In Lunch & limo, Speeltuin & kinderboerderij, Strand & duin

Fietsen met je kind langs Elswout

Fietsen langs Elswout in de herfst

Het is herfst, de perfecte tijd (als het droog is) om een rondje te fietsen! Kind in het fietsstoeltje of in de bakfiets en op pad. Maar wat zijn nou leuke kindvriendelijke fietsroutes in en rond Haarlem? Het tweede fietsrondje van een serie routes voor mugjes gaat richting het mooie landgoed Elswout. De routes zijn allemaal rond een half uur en lekker visueel beschreven, met foto’s. Voor al die ouders die – net als wij – geen wijs kunnen worden uit knooppunten en liever hun telefoon in hun zak houden. Onderweg kom je onder andere treinen, koeien en schapen tegen. Oh ja, en eieren. Op naar Elswout!

Zicht op Koepelkathedraal vanaf Schouwtjesbrug

Kijken naar de KoepelKathedraal

We starten op de Schouwtjesbrug, vanaf waar je in de verte de Nieuwe Bavo (of Koepelkathedraal) kunt zien. Ben je ook al eens binnengeweest? Doe een keer alsof je een toerist bent en wandel naar binnen, het is een hele mooie kerk!

Elswout in de herfst zicht op Overveen

Bloemen

Vanaf de Schouwtjesbrug steek je de Leidsevaart over en fiets je de Pijlslaan in. Als je mazzel hebt, komt er een trein voorbij en kun je met je kind raden of die van links of van rechts komt. Steek vervolgens de Randweg over en fiets verder op de Duinvlietweg. Verderop kom je langs een boerderij waar regelmatig bloemen te koop zijn. Als je het hek doorgaat, kom je in het bos waar je gewoon doorheen kunt fietsen. In het voorjaar is het hier een grote blauwe bloemenzee, echt heel mooi. Bij het volgende hek (met een soort totempaal en het Koepad richting ‘de Stinkende Emmer’) sla je linksaf, je rijdt dan eigenlijk tegen Elswout aan. Schuin links voor je is Theater Elswout, gevestigd in de aardappelkelder van het landgoed. Hier vind je voorstellingen voor de kleinste kinderen. Als je de tijd hebt, kun je hier afstappen en even rondlopen bij het landgoed. Zo niet, dan sla je rechtsaf het fietspad van de Elswoutslaan op.

Jongetje met eieren bij een stalletje

Verse eieren

Hertjes, koeien, witte zwanen, eenden, schapen, paarden, alles kom je hier tegen. In deze straat vind je net voorbij de tennisclub een boerderij waar ze het hele jaar door verse eieren verkopen en hun eigen verbouwde groente en fruit. Je treft een klein verkoopstalletje aan de straatkant. Je stopt gewoon geld in het kluisje of betaalt met een tikkie als je geen geld bij je hebt.

Schapen aaien Elswoutslaan

Schapen en koeien

Even de schapen aaien en dan fiets je weer door. Aan het eind van de Elswoutslaan sla je linksaf en nog een keer links en fiets je achter landgoed Elswout langs. Je hebt hier een geweldig uitzicht op een weiland met koeien op landgoed Elswout. Het is er prachtig, alle seizoenen komen hier zo mooi tot hun recht. Zeker in de herfst als alle herfstbladeren op z’n mooist zijn. Een kijkje waard!

Holle Boom bij Kraantje Lek

Kraantje Lek

We naderen Kraantje Lek. Een mooie plek voor een tussenstop. Kraantje Lek heeft afgelopen jaar nieuwe eigenaren gekregen en is gerenoveerd. Er is een mooie nieuwe speeltuin gebouwd die geschikt is voor verschillende leeftijdsgroepen. Als je bij Kraantje Lek afstapt en het duinpad naar boven neemt, kom je bij een mooi uitzichtpunt.

We fietsen door en komen langs Koningshof. Vervolgens gaan we linksaf de Zijweg in, om vervolgens linksaf de Elswoutlaan in te fietsen. Zo fiets je echt rond Landgoed Elswout. Aan de voorkant kun je via het bos en de Duinvlietweg weer terug richting de Randweg. Elk gebied kent zijn eigen verhalen en geschiedenis. Ook dat is leuk om uit te pluizen als de kinderen iets ouder zijn. Of maak eens een wandeling in één van de Nationale Parken, het is er prachtig!

Tekst en foto’s: Floortje Zengerink en Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

 

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Schelpen zoeken op het strand

IJmuiden: zes uitjes met kinderen

Geplaatst op 11 juli 2019

Vorige berichtBurlwandeling met kinderen
Volgende berichtZandvoort, meer dan alleen strand