In Evenement & workshop, Museum, Strand & duin

De Lichtjestocht

Lichtjestocht en sterrenwacht bij 't Wed

‘Mama, zal ik echt geen zaklamp meenemen?’ ‘Nee, doe maar niet. Hoe donkerder, hoe spannender.’ Dit jaar doen we voor het eerst met onze mugjes aan de Lichtjestocht mee. Die vindt ieder jaar in oktober plaats, ’s avonds in het donker in het duingebied bij ’t Wed. Normaal gesproken is het verboden om daar na zonsondergang te komen. Maar speciaal voor de Lichtjestocht hebben de boswachters van PWN zo’n honderd kaarsjes uitgezet langs een route door de duinen.

Eva_Lichtjestocht en sterrenwacht_Even spelen bij 't Wed voor het echt donker wordt

Van schemering naar pikkedonker

Als we aankomen bij het bezoekerscentrum begint het net een beetje donker te worden. We volgen de lichtjes naar ’t Wed, waar onze mugjes in de schemering nog even aan de waterkant spelen. Pas als het echt donker is, wandelen we verder. We kunnen kiezen uit twee routes en besluiten voor de lange route van ongeveer een uur te gaan. We hebben deze route vaker gelopen, maar nog nooit was-ie zo avontuurlijk. Is dat een beest, die zwarte vlek daar? Of zijn het de wortels van een omgevallen boom? En het is niet alleen spannend, het heeft ook iets magisch, die lange sliert kaarsjes langs de donkere paden. Een mooie ervaring!

Eva_Lichtjestocht en sterrenwacht_Warme chocolademelk 03

Warme chocolademelk met slagroom en marshmallows

Terug bij het Duincafé zoeken we onder een prachtige sterrenhemel een plekje op het terras voor warme chocolademelk met slagroom en marshmallows. Omdat het zo’n heldere avond is, besluiten we ook een bezoekje aan de sterrenwacht te brengen. Die is tijdens de Lichtjestocht extra open.

Eva_Lichtjestocht en sterrenwacht_Sterrenwacht 01

Sterrenwacht Copernicus

De uitleg van de enthousiaste vrijwilligers vinden onze dochters nog wat moeilijk, maar het trappetje opklimmen om door de telescoop Mars te bekijken, dat willen ze maar wat graag. Buiten wijst iemand voor ons met een lampje de Poolster aan en leren we over sterrenbeelden met spannende namen als de Kleine Beer en de Draak. Als we ook nog even binnen hebben rondgekeken, is het voor onze mugjes de hoogste tijd om naar bed te gaan. We besluiten gauw eens terug te komen om de maan te bekijken. Sterrenwacht Copernicus is van september tot en met mei elke vrijdagavond open en daarnaast elke eerste zaterdagmiddag van de maand.

Eva_Lichtjestocht en sterrenwacht_Voor deur Bezoekerscentrum

Tijdig kaartjes kopen voor de Lichtjestocht

Ook voor de Lichtjestocht komen we zeker terug. Wil jij die dit jaar ook meemaken met je mugje? Reserveer dan snel je kaarten voor de tocht van 19:00-20:00 of die van 20:30-21:30 uur, want de tocht is ieder jaar in no time uitverkocht.

Website: np-zuidkennemerland.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Pasen_mugjes_Haarlem_Paasvakantie_leuke uitjes_paasbrunch_paasknutsels

Pasen met kinderen in Haarlem en omstreken

Geplaatst op 29 maart 2023

Muziekles in Haarlem_muziek_voor_kinderen_mugjes

6x muziekles en zangles voor kinderen in Haarlem

Geplaatst op 2 september 2022

Vorige berichtZomervakantie: tien activiteiten in Haarlem
Volgende berichtFietsen met je kind naar Cruquius en Heemstede