs de N205.

Deze fietsroute duurt (zonder stops) ongeveer 35 minuten, is grotendeels vlak en je gaat onderweg met een veerpontje.

Tekst en foto’s: Nicoline van Slingelandt
Foto Houthoeve: Juliette Zwagemakers

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Slapende baby in witte deken

7x Kraamcadeaus kopen in HaarlemGeplaatst op 3 juni 2022

Vorige berichtDe Lichtjestocht
Volgende berichtOntmoet De Gruffalo tijdens Zandvoort goes Wild