Festival 2 Turven Hoog
19 april 2017

tekst en foto's: Eva Cameron-Bakker

foto Kluizelaar: Saris & den Engelsman

 

Ieder jaar op Tweede Paasdag is het voor de allerkleinste mugjes een feest voor de zintuigen in de Philharmonie en De Toneelschuur. Dan vindt namelijk het festival 2 Turven Hoog plaats: een theaterfestival voor families met kinderen van 1 tot 7 jaar met bijzondere voorstellingen en een Kunstspeeltuin. Dit jaar was 2 Turven Hoog voor de zevende keer in Haarlem en het was weer genieten. Wij hebben uitgebreid in de gratis Kunstspeeltuin gespeeld en hadden kaartjes voor de mimevoorstelling Kluizelaar en de dans- en muziekvoorstelling Ondersteboven.


 

Kunstspeeltuin

 

Kluizelaar
Er staat een houten doos op het toneel. Het blijkt een mini-huisje te zijn. Eerst lijkt het alsof er niemand thuis is, maar al gauw gaat een lampje aan en gaan luikjes open en dicht. De kleintjes in de zaal kijken vol verwondering. Wel raar, vindt een kindje, als er een neus door een luikje steekt en er tenen naar buiten piepen. Er woont een meneer in het huisje. Sommige ukkies vinden het spannend, maar de meeste kindjes moeten vooral heel erg grinniken om die grappige meneer die boekjes leest en thee drinkt in zijn mini-huisje. In zijn dromen danst hij buiten in het rond, maar als hij wakker is, komt hij zijn huisje liever niet uit. ‘Niet thuis!’ roept hij maar steeds als een van zijn vele deurbellen rinkelt. ‘Niet thuis!’ roepen de kindjes in de zaal hem al gauw na. Het duurt lang voor de schuchtere meneer uit zijn schulp durft te kruipen. Maar als hij uiteindelijk toch een kindje binnenvraagt, vindt hij een beetje gezelschap eigenlijk best fijn. Een mooie, grappige en ontroerende voorstelling.

 

Kluizelaar
 
Ondersteboven
Al bij de eerste klanken schatert een jongetje in de zaal het uit. Het is ook wel een beetje gek, een meneer die met zijn vinger, zijn neus en zelfs zijn tong vreemde geluiden uit metalen staven weet te toveren. Hoe kan dat nou? En dan is daar ook opeens een danseres die op speelse wijze door de klanken tot leven wordt gebracht. Prachtig beweegt ze op de muziek. Door de wisselwerking tussen muziek en dans lukt het goed om de aandacht van de kleintjes vast te houden. En aan het eind van de voorstelling mogen kinderen zelf komen dansen. Best spannend. Maar als het eerste dappere kindje het toneel op stapt, volgen er snel meer. Al gauw staat het toneel vol blije kinderen en ouders die zich mee laten voeren door de muziek en de bewegingen van de danseres zo goed mogelijk na proberen te bootsen. Een fantasierijke voorstelling die knap in elkaar zit.

 

Erg leuk is dat kinderen bij 2 Turven Hoog aan het eind van de voorstelling met het decor mogen spelen. Zo konden mugjes bijvoorbeeld zelf even binnenkijken in het geheimzinnige huisje van de Kluizelaar.
 
Kunstspeeltuin
In de hal van de Philharmonie is tijdens 2 Turven Hoog een Kunstspeeltuin waar ieder jaar weer nieuwe bijzondere speelinstallaties staan. Dit jaar konden mugjes bijvoorbeeld rondsjouwen met reuzenkersen die ze zelf in de boom konden hangen. De wagentjes die bedoeld waren om het fruit mee te vervoeren bleken ook erg leuk te zijn om broertjes en zusjes in rond te rijden. Er was ook een landschap vol ballen die op hemellichamen lijken. Om het landschap goed te kunnen ontdekken had je al je zintuigen nodig. Een bal die van kleur veranderde, eentje die vreemde geluiden maakte en weer een andere die je in tweeën kon breken, zodat je de binnenkant kon bekijken. Maar de verende ballen waar je eens lekker op kon springen waren misschien nog wel het leukst. Na een dag vol cultuur was het goed toeven in het NestenBouwersDorp. Daar konden kinderen kartonnen huisjes met knutselspullen omtoveren tot vrolijke nestjes, waarin ze zich konden terugtrekken. Even bijkomen van alle indrukken!
 


Aanrader
Festival 2 Turven Hoog is echt een aanrader. De Kunstspeeltuin en de voorstellingen prikkelen niet alleen de zintuigen van de kindjes, maar ook die van de ouders. Zet 2 Turven Hoog dus maar vast in de agenda voor 2018!
 
Meer weten over de leukste plekjes voor kinderen in Haarlem? Bestel het boek Mugjes met meer dan 100 locaties, tips van locals en leuke evenementen voor kinderen van 0 tot 7 jaar.