In Bos & park, Speeltuin & kinderboerderij

10 tips voor gezinnen die een huis zoeken in Haarlem en omstreken

Huis in Haarlem Mooijekind Vleut Makelaars

Het is alweer dertien jaar geleden, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn man en ik gingen een huis zoeken in Haarlem en onze oudste was op komst. We hadden geen idee waar we moesten kijken en kenden nog niemand in Haarlem. Gelukkig wist onze makelaar precies welke buurten kindvriendelijk waren en zo gingen we onder andere kijken in de Kleverparkbuurt en Leidsebuurt, maar ook in Bloemendaal. We dachten namelijk dat je met een kind vast ineens helemaal niet meer in een stad wilde wonen. Verder deden we maar wat. Scholen? Oh ja, er is er eentje in de buurt. Geloof ik. Een speeltuintje? We kwamen net langs een glijbaantje, hoeveel uitdaging heeft zo’n kind eigenlijk nodig? Als ik eraan terugdenk, kan ik er hard om lachen, maar ik zou andere ouders adviseren toch iets grondiger te werk te gaan. Vandaar bij deze: tien tips voor gezinnen die een huis zoeken in Haarlem en omstreken.

Straat met brede stoep in Haarlem

Locatie, locatie, locatie

De drie gouden woorden van iedere makelaar en ik ben het daar helemaal mee eens. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld:

1. Dat er in de straat brede stoepen zijn om op te spelen.
2. Of dat je makkelijk op de fiets langs een crèche of school naar het station of naar je werk kan.
3. Ook een supermarkt op loopafstand is zo’n aanrader, zeker als je nog wiebelig van de bevalling achter een kinderwagen sjokt.
4. Wat verder hoort bij een goede locatie, zijn fijne buren. Ga dus een paar keer kijken in een buurt en let op of er kinderen buiten spelen en hoe het er voelt. Bel aan bij de buren en vraag een beetje rond over de buurt. Dat zegt meer dan de brochure.
5. Geloof het of niet, maar toen wij naar ons eerste Haarlemse huis gingen kijken, hebben we eigenlijk gewoon niet echt gelet op de hele drukke weg die er langs raasde. Gelukkig konden onze kinderen in de rest van de straat prima spelen, maar alleen naar buiten zat er echt niet in.
6. Het is natuurlijk belangrijk dat je mugje later op een school terechtkomt waar hij of zij zich thuis voelt, dus ga zeker alvast kijken en je online inlezen! Een school in de buurt is handig, niet alleen omdat je dan kan lopen of fietsen, maar ook omdat het voor je kind gezellig is om vriendjes van school in de buurt te hebben.

Gezinnen die een huis zoeken in Haarlem

Denk praktisch

7. Allereerst zijn natuurlijk de financiën belangrijk, zeker nu we in zo’n rare onzekere periode zitten met het coronavirus. Marco Reurink van Mooijekind Vleut Makelaars heeft de volgende tip: “Je moet de maandlasten van je huis zien als een drietrapsraket: je hypotheek, gas/water/licht en het onderhoud van je huis. Met name die laatste vergeten mensen nog wel eens, met alle gevolgen van dien.”
8. Weet je al van wat voor een soort kinderopvang je gebruik gaat maken als het eenmaal zover is? Je kunt denken aan een crèche, een vaste oppas aan huis (bijvoorbeeld Charly Cares) of je ouders vragen om een of meer dagen op te komen passen. Wonen die niet in de buurt? Dan is een goede logeerplek in huis helemaal geen gek idee, evenals de mogelijkheid van een parkeervergunning voor bezoekers.

Peuter in speeltuin Jeugdland Haarlem

Naar buiten

9. Je huis zelf is natuurlijk één ding, maar het is ook mooi meegenomen als je in de buurt goede voorzieningen hebt. Waar denk je dat je graag met je kind naartoe gaat in het weekend? Is dat eerder op de fiets naar de markt of naar de duinen of het strand? Ook dat is iets om rekening mee te houden, voor de eerste optie zit je iets centraler goed en voor de tweede optie is bijvoorbeeld het Ramplaankwartier of Overveen het overwegen waard.
10. Marco deelt nog een goed advies: “Hou je van fietsen of surfen? Dan is een huis met een achterom geen gek idee, dan hoef je straks je spullen niet door je hele huis te sjouwen. Heb je een elektrische (bak)fiets? Let dan op waar laadplekken zijn.”

Huis in Haarlem Mooijekind Vleut Makelaars

Een goede makelaar bespaart je tijd en geld

Zonder makelaar had ik geen flauw idee gehad welke locaties voor ons interessant zouden kunnen zijn. En ik weet zeker dat we in de onderhandelingsfase allerlei slimmigheidjes over het hoofd hadden gezien. Tja, hoe vaak koop je nou een huis? Een makelaar doet dat dagelijks. Wij kopen nooit meer zonder makelaar. Mooijekind Vleut Makelaars is al ruim veertig jaar actief in deze omgeving. Ze hebben kantoren in Haarlem, Heemstede-Aerdenhout, Haarlemmermeer en Amsterdam. Op alle belangrijkste plaatsen hier in de omgeving dus. Ze zijn – ook of juist nu – super actief. Wel helemaal volgens de RIVM-regels. Lees hier verder als je samen met hen een huis wil zoeken in Haarlem en kijk ook eens op hun Insta-feed!

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Mooijekind Vleut Makelaars. Wil je ook samenwerken?

Hou Facebook en Instagram in de gaten voor kindvriendelijke tips of meld je aan voor onze maandelijke tips!

Tekst en foto’s: Nicoline van Slingelandt

Share Tweet Pin It +1

Dit vind je misschien ook leuk

Vorige berichtPeuters thuis vermaken tijdens de coronacrisis
Volgende berichtWaterbeestjes vangen bij Buitenplaats Leyduin