Dans en gekleurde confetti bij 2 Turven Hoog
3 April 2018

Tekst: Laura Freling en Eva Cameron-Bakker | Foto's: 2 Turven Hoog

 

Theatervoorstelling White
De voorstelling ‘White’ van het Schotse Catherine Wheels Theatre Company stond Tweede Paasdag maar liefst drie keer uitverkocht op het programma van het theaterfestival 2 Turven Hoog. Deze voorstelling, die ook prijzen heeft gewonnen bij o.a. het Fringe Festival, was speciaal voor kinderen van 2 tot 4 jaar en viel goed in de smaak bij kinderen én ouders! De personages Wrinkle en Carlton zag je in de weer in een volledig wit decor waarbij ongelooflijk veel aandacht aan de details was besteed. Mooie lichtwerk en hele grappige geluidjes: de koe die loeide bij het tappen van een glaasje melk, de harde plof toen ze al roepend (‘put it in the bin!’) een gekleurd papiertje weggooiden. Ze waren witte vogelhuisjes aan het verzorgen, en vingen witte eitjes die met een schattig wit jasje in de huisjes werden geplaatst. Totdat er steeds meer gekleurde dingen in het decor verschenen... Dat was niet de bedoeling! Maar er was geen redden meer aan en ze ontdekten dat al die kleuren toch ook wel een mooie ontdekking waren. Met als klap op de vuurpijl het confettikanon dat allemaal gekleurde papiertjes over het publiek liet dwarrelen!

 

 

Dansvoorstelling Tre Ben 
Tre Ben (Deens voor drie benen) is een grappige en ontroerende voorstelling over steun vinden bij een ander, zowel fysiek als mentaal. Om in evenwicht te blijven heb je soms de hulp van een ander nodig. De kinderen in de zaal hebben dat waarschijnlijk niet uit de voorstelling gehaald. Maar wat ze wel zagen, zorgde voor grote ogen en open monden. Ademloos keken ze naar de man en de twee vrouwen die sierlijk vielen en weer opstonden. Die elkaar droegen, als het niet te zwaar was tenminste. Die met hun handen elkaars hoofden aaiden of ondersteunden. En soms ook de hoofdjes van kinderen in de zaal. Net toen de aandacht van de allerkleinsten wat begon af te zwakken en er hier een daar een dreumes richting de dansvloer kroop, was het tijd voor het bijzondere einde van de voorstelling: een prachtige acrobatische evenwichtsoefening. Na de dansvoorstelling mochten de kinderen nog even spelen met het decor. Voetje voor voetje balanceerden ze over de verlichte balken rondom de dansvloer. Dat viel nog helemaal niet mee. Maar gelukkig was er altijd wel iemand in de buurt om ze wat steun te bieden.

 

Wil jij ook met je mugje naar een theater- of dansvoorstelling? De voorstelling White is komende week nog te zien in Den Haag (5 april, Laaktheater) en in Amsterdam (7 april, De Krakeling). Zie voor meer info de website: www.catherinewheels.co.uk 
Helaas toert de voorstelling Tre Ben voorlopig alleen door Denemarken en Frankrijk. Voor meer info check de website van Aben Dans Roskilde: www.abendans.dk

 

De Toneelschuur heeft op zondag 22 april de ‘kleuterwestern’ De Kleine Cowboy op het programma staan voor kinderen vanaf 4 jaar. Een week later (meivakantie!) op zondag 29 april kun je er terecht voor de voorstelling Drie (vanaf 4 jaar), en dan is er ook weer een Springende Spruiten Disco!

 

Hou onze Facebook en Instagram in de gaten voor nog veel meer dagelijkse tips of koop het boek MUGJES.