In Featured, Speeltuin & kinderboerderij, Strand & duin

10x leuke gratis uitjes in en rond Haarlem

Eva_Schotse Hooglander IJmuiden mugjes kindvriendelijk

Voor een dagje dierentuin of pretpark moet je soms behoorlijk diep in de buidel tasten. Maar gelukkig hoeft een gezellige activiteit met je mugje echt niet altijd veel te kosten. Sterker nog, in Haarlem en omstreken zijn er heel veel leuke gratis uitjes voor het hele gezin. Nieuwsgierig geworden?

10x leuke gratis uitjes in en rond Haarlem:Klimhuisjes bij natuurspeeltuin Speelbos Meermond
Speelbos Meermond

Fietsen langs het Spaarne en ravotten bij Speelbos Meermond

Vanaf het centrum van Haarlem kun je via de Noord en de Zuid Schalkwijkerweg met kleintjes heel fijn langs het Spaarne fietsen. Helemaal aan het eind van de Zuid Schalkwijkerweg kun je met het pontje (van 1 april tot 1 oktober, van 10:00 tot 18:00 uur) gratis oversteken naar het theehuis bij het Gemaal van Cruquius. Buiten het seizoen moet je het fietspad even wat verder volgen en kun je via een brug naar de overkant. Als je vervolgens via de grote brug tegenover het gemaal weer richting Heemstede fietst, zie je vrij snel aan je rechterhand Speelbos Meermond aangegeven (op een houten bord, dus goed opletten). Meermond is de perfecte plek om je mugje even lekker te laten klimmen, glijden en hutten bouwen. Je vindt er ook een kabelbaan en een duurzaamheidspad. Langs dat pad staan borden met uitleg over het milieu en de omgeving. In de zomer staat het terrein van Speelbos Meermond vol met veldbloemen. Een prachtig gezicht.
Websites: degroenestroomboot.nl en speelbosmeermond.nl

Uitzicht vanaf het Kopje van Bloemendaal
Uitzicht vanaf het Kopje van Bloemendaal

Samen uitkijken over de stad

Een leuke plek om van het uitzicht over de stad te genieten is vanaf het torentje bovenop ’t Kopje van Bloemendaal. Vanaf daar kijk je niet alleen uit over Haarlem, maar ook over de duinen en de zee. Kleine tip van deze ervaringsdeskundige: met een stijgingspercentage van tien procent is het hard werken om met een (niet elektrische) bakfiets naar de top van het 43 meter hoge Kopje te komen…

Lees ook: ‘Het mooiste uitzicht van Haarlem en omstreken’

Kat en kinderen in Haarlems hofje
Kat en kinderen in Haarlems hofje

Cultuur snuiven in het centrum van Haarlem

Maak met je mugje eens een wandeling langs wat Haarlemse hofjes, zoals het indrukwekkende Teylershofje of Hofje De Bakenesserkamer, het oudste hofje van de stad. Heb je een kind dat gek is op katten? Neem dan het Proveniershofje mee in je wandeling. Daar wonen namelijk heel veel katten en er spelen er altijd wel een paar buiten. Ook een aanrader is het Archeologisch Museum Haarlem. Het museum is zowel voor kinderen als voor volwassenen gratis. Met een speurtocht en allerlei leuke opdrachtjes leer je er van alles over de geschiedenis en de bodemschatten van Haarlem. Ook kan je kind er zelf voor archeoloog spelen.
Websites: hofjesinhaarlem.nl en archeologischmuseumhaarlem.nl

LAM_museum_Lisse_Keukenhof_mugjes_gratis uitjes
LAM museum

Gesponsord naar het LAM museum

Op het landgoed van Kasteel Keukenhof vind je het bijzondere, kindvriendelijke LAM museum. Een geweldig food art museum. Het LAM museum vindt het belangrijk om voor iedereen toegankelijk te zijn. Dus zit je (even) krap bij kas en kun je geen geld voor toegangskaartjes missen? Reserveer dan op de website van het museum gratis, gesponsorde kaartjes. Het enige wat je daarvoor hoeft terug te doen, is met een open blik naar het museum komen en genieten van een nieuwe manier van kunst ervaren. Een bezoek aan het LAM kun je trouwens perfect combineren met een wandeling over het landgoed. Op het landgoed vind je ook een kinderboerderij en speeltuin en voor de allerkleinsten is er een kabouterwandeling. Allemaal gratis!
Website: lamlisse.nl

Nicoline_kabouters_Haarlem_Bloemendaal_gratis uitjes
Kabouterdeurtje

Speuren naar kaboutersporen

En wist je dat het landgoed van Kasteel Keukenhof niet de enige plek in de omgeving is waar je kunt speuren naar kaboutersporen? We hebben op mugjes een hele blog over kabouters die zich in en om Haarlem verschuilen. Duinkabouterpad Hollands Duin is niet gratis. En ook om op zoek te gaan naar het geheime kabouterdorp in de Amsterdamse Waterleidingduinen moet je eerst entree betalen voor het duingebied. Maar er staan ook leuke gratis kabouterplekjes in de blog, zoals het Kabouterpad in de Haarlemmer Kweektuin.

