In Bos & park, Strand & duin

Bloemendaal met mugjes

Bloemetjes in het voorjaar

Wij komen sinds 2,5 jaar wekelijks in Bloemendaal om onze oudste dochter Félice een bezoekje te brengen op de begraafplaats aan de Bergweg. Sinds een aantal maanden loopt onze dreumes Iselle en dat vraagt af en toe om wat engelengeduld. Toch is het bijzonder om de wereld en dus ook een begraafplaats door de ogen van een dreumes te zien. Je kan daar best lachen, een beetje voetballen, even bij de Woezel & Pip van een ander kindje kijken, in het voederbakje van een vogel graaien of per ongeluk toch net even met dat voetje op dat oude graf stappen. Wij staan positief in het leven en genieten van iedere dag. Deze bezoekjes zijn dan ook vooral gezellig en zien we als gezinstijd om onze oudste dochter volop onderdeel van de fijne weekenden te laten zijn.

Grafje begraafplaats Bergweg Bloemendaal

Groene omgeving

De begraafplaats ligt in de duinen. Een prachtig groene omgeving waar zeker nu al het gras gevuld wordt met krokussen, narcissen en sneeuwklokjes. Er is op zo’n moment niets droevigs aan. We rapen dennenappels, branden kaarsjes, plaatsen bloemetjes, dansen, eten, kussen en zingen voor ‘zus’. We combineren de bezoekjes altijd met gezelligheid en zo ontdekten wij afgelopen jaar steeds meer van Bloemendaal.

Vooges Bloemendaal

Babyccino en plukboeketten

We beginnen ons tripje Bloemendaal vaak bij Vooges (dagelijks geopend vanaf 08:30 uur dus ideaal als je mugje net als die van ons lekker op tijd wakker is). Het is er dan nog rustig en dus heeft onze dreumes alle ruimte om even een kijkje te nemen achter de bar, vol verwondering naar de kreeften in de bak te gluren en te genieten van een heerlijke eigen babyccino. We zitten altijd in hetzelfde hoekje op de blauwe banken bij de open haard. Iselle heeft dan zicht op alles en iedereen die voorbij loopt. Heb je een slechte dag, dan zorgt onze dreumes wel voor een goed humeur, want ze geeft kushandjes aan iedereen. Vervolgens wandelen we altijd richting de bloemenkiosk (de Winter) om de mooiste plukboeketten voor €7,50 te scoren.

Hertenkamp Bloemendaal met opa

Thijsse’s Hof en Hertenkamp

We vervolgen onze route richting de begraafplaats. Onderweg passeren we Thijsse’s Hof (de oudste heemtuin van Nederland in het Bloemendaalse bos). Bij het begin van elk van de vier seizoenen brengen scholen hier een leerzaam bezoek. Een klein stukje verder ligt Hertenkamp Bloemendaal waar we regelmatig een rondje omheen wandelen. Op 1 maart werd er een landgeitje geboren, de eerste geboorte van 2020 in het kamp. Tijdens een wandeling rondom het hertenkamp kom je ook een kabouterhuisje tegen.

Oosterplas Bloemendaal

Oosterplas

De begraafplaats ligt achter de voetbal- en hockeyvelden en wist je dat je mugje als er niet gespeeld wordt, altijd een balletje op de velden mag trappen? Als je een stukje doorrijdt vanaf de begraafplaats, kan je je auto parkeren bij duiningang ‘Bleek & Berg’. Vanaf daar zijn er heerlijk rustige wandelroutes (lang en kort). Op steenworp afstand van de parkeerplaats ligt de Oosterplas. Een prachtig meer dat voor verkoeling en speelvertier zorgt op warme zomerdagen.

Pepers en uitkijktoren Bloemendaal

Engeland zien

Onze dreumes geniet enorm van lekker eten en drinken en na een wandeltocht gaan we graag naar Peper’s Pannenkoekenhuis of Duinpaviljoen de Uitkijk, beide gelegen op het ‘Kopje van Bloemendaal’. Net achter Peper’s Pannenkoekenhuis vind je een uitkijktoren, gelegen op een van de hoogste duinen van Nederland. Bij helder weer kan je vanaf hier zelfs Engeland zien liggen. Ons dagje uit is voor Iselle pas compleet als ze een bezoekje heeft gebracht aan de speeltuin. Wij zijn dus vaak te vinden op het schoolplein van de Josephschool en voor wat meer avontuur gaat ze met opa en oma richting de Bos & Duinschool.

speeltuin Bos en Duinschool met opa

Leuk om te weten:

– We hebben een fietsroute door Bloemendaal langs een aantal van bovenstaande locaties.
Openluchttheater Caprera heeft ook voor Mugjes vanaf 5 jaar de leukste voorstellingen.
– Wist je dat er een indoor skibaan is waar je mugje vanaf 6 jaar op les kan?
– Als er voldoende sneeuw ligt, kan je sleeën vanaf de Hoge Duin En Daalseweg.
– Bij het ‘Halve Maantje’ is er natuurijs om op te schaatsen als het goed gevroren heeft.
– Bloemendaal heeft een bibliotheek die ook enorm leuk is voor mugjes.

Foto Oosterplas: Nicoline van Slingelandt
Tekst en foto’s: Juliette Zwagemakers

Juliette heeft in 2017 Stichting Félice opgericht, voor ouders die net als zij hun kindje hebben verloren en ineens een afscheid moeten organiseren. De stichting helpt andere ouders om dat verdrietige afscheid zo mooi mogelijk te maken.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Eva Cameron_taart Haarlem_cupcakes_kindertaart bestellen

Taart uit Haarlem: de lekkerste kindertaarten

Geplaatst op 9 september 2021

Leidseplein Haarlem

De Leidsebuurt in Haarlem: onze favorieten

Geplaatst op 14 januari 2020

Vorige berichtAnnemieke’s Pluktuin
Volgende berichtPeuters thuis vermaken tijdens de coronacrisis