In Speeltuin & kinderboerderij, Strand & duin

Fietsen met je kind door Bloemendaal

Uitzicht vanaf het Kopje van Bloemendaal

Het is bijna lente, de perfecte tijd (als het droog is) om een rondje te fietsen! Kind in het fietsstoeltje of in de bakfiets en op pad. Maar wat zijn nou leuke kindvriendelijke fietsroutes in en rond Haarlem? Wij delen het eerste fietsrondje van een serie routes voor mugjes. De routes zijn allemaal rond een half uur en lekker visueel beschreven, met foto’s. Voor al die ouders die – net als wij – geen wijs kunnen worden uit knooppunten en liever hun telefoon in hun zak houden. Onderweg kom je onder andere schapen, paarden, eenden en hertjes tegen. Oh ja, en kabouters. Op naar Bloemendaal!

Terras Kweekcafé in de Kweektuin

Kweektuin

We starten deze kindvriendelijke fietsroute bij de Kweektuin. Je start natuurlijk gewoon bij je eigen huis, maar dit nemen we even als startpunt. Een leuk kindvriendelijk lunchcafé in Haarlem met een natuurspeeltuin voor kleintjes, waar we al eerder over schreven. Als je het witte hek doorgaat sla je rechtsaf op de Kleverlaan. Je fietst dan tegen de Randweg aan en die steek je over. Je fietst nu langs de IJsbaan en daarna sla je rechtsaf de Iepenlaan in. Houd links aan, deze weg gaat over in de Doctor Dirk Bakkerlaan. Als je bij een T-splitsing komt, sla je rechtsaf de Bloemendaalseweg in.

Winkelstraat Bloemendaal

Je bevindt je nu in dé winkelstraat van Bloemendaal, met een paar leuke kinderkleding- en schoenenwinkels. Net na Albert Heijn sla je linksaf, dit is de Zomerzorgerlaan. Je blijft deze weg helemaal volgen (let op, het wordt pittig heuvel op zometeen) en je fietst nu langs het Bloemendaalse bos. Bij de rotonde ga je rechtdoor, blijf de Zomerzorgerlaan volgen. Je ziet nu Caprera (openluchttheater en wandelpark) voor je. Je kunt hier afstappen en even gaan wandelen (maar bewaren voor later kan natuurlijk ook). Een dagkaart kost 1 euro per persoon en de kassa is dagelijks open van 10:00-16:00 uur (pin only).

Uitkijktoren Kopje van Bloemendaal_kindvriendelijke fietsroutes

De uitkijktoren

Als je verder fietst (je kan het!), kom je langs de uitkijktoren ‘Het Kopje van Bloemendaal’. Als je die beklimt, heb je fantastisch uitzicht over heel Bloemendaal en Haarlem. Op de toren staan de highlights van de omgeving aangegeven (en zelfs Amsterdam!). Je staat hier op een van de hoogste duinen van Nederland, bijzonder toch?

Kabouterboom bij Hertenkamp Bloemendaal

Hertenkamp met kabouters

Vervolg je weg op de Hoge Duin en Daalseweg en sla linksaf bij de Koninginneduinweg, deze weg blijf je volgen. Je kunt even afstappen en langs het water lopen, dit heet het Halve Maantje. Vanaf de Koninginneduinweg sla je linksaf de Lage Duin en Daalseweg op. Het Hertenkamp Bloemendaal ligt aan je rechterhand, ga meteen het eerste weggetje rechtsaf. Je komt nu langs een boom met een heel bijzonder huisje, kijk maar eens of je de kabouters ziet. De hertjes en kippen zijn natuurlijk altijd leuk om even te bekijken. Hou het Hertenkamp aan je linkerhand, dan kom je uit op de Brederodelaan.

Lees ook Kabouters in Haarlem en omstreken

Thijsse's Hof_kindvriendelijke fietsroutes_Bloemendaal

Thijsse’s Hof

Op de Brederodelaan sla je rechtsaf, je fietst nu langs het vroegere pannenkoekenhuisje (waar nu een wijnbar in zit). Heeft je kind wel zin in een beetje avontuur? Dan kun je ook hier afstappen en even bij Thijsse’s Hof naar binnen lopen. Je vindt hier mooie bloemen en planten, maar bijvoorbeeld ook een blotevoetenpad, een bijenhotel en (als de tijd rijp is) kikkervisjes. Bij de ingang hangen opdrachtenkaarten voor kinderen.

Terug naar af

Als je uit Thijsse’s Hof komt, sla dan rechtsaf op de Mollaan. Ga vervolgens rechtsaf langs het Bispinckpark (en het bloemenstalletje) en houd dan links aan, dat is de Korte Kleverlaan. Steek de Kleverlaan over naar links, langs het Texaco tankstation. Je komt dan weer langs de IJsbaan, steekt de Randweg over en dan kom je weer uit bij de Kweektuin.

Ben je al bekend in Bloemendaal? Laat je kind als hij of zij voorop zit dan kiezen of je naar links, rechts of rechtdoor gaat. Dan kom je nog eens ergens anders uit en kinderen vinden het prachtig om de route te bepalen!

Tekst en foto’s: Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Schoencadeautjes in Haarlem

Schoencadeautjes in en rond Haarlem

Geplaatst op 20 november 2022

Vorige berichtPieter Vermeulen Museum met mugjes
Volgende berichtMarleenKookt nu ook in Haarlem en omstreken