Kweektuin kabouterpaadje

Spelen en leren bij de Haarlemmer Kweektuin

In de Haarlemmer Kweektuin zijn trouwens nog veel meer leuke gratis dingen te doen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de tropische kas met schildpaddenvijver. Of leef je uit met water en zand in natuurspeeltuin de Paddenpoel. Er is ook een dierenweide met geitjes, kippen en een volière. De Haarlemmer Kweektuin is trouwens ook de thuisbasis van NME (Natuur en Milieu Educatie) Haarlem. De NME organiseert regelmatig gratis activiteiten voor kinderen. En in hun kantoorgebouw zit een leuke natuurhuiskamer, waar je binnen kunt wandelen en over groener en duurzamer leven kunt leren. De natuurhuiskamer heeft ieder seizoen een nieuw thema. Er is ook een hoekje met boeken en spelletjes over de natuur.
Website: haarlemmerkweektuin.nl en haarlem.nl/nme

Lees ook: ‘Struinen in de natuurspeeltuin

Eva_Schotse Hooglander IJmuiden mugjes kindvriendelijk
Schotse Hooglander in IJmuiden

Wandelen en wild kijken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is groot. Het gebied strekt zich uit over zo’n 3800 hectare en er zijn veel leuke plekken voor uitstapjes met kinderen. Ingang Koevlak bijvoorbeeld, waar kleintjes lekker de zandduinen op en af kunnen rennen en waar je op een mooie dag kunt picknicken en zwemmen bij ’t Wed. Bij ingang Koevlak vind je ook een leuke speeltuin en het bezoekerscentrum. De gratis tentoonstelling in het bezoekerscentrum leert kinderen van alles over planten en dieren in het duingebied. Is je kind gek op grote grazers? Ga dan eens wandelen bij Midden-Herenduin (ingang in Driehuis) of de Heerenduinen (ingang in IJmuiden). De kans is namelijk groot dat je daar Schotse hooglanders en pony’s tegenkomt. Of loop samen (een stukje van) het Wisentenpad bij het Kraansvlak. Bij Elswout in Overveen kun je hertjes kijken.
Website: np-zuidkennemerland.nl

Bibliotheek Haarlem centrum
Bibliotheek Haarlem Centrum

Lezen, knutselen en muziek maken

Bij alle bibliotheken in de regio Zuid-Kennemerland kan je mugje gratis boeken lenen. Veel locaties hebben regelmatig Peuterbieb op het programma staan. Tijdens deze gratis activiteit wordt er een verhaaltje voorgelezen met een vertelkastje en kan je mugje dansen, zingen en spelen. Vergeet ook niet de website van Kinderboekhandel Kiekeboek in de gaten te houden. De boekhandel organiseert regelmatig een gratis voorleesuurtje of knutselactiviteit.
Websites: bibliotheekzuidkennemerland.nl en kiekeboek.nl

Kinderen schilderen op Houtfestival
Schilderen tijdens het Houtfestival

Spelen of picknicken in de Haarlemmerhout

Een middagje met je kind naar de ‘Hout’ blijft fijn. Wandelen, bij de hertjes kijken, geitjes aaien bij de kinderboerderij, uitgebreid spelen in de speeltuin… Er is van alles te doen. Op een mooie dag kun je er ook prima picknicken op het grote veld. En in de zomer zijn er leuke festivals, zoals het Houtfestival en Parksessies. Bij beide festivals kan je mugje aan gratis kinderactiviteiten meedoen.
Websites: haarlem.nl/nme/locaties, houtfestival.nl en parksessies.nl

Schelpen zoeken op het strand
Schelpen zoeken op het strand

Lekker naar het strand

Schelpen zoeken, uitwaaien, vliegeren, zandkastelen bouwen, spelen in zee… Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, het strand staat standaard in onze top drie gratis uitjes met kinderen. En mugjes hebben nu eenmaal het geluk dat ze vele kilometers strand ‘in hun achtertuin’ hebben. Ga je meestal naar het strand van Bloemendaal of Zandvoort, probeer dan ook eens een ander strand, zoals het fijne, brede strand van Wijk aan Zee. Of Noordpier Strand, net voorbij Wijk aan Zee, in Velsen-Noord. Daar spoelen de mooiste schelpen aan en zie je veel vissers en zeevogels. Noordpier Strand is ook een perfecte plek om te kijken hoe enorme schepen het Noordzeekanaal binnenvaren.
Websites: vvvzandvoort.nl en ijmuiden.nl

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Foto’s Speelbos Meermond, uitzicht, bibliotheek, LAM museum en kabouterdeurtje: Nicoline van Slingelandt
Foto Kweektuin: Floor Zengerink

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer kindvriendelijke tips. Of koop het Mugjes e-book met ruim 200 locaties en leuke activiteiten voor kinderen van 0 tot 7 jaar!

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Bloemen plukweide Haarlem

Fietsen met je kind naar Cruquius en Heemstede

Geplaatst op 29 augustus 2019

Zijl82_lunch en koffie_Haarlem

ZIJL82: gezellig en licht dagcafé

Geplaatst op 16 juni 2023

Vorige berichtSchaatspret bij IJsbaan Haarlem
Volgende berichtKabouters in Haarlem en omstreken