We gaan op wildsafari in de Amsterdamse Waterleidingduinen! In dit prachtige gebied van wel 3400 hectare groot kom je herten, reigers, vlinders en als je mazzel hebt zelfs een vos tegen. De burlwandeling start bij de ingang aan de Zandvoortselaan 130 in Zandvoort en wij testten voor je of die leuk is met kinderen.
Amsterdamse Waterleidingduinen
We schreven er al eerder over, dit uitgestrekte duingebied tussen Noordwijk en Zandvoort. Onze gids Gerardo vertelt ons dat hier het drinkwater van Amsterdam wordt opgepompt. Voor de aanleg in 1853 dronken Amsterdammers vaak water uit de grachten. Mijn zoons trekken een vies gezicht. Eigenlijk best bijzonder, dat lekkere water uit onze kraan! Hij vertelt ons ook dat hier wel 250 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog liggen. We zullen er tijdens deze wandeling een paar van binnen bekijken. Maar nu eerst de herten!
Burlwandeling in de bronsttijd
‘Wat is burlen eigenlijk?’ vraagt mijn oudste. Onze gids legt uit dat mannetjesherten dit harde boerende geluid maken om vrouwtjes te verleiden. Dat vinden mijn mugjes natuurlijk wel grappig. Het is bronsttijd, wat betekent dat de herten hard op zoek zijn naar een partner voor nageslacht. Je hoort de herten dan niet alleen burlen, maar je ziet ze ook vaak vechten.
Vechten om vrouwtjes
Onze burlwandeling gaat eerst nog via verharde paden, maar we gaan al snel tussen bosjes door om de herten goed te kunnen zien. In de Amsterdamse Waterleidingduinen mag je ook als je zelf gaat van de paden af. Trek wel goede schoenen aan, want de mossige grond is vrij glad. We zien de mannetjes rennen, burlen en vechten. Geen wonder dat ze in de bronsttijd soms helemaal uitgeput zijn. Alle mugjes kunnen wel lachen om dit beeld van het verliefde hert dat niet meer kan nadenken. Ben je eind april of begin mei in de Amsterdamse Waterleidingduinen? Dan vind je misschien wel een (deel van een) afgevallen gewei en dat mag je gewoon mee naar huis nemen!

Bunkers
In dit duingebied vind je veel oude bunkers uit de oorlog. Soldaten zaten hier wekenlang en kregen – dankzij de blauwe nummers boven de ingang – zelfs post! We komen langs een grote bunker met schoorstenen. Gerardo vertelt ons dat die eerst werd gebruikt als apotheek en daarna als bakkerij. De mugjes kunnen het niet laten om er even op te klimmen en weer af te springen. We komen weer op het verharde pad en zien ouders met kinderen op hun schouders en in de buggy. Over een paar jaar kunnen zij ook mee op de burlwandeling.
‘Lees ook: Herfstvakantie in en rond Haarlem’
Tekst en foto’s: Nicoline van Slingelandt-Asselbergs
Foto vechtende herten: Eva Cameron-Bakker
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Zandvoort Marketing. Wil je ook samenwerken?
Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.