In Bos & park, Featured, Strand & duin

6x kindvriendelijke wandelingen rondom Haarlem

Wandelen in de duinen me-time Haarlem

Met al die mooie natuurgebieden in onze achtertuin zijn wij muggen natuurlijk hartstikke verwend. Maar wat zijn nou fijne wandelingen die ook nog goed behapbaar zijn voor je mugje? Wij hebben een aantal van onze favoriete kindvriendelijke wandelingen van 1 tot 3,5 kilometer voor je op een rij gezet. Rondjes waarbij je wild kunt tegenkomen, rondjes door bos of duingebied en leuke interactieve wandelingen waarbij kinderen zelf moeten speuren.

Kindvriendelijke wandelingen rondom Haarlem:

Bordje Stijn Konijn Kennemerduinen kindvriendelijke wandelingen Wed Overveen

Rondwandeling Konijnenberg of een speurtocht bij ’t Wed

Niet geschikt met de kinderwagen, maar perfect met een kleintje in de draagzak of met een mugje dat het niet erg vindt om een paar kilometer te lopen: de groene rondwandeling Konijnenberg in de Kennemerduinen. Deze wandeling van 3,5 kilometer start bij het Bezoekerscentrum bij Ingang Koevlak en voert langs het strandje van duinmeer ’t Wed door de duinen langs uitzichtpunt de Konijnenberg. Onderweg kun je Schotse Hooglanders of Konikpaarden tegenkomen. Is 3,5 kilometer te veel voor jouw mugje? Dan kun je ook een van de speurtochten in de duinen rondom het Bezoekerscentrum doen. In verband met de coronaregelgeving is nu even alleen de kleuterspeurtocht Stijn Konijn te koop, via het to go-loket van het Duincafé.
 De speeltuin is helaas nu even dicht.
Locatie: Ingang Koevlak, Zeeweg 12, Overveen

Elswout herten wandelen met kinderen Overveen Haarlem

Herten kijken en een muzikale wandeling bij Elswout

Ook de mooie Buitenplaats Elswout is een fijne plek voor een wandeling met je mugje. De herten doen het sowieso altijd goed bij kleintjes, maar er is ook een leuke rondwandeling van 2,5 kilometer. Langs deze blauwe route vind je markeringspaaltjes met een QR-code die je kunt scannen met je telefoon. Alle codes samen vormen de videoroute van het muzikale festival Klaterklanken. Een leuke manier om lekker buiten te zijn en je kleintje tegelijkertijd kennis te laten maken met jazz en klassieke muziek. Bij elke QR-code krijg je een miniconcert te zien, exact op de plek waar het paaltje staat. Van de Klaterklankenwandeling, die ongeveer 1,5 uur duurt, is ook een podcast die je in plaats van de QR-codes kunt gebruiken. Ook bij Elswout vind je trouwens een to go-loket, net als in de buurt bij de Stinkende Emmer (van Friethoes) en bij Kraantje Lek (vrijdag tot en met zondag, de speeltuin is helaas nog dicht).
Locatie: Elswoutslaan 14, Overveen

Koningshof kindvriendelijke wandelingen gezin Haarlem Overveen wandelen wandelroute kind

Sprookjesachtige rondwandelingen bij Landgoed Koningshof

Niet ver van Elswout is nog een mooie buitenplaats: Landgoed Koningshof. In het sprookjesachtige parkbos bij het landgoed kun je verschillende kindvriendelijk wandelingen maken. Met een pukkie dat net kan lopen is de korte blauwe route van ongeveer 1 kilometer een fijn rondje. Heel leuk is de 2,5 kilometer lange rode wandeling. Die is lekker heuvelachtig en populair bij gezinnen. Langs deze route hoor je vaak spechten, dus houd je oren goed open. De derde rondwandeling bij Koningshof is er een van 3,5 kilometer. Dit rondje gaat door bos en grasland en komt ook langs De Appelberg, waar je een mooi uitzicht hebt over het duingebied. Bij helder weer kun je Zandvoort zien liggen. Bij Landgoed Koningshof wordt dood hout trouwens niet opgeruimd. Daardoor is het een perfecte plek voor mugjes die graag hutten bouwen.
Locatie: Duinlustweg 26, Overveen

