Elsa's buurt in Haarlem: een rondje met de kinderwagen
18 April 2018

Tekst en foto’s: Elsa Ploeger

 


Een rondje met de kinderwagen begint in ons geval altijd in onze eigen binnentuin. We wonen aan de rand van Haarlem-centrum (aan de kant van Rozenprieel) aan een grote binnentuin, waar eindeloos gespeeld wordt, ook door kinderen uit de buurt. Het grasveld wordt gebruikt als voetbalveld, als een plek waar 's zomers badjes staan, picknickplek en hangplek voor ouders en kinderen. Er is een hellingbaan waar kinderen met stepjes, fietsjes en loopauto's van af rijden.

 

 

Klimtoestel
Vanuit onze tuin loop je via de Kampervest richting de Kleine Houtweg en het Frederikspark. Het is ieder voorjaar weer genieten van alle narcissen, krokussen en al het groen dat weer tevoorschijn komt. Richting de Dreef kom je een klimtoestel tegen dat tijdens de pauzes en na schooltijd veelvuldig wordt gebruikt door de kinderen van de Dreefschool en hun broertjes en zusjes.

 

 

Kinderboerderij
Als je verder loopt in de richting van de Haarlemmerhout is het hek van de Hertenkamp van Kinderboerderij de Houthoeve te zien. Al jaren is dit mijn favoriete plek om met kinderen naar toe te gaan, eerst met onze oudste twee zonen (inmiddels 10 en 8) en nu ook weer met onze tweelingzonen van ruim anderhalf jaar. De lama's (oren plat: pas op, spuuggevaar), geiten, kippen, varkens, konijnen en pauwen worden allemaal even enthousiast bewonderd. Ook het speeltuintje met onder andere klimtoestellen en wipwap verveelt nooit. Een bezoekje aan de kinderboerderij sluiten wij regelmatig af met een drankje of pannenkoek bij Nurks, het schattige pannenkoekenhuisje vlakbij de ingang.

 

 

Oerbos
Het is een mooi idee dat de Haarlemmerhout nog afstamt uit het oerbos de Hout, dat zich uitstrekte tot aan Den Haag. Het is in de loop van de eeuwen een aantal keer gekapt en herplant, maar bevond zich wel steeds op deze plek. In het bos kun je een afgezaagde boom vinden waar een bordje bij staat met uitleg over de jaarringen en de ouderdom van de boom.

 

Boodschappenrondje
Het vaste boodschappenrondje vanuit onze buurt Rozenprieel/Centrum gaat langs de Kampersingel waar de Hema te vinden is. Onderweg kom je langs Blender, een gezellig koffietentje met terras dat meteen vol zit zodra het zonnetje schijnt. In de Grote Houtstraat en op de Gedempte Oude Gracht vind je alles wat je nodig hebt.

 

Gunstig
Onze buurt ligt heel gunstig tussen het centrum en de Hout in, aan de ene kant winkels en restaurantjes en als je de andere kant op loopt natuur en rust. Er wonen veel gezinnen in onze buurt die deze combinatie heel fijn vinden!

 

Meer weten over de leukste plekjes en evenementen voor kinderen in Haarlem? Bestel het boek Mugjes met meer dan 100 locaties, tips van locals en leuke evenementen voor kinderen van 0 tot 7 jaar.