In Speeltuin & kinderboerderij

De Leidsebuurt in Haarlem: onze favorieten

Leidseplein Haarlem

Je zou denken dat je de Leidsebuurt op je duimpje kent als je er 8 jaar woont. Niets is minder waar, want tijdens mijn ontdekkingstocht voor Mugjes kwamen mijn dreumes en ik de leukste dingen tegen voor de kleinste (en wat oudere) mugjes. Afgelopen weken beleefde ik de Leidsebuurt door de ogen van een kind en zag ik dat deze oude arbeiderswijk vol verrassingen zit. Met je mugje op pad door de Leidsebuurt betekent dat je gegarandeerd een praatje maakt met de oudste bewoners. Voor hen is het ons-kent-ons-principe nog van toepassing in deze wijk en dus leren zij het liefst ook de allerkleinste mugjes uit de buurt kennen. Voor vele ramen pronken poppetjes die de aandacht van de mugjes proberen te krijgen. Het kleine eigenwijze koppie van mijn dreumes gluurt ongegeneerd bij deze huizen naar binnen.

Doetuin Nassautuin Leidsebuurt Haarlem
Nassautuin

Nassautuin

In de Leidsestraat vind je naast nummer 63 een grote rode deur. Deze deur is altijd open en als je door de steeg loopt, kom je bij de ‘Doetuin Nassautuin’ uit. Hier liggen een flink aantal moestuintjes. De tuintjes zijn bedoeld als groen en gezellig trefpunt in de Leidsebuurt. Leren, samenwerken, bloemen plukken en proeven. Er is altijd wel iemand aan het werk die kinderen wat wil leren over wat er verbouwd wordt. Gewoon een kijkje nemen is al leuk!
Meer informatie over Doetuinen in Haarlem

Speeltuin Leidseplein Haarlem
Speeltuin Leidseplein

Leidseplein

Een van de mooiste plekjes van de Leidsebuurt is het Leidseplein. Het plein fungeert voornamelijk als speelplek voor basisschool ‘De Peppelaer’, maar beschikt ook over een prachtige speeltuin. Voor de oudere kinderen zijn er houten toestellen maar voor de kleinsten ontbreekt een glijbaan niet. Het pleintje is redelijk afgeschermd dus wil je een potje voetballen, dan zijn er altijd wel een paar kinderen die extra speelkameraden kunnen gebruiken. Voor mijn kleine dreumes is skelteren over het grote plein een favoriet om vervolgens een paar keer van de glijbaan te roetsjen of nieuwsgierig door het raam van het Badhuis te gluren.

Het Kinderbadje in het Badhuis

In het Badhuis zijn overigens regelmatig leuke dingen te doen, waaronder ‘Het Kinderbadje’ op iedere eerste woensdag van de maand. ‘Het Kinderbadje’ is een interactief en educatief aanbod van lezen, zingen, dansen en knutselen ter bevordering van de woordenschat en taalontwikkeling van kleintjes tussen de 1 en 4 jaar.

Adres: Badhuis, Leidseplein 49, Haarlem
Wanneer: Iedere eerste woensdag van de maand tussen 09:15-10:00 uur
Meer informatie

Speeltuin Klarenhof Leidsebuurt Haarlem
Speeltuin Klarenhof

Speeltuin Brouwersplein

In het hart van de Leidsebuurt, op het Brouwersplein, vind je Speeltuin Brouwersplein (voorheen Klarenhof). Een prachtige, grote speeltuin voor mugjes van alle leeftijden. Het is er altijd gezellig en er is ruimte voor iedereen. In de zomer is de zandbak ook erg leuk! Kinderfeestje vieren? Dat kan ook in de speeltuin! Je kan het speeltuingebouw afhuren in de weekenden.

Adres: Brouwersplein, Haarlem
Wanneer: dagelijks van 09:00 – 18:00 uur
Het winkeltje en de toiletten zijn alleen op dinsdag- en donderdagmiddag open wanneer de beheerder aanwezig is.
Meer informatie

Speeltuin Floragaarde Haarlem
Speeltuin Floragaarde

Leuk om te weten:

• Op het randje van de Leidsebuurt ligt het enige openluchtbad van Haarlem, de Houtvaart.
Monkey Town voor speelplezier voor mugjes is op kruipafstand van de Leidsebuurt. Het is slechts de Westergracht over en achter de Albert Heijn.
• Wist je dat er een snelle route is om vanuit de Leidsebuurt via het Houtmanpad lekker naar Overveen te lopen? Je gaat onder het spoor door bij de overgang van de Brouwersvaart naar de Houtmankade. Een leuke route vol speeltuintjes en groen.
• Er is een klein weiland aan het einde van Westerstraat/Oost-Indiëstraat. Als je geluk hebt staat er een klein pony.
• Steek de brug over richting centrum vanuit de Leidsestraat en geniet met je mugje van de lekkerste kibbeling bij Willy, reserveer online bij Greenjoy je boottochtje en stap op achter de Stadsschouwburg. Een gemakkelijke manier om met je mugje de Haarlemse grachten te ontdekken.
• Op steenworpafstand van de Leidsebuurt vind je speeltuin ‘Floragaarde’. Dit ligt aan de Van Oosten de Bruinstraat 62. Deze speeltuin is speciaal ingericht voor de kleinsten maar er zijn ook stoere, uitdagende toestellen voor de oudere kinderen met klimmogelijkheden en een kabelbaan, een basketbalveld of ruimte om te skaten. Voor ouders staan er banken en picknicktafels.

Tekst en foto’s: Juliette Zwagemakers

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Dinodag Stegosaurus in Teylers Museum Haarlem

DinoDag bij Teylers Museum

Geplaatst op 4 februari 2020

Bloemen plukweide Haarlem

Fietsen met je kind naar Cruquius en Heemstede

Geplaatst op 29 augustus 2019

Schoencadeautjes in Haarlem

Schoencadeautjes in en rond Haarlem

Geplaatst op 20 november 2022

Vorige berichtZandvoort, meer dan alleen strand
Volgende berichtMugjes Luier Award voor beste verschoonplek