In Evenement & workshop

EHBO bij kleine mugjes: weet jij wat je moet doen?

Kleuter pakt pan van fornuis

Met avontuurlijke en nieuwsgierige mugjes in huis heb je reden genoeg om een keer een EHBO cursus te doen. Dat stond dan ook al jaren op mijn lijstje, maar het kwam er nooit van. Totdat ik een aankondiging kreeg van het EHBO Bureau, dat een workshop speciaal voor ouders van baby’s en kleine kinderen aanbood.

Ook thuis

De workshop is in de avond, duurt 3 uur en vindt plaats op verschillende locaties in Amsterdam en Haarlem (de eerstvolgende is in september bij Mama & Baby Haarlem). Als de datum je niet uitkomt, kun je ook bij jou thuis een workshop laten geven. Dat is nog eens makkelijk: je verzamelt wat ouders van school, sport of uit de buurt en je hoeft je huis niet uit.

Verbranding

Tijdens de workshop komen de belangrijkste risico’s en reacties aan bod, zoals verbranding, verstikking, botbreuken en vergiftiging. Je leert onder andere hoe en hoe lang je moet koelen bij verbranding, wanneer je 112 moet bellen en hoe je de Heimlich-greep toepast bij een kind. Reanimatie komt slechts kort aan bod. Als je dat goed onder de knie wil krijgen, moet je je inschrijven voor de speciale cursus die daar op ingaat.

Paracetamol

De instructrice, werkzaam als verpleegkundige in een dialysecentrum, legt alles helder uit en is zich ervan bewust dat kinderen anders reageren dan volwassenen in bepaalde situaties. Een voorbeeld? Stel dat je kind heeft ‘gesnoept’ van een schoonmaakmiddel of medicijn, word dan niet boos, maar probeer rustig te achterhalen wat er gebeurd is. Als je boos wordt, is de kans namelijk klein dat je kind je eerlijk zal vertellen wat hij heeft gegeten of gedronken. Een van de eye openers voor mij was dat ook een simpel stripje paracetamol al levensgevaarlijk kan zijn voor een kind. De meeste medicijnen en schoonmaakmiddelen staan bij ons hoog of achter slot en grendel, maar wie heeft er niet een doosje paracetamol in zijn of haar tas rondslingeren?

Voorkomen

Al met al voel ik me zekerder nu ik deze workshop heb gevolgd en ik ben ook weer extra scherp op eventuele ongelukken in en rond huis die te voorkomen zijn.
Wil je ook een cursus volgen? Kijk op ehbobureau.nl voor de data en mogelijkheden.

Tekst: Nicoline van Slingelandt-Asselbergs
Foto’s: EHBO Bureau

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Peuter in speeltuin Jeugdland Haarlem

18x speeltuinen in en rond Haarlem

Geplaatst op 17 september 2020

Dinodag Stegosaurus in Teylers Museum Haarlem

DinoDag bij Teylers Museum

Geplaatst op 4 februari 2020

Paarse en oranje bloemen tijdens Bloemencorso

Bloemen in Haarlem en omstreken

Geplaatst op 5 april 2019

Vorige berichtHaarlemse kinderuitjes waar je nog niet aan toekwam
Volgende berichtMugjes in het museum: Juttersmu-ZEE-um Zandvoort