In Bos & park, Lunch & limo, Speeltuin & kinderboerderij, Strand & duin

8x leuke gratis uitjes in en rond Haarlem

Eva - Speeltuin Meermond (bloemenzee)

Wat is het einde van het jaar toch altijd duur hè? Gelukkig hoeft een gezellige activiteit met je mugje niet veel te kosten. Sterker nog, in Haarlem en omstreken zijn heel veel leuke gratis uitjes die te gek zijn voor de hele familie. Nieuwsgierig geworden?

8x leuke gratis uitjes in en rond Haarlem:

Kind op touwladder bij Speelbos Meermond Heemstede

Fietsen langs het Spaarne en ravotten bij Speelbos Meermond
Vanaf het centrum van Haarlem kun je via de Noord en de Zuid Schalkwijkerweg met kleintjes heel fijn langs het Spaarne fietsen. Helemaal aan het eind van de Zuid Schalkwijkerweg kun je met het pontje (van 1 april tot 1 oktober) gratis oversteken naar het theehuis bij het Gemaal van Cruquius. Als je vervolgens via de brug weer richting Heemstede fietst, zie je, vrij snel aan je rechterhand, Speelbos Meermond aangegeven (op een houten bord, dus goed opletten). Meermond is de perfecte plek om je mugje even lekker te laten klimmen, glijden en hutten bouwen. Je vindt er ook een kabelbaan en een duurzaamheidspad. Langs dat pad staan borden met uitleg over het milieu en de omgeving. In de zomer staat het terrein van Speelbos Meermond vol met veldbloemen. Een prachtig gezicht.
Websites: destroomboot.nl en speelbosmeermond.nl

Samen uitkijken over de stad
Een leuke plek om van het uitzicht over de stad te genieten is vanaf het torentje dat bovenop ’t Kopje van Bloemendaal staat. Vanaf daar kijk je niet alleen over Haarlem uit, maar ook over de duinen en de zee. Kleine tip van deze ervaringsdeskundige: laat je bakfiets maar liever thuis! Met een stijgingspercentage van tien procent is het hard werken om met een bakfiets naar de top van het 43 meter hoge Kopje te komen… Ook de DAKKAS biedt een fantastisch uitzicht over de stad, hier lees je alles over deze Haarlemse hotspot.

Meisje in speeltuin Floragaarde Haarlem

Schommelen en beestjes kijken bij Floragaarde
Bij Floragaarde ben je zo een middag zoet. De speeltuin heeft niet alleen een leuk, afgesloten gedeelte waar de allerkleinsten veilig kunnen spelen, maar ook een gedeelte met schommels en klimtoestellen voor iets grotere kinderen. Daarnaast is er een basketbalveld en een plek voor skaters. Op het terrein van de speeltuin vind je ook het Huisdierencentrum. Hier mag je gratis binnenwandelen en de knaagdieren, de konijnen, de reptielen, de vogels en het pluimvee bekijken. Je kunt er ook vragen stellen over huisdieren. Soms worden er gratis activiteiten georganiseerd voor kinderen.
Websites: speeltuinfloragaarde.nl en haarlem.nl/nmehaarlem/huisdierencentrum

Eva - Katten in hofje

Cultuur snuiven in het centrum van Haarlem
Maak met je mugje eens een wandeling langs wat Haarlemse hofjes, zoals het indrukwekkende Teylershofje of Hofje De Bakenesserkamer, het oudste hofje van de stad. Heb je een kind dat gek is op katten? Neem dan het Proveniershofje mee in je wandeling. Daar wonen namelijk heel veel katten en er spelen er altijd wel een paar buiten. Ook een aanrader is het Archeologisch Museum Haarlem. Het museum is zowel voor kinderen als voor volwassenen gratis. Met een speurtocht en allerlei leuke opdrachtjes leer je er van alles over de geschiedenis en de bodemschatten van Haarlem. Ook kan je kind er zelf voor archeoloog spelen.
Websites: hofjesinhaarlem.nl en archeologischmuseumhaarlem.nl

Duinmeer 't Wed Overveen

Wandelen en wild kijken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is groot. Het gebied strekt zich uit over zo’n 3800 hectare en er zijn heel veel leuke plekken voor uitstapjes met kinderen. Ingang Koevlak bijvoorbeeld, waar kleintjes lekker de zandduinen op en af kunnen rennen en waar je op een mooie dag kunt picknicken en zwemmen bij ’t Wed. Bij ingang Koevlak vind je ook een leuke speeltuin en het bezoekerscentrum. De gratis tentoonstelling in het bezoekerscentrum leert kinderen van alles over planten en dieren in het duingebied. Is je kind gek op grote grazers? Ga dan eens naar de Midden-Herenduin (ingang in Driehuis) of de Heerenduinen (ingang in IJmuiden). De kans is namelijk groot dat je daar Schotse hooglanders en pony’s tegenkomt. Bij het Elswout in Overveen kun je hertjes kijken.
Website: np-zuidkennemerland.nl

Naar mooie verhalen luisteren
Mugjes kunnen bij de bibliotheek niet alleen gratis boeken lenen, ze kunnen er ook gratis naar mooie verhalen luisteren. Bij de bibliotheken in Bloemendaal, Haarlem Noord, Haarlem Oost, Haarlem Schalkwijk en Hillegom is er iedere woensdagmiddag een voorleesuurtje voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar. In de bibliotheek in Bennebroek wordt er op woensdagochtenden voorgelezen aan peuters. Ook kinderboekhandel Kiekeboek organiseert regelmatig leuke gratis voorleesuurtjes voor peuters.
Websites: bibliotheekzuidkennemerland.nl en kiekeboek.nl

Haarlemmerhout uitzicht Provinciehuis gratis uitjes

Spelen of picknicken in de Haarlemmerhout
Een middagje met je kind naar de ‘Hout’ blijft fijn. Wandelen, bij de hertjes kijken, geitjes aaien bij de kinderboerderij, uitgebreid spelen in de speeltuin… Er is van alles te doen. Op een mooie dag kun je er ook prima picknicken op het grote veld. En in de zomer zijn er leuke festivals, zoals het Houtfestival en Parksessies. Bij beide festivals kan je mugje aan gratis kinderactiviteiten meedoen.
Websites: houthoeve.nl en houtfestival.nl. Parksessies heeft (nog) geen website, maar heeft wel een eigen Facebook-pagina.

Schelpen zoeken op het strand

Lekker naar het strand
Schelpen zoeken, uitwaaien, vliegeren, zandkastelen bouwen, spelen in zee… Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, het strand staat standaard in onze top drie gratis uitjes met kinderen. En mugjes hebben nu eenmaal het geluk dat ze vele kilometers strand ‘in hun achtertuin’ hebben. Ga je meestal naar het strand van Bloemendaal of Zandvoort, probeer dan ook eens een ander strand, zoals het fijne, brede strand van Wijk aan Zee. Of Noordpier Strand, net voorbij Wijk aan Zee, in Velsen-Noord. Daar spoelen de mooiste schelpen aan en je ziet er veel vissers en zeevogels. Noordpier Strand is ook een perfecte plek om te kijken hoe enorme schepen het Noordzeekanaal binnenvaren.
Websites: vvvzandvoort.nl en vvvijmuidenaanzee.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker
Foto’s Speelbos Meermond, ’t Wed, de Hout en uitzicht: Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips of koop het boek MUGJES, met ruim 100 locaties, tips van locals en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

High tea etagère

High tea met je mugje

Geplaatst op 12 december 2018

Vorige berichtKerstsamenzang in Haarlem
Volgende berichtDe Leidsebuurt in Haarlem: onze favorieten