Kinderwandeling_Amsterdamse Waterleidingduinen

Wild en kabouters in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is misschien wel ons meest favoriete wandelgebied. We hebben al vaak geschreven over deze mooie plek waar altijd wel wat te beleven valt. Een dagkaart kost €1,50 en kinderen mogen gratis naar binnen. Je komt in de Amsterdamse Waterleidingduinen veel herten tegen (ga zeker ook eens in de bronsttijd) en als je heel veel geluk hebt, zie je misschien zelfs een vos. Vanaf iedere ingang is er een route over verharde paden, zodat je hier prima kunt steppen of met een kinderwagen kunt wandelen. Maar je mag ook van de paden en lekker ronddwalen door het duingebied. In de buurt van ingang Oase en ingang Panneland zijn speelvelden, dus neem vooral je voetbal of misschien zelfs je vlieger mee. Ook bijzonder: niet ver van ingang De Zilk is een heus kabouterdorp, verstopt in de duinen bij de drie enorme bomen…
Locatie: Er zijn vier hoofdingangen. Ingang Oase ligt aan de Eerste Leijweg 2 in Vogelenzang. Bij deze ingang is ook het Bezoekerscentrum De Oranjekom. Ingang Panneland ligt aan de Vogelenzangseduinweg 2 (met to go). De ingang in Zandvoort is aan de Zandvoortselaan 130 (je kunt daar eten en drinken afhalen bij DUNE). Het adres van de ingang in De Zilk is Joppeweg 1.

Wandelpark Caprera kindvriendelijke wandelingen speurkleurtocht 800x600

Doe de speurtocht bij Wandelpark Caprera

Openluchttheater Caprera kennen we allemaal wel. Maar wist je al dat er rondom het openluchttheater ook een heerlijk wandelpark van 40 hectare ligt? Je kunt een heel rondje doen over verharde paden, dus met een kinderwagen of step (beetje hobbelig) gaat het prima. Onderweg speur je naar de 8 borden met dieren erop, of doe de grappige matteklaprace. Er staan op veel plaatsen ook bankjes bij mooie uitzichtpunten waar je ook nog eens goed hutten kunt bouwen.
Locatie: Hoge Duin en Daalseweg 2, Bloemendaal
Toegang: €1 dagkaart (kinderen tot 6 jaar gratis), alleen PIN (vraag bij de kassa naar de gratis speurkleurtocht!)

Duin en Kruidberg

Kindvriendelijk rondje bij Landgoed Duin en Kruidberg

Bij de ingang aan de Duin- en Kruidbergerweg, tegenover Hoeve Duin en Kruidberg, start een leuke route van twee kilometer door de duinen. Dit rondje is perfect voor gezinnen. Niet alleen door de lengte, maar ook door de leuke weetjes en opdrachten over de natuur die je op bordjes langs de route vindt. Via de QR-code kun je de antwoorden krijgen. Heb je na afloop van de wandeling zin in wat lekkers? Bij Hoeve Duin en Kruidberg kun je terecht voor allerlei koude en warme dranken, een tosti of een flinke puntzak met friet.
Locatie: Ingang Duin en Kruidberg, ter hoogte van Duin- en Kruidbergerweg 74

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker
Foto Wandelpark Caprera: Nicoline van Slingelandt

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

 

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Varen met kinderen in Haarlem

Varen met kinderen in Haarlem

Geplaatst op 10 juli 2019

Vorige berichtAlles voor de kinderkamer uit Haarlem en omstreken
Volgende berichtVaste oppas in en om Haarlem via Nanny Sue